Υπεριδρωσία | Τι Είναι και Πώς θα Απαλλαγείτε!

Υπεριδρωσία Μπότοξ ΛύσηΙδρωμένα χέρια στη χειραψία, βρεγμένα ρούχα στις μασχάλες, πέλματα που “γλιστράνε”. Όλα αυτά αποτελούν μερικά από τα συμπτώματα ότι ένα άτομο πάσχει από Υπεριδρωσία. Μία πάθηση που δεν δημιουργεί προβλήματα απλά στην καθημερινότητα ανδρών και γυναικών, αλλά επηρεάζει και τη ψυχολογία τους. Ο ιδρώτας ανεβαίνει, η αυτοπεποίθηση πέφτει και οι πρακτικές δυσκολίες δεν αργούν να κάνουν την εμφάνιση τους.

Τι είναι η Υπεριδρωσία; 

Η Υπεριδρωσία είναι μία παθολογική κατάσταση, κατά την οποία παρατηρείται στον ασθενή αυξημένη παραγωγή ιδρώτα. Εμφανίζεται κυρίως στην εφηβική ηλικία, χωρίς αυτό να αποκλείει την εμφάνιση του σε λίγο μεγαλύτερους και μεγαλύτερες. Τα συμπτώματα εντοπίζονται κυρίως στις παλάμες, τις μασχάλες και τα πέλματα.

Στην πράξη, πρόκειται για ένα λάθος μήνυμα, το οποίο στέλνει ο οργανισμός, όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει. Μην ξεχνάτε ότι η εφίδρωση είναι ένας φυσικός μηχανισμός που διαθέτει το σώμα για να μειώσει τη θερμοκρασία. Όταν, δηλαδή, ζεσταινόμαστε, το νευρικό σύστημα προκαλεί τους ιδρωτοποιούς αδένες να παράγουν ιδρώτα, ώστε όταν αυτός εξατμιστεί στο δέρμα, η θερμοκρασία να “πέσει”.

Πώς θα καταλάβω ότι πάσχω από Υπεριδρωσία;

Εκτός από τη χαρακτηριστική εικόνα της ιδρωμένης μασχάλης που “διαπερνά” τα ρούχα, υπάρχουν μερικά ακόμη σημάδια ότι ίσως ταλαιπωρείστε από Υπεριδρωσία.

 • Το δέρμα είναι υγρό και ιδρωμένο.
 • Οι εκκρίσεις ιδρώτα είναι ξαφνικές και το σημαντικότερο πραγματοποιούνται χωρίς να προϋπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος.
 • Ο ιδρώτας είναι τόσο έντονος που ενδέχεται να προκαλεί μυκητιάσεις ή μολύνσεις αρκετά συχνά.
 • Τα άκρα χαρακτηρίζονται από έντονη λιπαρότητα και δημιουργούν την αίσθηση ότι στην επόμενη χειραψία θα “γλιστρήσουν”.
 • Οι καθημερινές κινήσεις πραγματοποιούνται με μεγαλύτερη δυσκολία και μικρότερη αυτοπεποίθηση.

Ποιοι τύποι υπάρχουν;

Όπως κάθε δερματικό φαινόμενο, έτσι και η Υπεριδρωσία διακρίνεται σε επιμέρους τύπους. Αυτοί είναι οι εξής:

 • Πρωτοπαθής Υπεριδρωσία

Αν διαγνωστείτε με τη συγκεκριμένη μορφή Υπεριδρωσίας, τότε ο γιατρός θα ζητήσει σίγουρα να τσεκάρει το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας σας, προκειμένου να διαπιστώσει αν υπάρχει κληρονομική προδιάθεση.

Χαρακτηριστικό της Πρωτοπαθούς Υπεριδρωσίας είναι, μεταξύ άλλων, ότι σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος και αν παρατηρηθεί, θα εμφανιστεί και από τις δύο πλευρές με την ίδια ένταση και όγκο. Αν, για παράδειγμα, αφορά τις Μασχάλες, το πρόβλημα θα είναι αμφότερο και στις δύο. Δυστυχώς, η Πρωτοπαθής Υπεριδρωσία εμφανίζεται κυρίως το πρωί, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στις δραστηριότητες του πάσχοντα και υποχωρεί τις βραδινές ώρες.

 • Δευτεροπαθής Υπεριδρωσία

Όπως αποκαλύπτει και η εναλλακτική ονομασία της, η Δευτεροπαθής ή Γενικευμένη Υπεριδρωσία εμφανίζεται, τις περισσότερες φορές, σε όλο το σώμα ακόμα και κατά τη διάρκεια της Νύχτας.

Η συγκεκριμένη μορφή Υπεριδρωσίας επηρεάζεται άμεσα από τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές επιλογές που κάνετε, ενώ ο κληρονομικός παράγοντας απουσιάζει. Συνήθως, συνυπάρχει με ενδοκρινολογικές διαταραχές, προβλήματα στον Θυρεοειδή, καρδιαγγειακές βλάβες, διαβήτη ή ακόμα και ορμονικές αλλαγές, οι οποίες συμβαίνουν συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή στην Εμμηνόπαυση.

Πώς συνδέεται η Υπεριδρωσία με την Κακοσμία και την Ψυχολογία;

Τρεις έννοιες, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν ως “συγγενείς”. Η Ψυχολογία είναι μία από τις αιτίες που γεννούν Υπεριδρωσία, η Υπεριδρωσία ενδέχεται να δημιουργεί Κακοσμία και η Κακοσμία ρίχνει τη Ψυχολογία του πάσχοντα. Πρόκειται για μία αλυσιδωτή σχέση, η οποία, στο τέλος, επηρεάζει σημαντικά την αυτοπεποίθηση σας. Γιατί, όταν η μυρωδιά του σώματος δημιουργεί ανασφάλεια, δεν αισθάνεστε και εσείς καλά με αυτό. 

Ας ξεκαθαρίσουμε, όμως, τα βασικά. Οι ιδρωτοποιοί αδένες διακρίνονται σε εκκρινείς και αποκρινείς. Οι δεύτεροι εκκρίνουν ελαιώδη ιδρώτα, ο οποίος περιέχει στη σύνθεση του πρωτεΐνες. Με τη σειρά τους, οι πρωτεΐνες, εξαιτίας του ότι διασπώνται εύκολα από τα βακτήρια, προσδίδουν στον ιδρώτα που εκκρίνεται στο σώμα δύσοσμη αίσθηση. 

Κάπου εδώ “μπαίνει” και η ψυχολογία στο παιχνίδι. Και αυτό, γιατί οι αποκρινείς ιδρωτοποιοί αδένες ενεργοποιούνται κυρίως σε συνθήκες έντονου στρες. Στη συνέχεια, η κακοσμία δημιουργεί, εκτός από δυσαρέσκεια, επιπλέον άγχος και κάπως έτσι οι χειρωνακτικές εργασίες δυσχεραίνονται, το άτομο αισθάνεται άβολα και η αυτοπεποίθηση “πέφτει” στα τάρταρα.

Υπεριδρωσία: Όταν το Μπότοξ δίνει λύση

Είναι μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις των ασθενών μας. Και λογικό. Η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική λύση δεν είναι άλλη από το, γνωστό σε όλους μας, Μπότοξ. Γιατί, ποιος είπε ότι είναι ιδανικό μόνο για το πρόσωπο και για να γυρίσει το χρόνο πίσω; 

Η διαδικασία του Μπότοξ κατά της Υπεριδρωσίας ξεκινά με ένα ειδικό Minor Test Αμύλου και Ιωδίου, με το οποίο οι υπεριδρωτικές περιοχές δεν εντοπίζονται απλά, αλλά χρωματίζονται κατάλληλα. Μόλις οι περιοχές εντοπιστούν, ο ειδικός γιατρός των Κλινικών μας  θα τις χωρίσει σε μικρότερες περιοχές και θα τις ζωγραφίσει, προκειμένου να εγχύσει το Μπότοξ στα κατάλληλα σημεία. 

Η αναισθητική κρέμα εφαρμόζεται τοπικά και τα μικρά τσιμπήματα – αρνητές της κακοσμίας ετοιμάζονται να αναλάβουν δράση. Η Βοτουλινική Τοξίνη Α μπλοκάρει προσωρινά τα χημικά σήματα των νεύρων που διεγείρουν τους ιδρωτοποιούς αδένες στην κάθε περιοχή. Καθώς, λοιπόν, οι ιδρωτοποιοί αδένες δεν λαμβάνουν χημικά σήματα, ο υπερβολικός ιδρώτας σταματά. Δεν χρειάζεται φόβος! Η φυσιολογική διαδικασία του μηχανισμού του ιδρώτα δεν πρόκειται να διαταραχθεί. 

Το Μπότοξ κατά της Υπεριδρωσίας μπορεί να εφαρμοστεί σε:

 • Πρόσωπο
 • Χέρια, δάχτυλες, παλάμες
 • Κεφάλι και το τριχωτό της κεφαλής
 • Πέλματα
 • Μασχάλες

Και η δύναμη του Laser στο… παιχνίδι

Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν εμπεριέχει άμεση επαφή με το δέρμα και το σημαντικότερο: προσφέρει άμεσα αποτελέσματα. Το Laser, το οποίο χρησιμοποιούμε στις Κλινικές μας, για την εν λόγω θεραπεία, είναι το χαρακτηριστικό Laser ND-Yag μήκους κύματος 1064nm που στοχεύει στη μόνιμη καταστροφή των ιδρωτοποιών αδένων.

Η μέθοδος του Laser είναι ιδανική για την περιοχή των Μασχαλών. Βέβαια, αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι δεν συνιστάται για τα άκρα και τις υπόλοιπες περιοχές του σώματος που κάπως ιδρώνουν υπερβολικά συχνά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δέρμα στα χέρια και στα πόδια είναι αρκετά πιο παχύ.

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι Θεραπείες;

Μπορεί αρχικά οι ασθενείς να αντιμετωπίζουν τη θεραπεία με Μπότοξ διστακτικά, όμως, στη συνέχεια διαπιστώνουν ότι πρόκειται για μία εντελώς ανώδυνη και άκρως αποτελεσματική θεραπεία. 20 λεπτά αρκούν για να απαλλαγείτε από ένα πρόβλημα που ίσως σας ταλανίζει χρόνια. Η διάρκεια του αποτελέσματος κυμαίνεται στους 6-7 μήνες με τη θεραπεία να χαρακτηρίζεται Value For Money. 

Αν και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλες περιοχές, η Θεραπεία κατά της Υπεριδρωσίας με Laser προσφέρει μόνιμο αποτέλεσμα στις μασχάλες. Οι παρενέργειες είναι ελάχιστες και υποχωρούν την επόμενη ημέρα της Θεραπείας.

Ένα χρόνιο πρόβλημα που εκτός από την εμφάνιση, διαταράσσει και την ψυχολογία των ασθενών μόλις βρήκε τη λύση του. Οι ειδικά σχεδιασμένες Θεραπείες της Derm & Plastic Surgery Clinic αντιμετωπίζουν την Υπεριδρωσία και εσείς σηκώνετε πια τα χέρια ψηλά χωρίς φόβο!

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

  ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΦΥΛΛΟ