Υαλουρονικό Οξύ Παρενέργειες | Ποιες Είναι και τι πρέπει να Γνωρίζετε

υαλουρονικο οξυ παρενεργειεςΑν υπάρχει ένα συστατικό, του οποίου η δημοφιλία τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει σημαντικά, αυτό δεν είναι άλλο από το Υαλουρονικό Οξύ. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι! Χαρίζει νεανική όψη στο δέρμα, έχει αντιγηραντική δράση, δεν προκαλεί πόνο, ενώ ο χρόνος αποθεραπείας είναι μηδενικός. Υπάρχει κάτι αρνητικό; Έχει το Υαλουρονικό Οξύ παρενέργειες; Για δείτε!

Πόσο συχνά προκαλεί παρενέργειες το Υαλουρονικό Οξύ;

Ας ξεκινήσουμε από τα καλά νέα της ημέρας. Όταν η εφαρμογή Υαλουρονικού Οξέος πραγματοποιείται από ειδικά εκπαιδευμένο Πλαστικό Χειρουργό, τότε οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Επειδή, όμως, η γνώση είναι δύναμη, εμείς σας συγκεντρώσαμε τις πιο συνηθισμένες, για να τις γνωρίζετε, σε περίπτωση που απευθυνθείτε σε μη ειδικό και κάτι πάει στραβά!

Υαλουρονικό Οξύ – Παρενέργειες: Αλλεργική Αντίδραση

Μήπως είστε αλλεργικοί στο συγκεκριμένο υλικό; Μήπως απλά η επαφή του Υαλουρονικού Οξέος με το δέρμα σας, προκαλεί κάποια αντίδραση; Αν ναι, τότε μόλις πέσατε “θύμα” της πιο γνωστής αλλεργικής αντίδρασης του Υαλουρονικού Οξέος. Η συγκεκριμένη παρενέργεια εκδηλώνεται με τη μορφή ενός μικρού οιδήματος και ερυθρότητας στην περιοχή που έγινε η εφαρμογή του υλικού. 

Το συγκεκριμένο δερματικό πρόβλημα αντιμετωπίζεται άμεσα και γρήγορη με τη χρήση κορτικοστεροειδών. Φυσικά, ένα ραντεβού με δερματολόγο είναι επιθυμητό.

Υαλουρονικό Οξύ – Παρενέργειες: Μελανιές

Αν το οίδημα κινείται σε σκουρόχρωμες αποχρώσεις και σας πονάει, τότε είναι αρκετά πιθανόν ο λόγος να γίνεται για μία μελανιά. Πρόκειται για μία από τις συνηθέστερες παρενέργειες και – ευτυχώς – έχει μικρό διάστημα ζωής. 

Για να την εξαφανίσετε ακόμα πιο γρήγορα, εφαρμόστε πάγο στην περιοχή κάθε πρωί και βράδυ. Μία ανάσα δροσιάς που θα αφήσει τις Μελανιές στο παρελθόν!

Ασυμμετρία

Η ποσότητα Υαλουρονικού Οξέος μπορεί να οδηγήσει σε ασυμμετρία. Στην πράξη, πρόκειται για μία στιγμιαία απόκλιση στον όγκο του προσώπου. Η μία περιοχή, δηλαδή, είναι μεγαλύτερη ή πιο “πλούσια” από την άλλη. Φυσικά, μπορεί να γίνει διόρθωση με Υαλουρονιδάση, το ειδικό ένζυμο που διασπά το Υαλουρονικό Οξύ. 

Υαλουρονικό Οξύ – Παρενέργειες: Φλεγμονή

Η παρενέργεια αυτή μπορεί να εμφανιστεί στην περίπτωση που δεν τηρηθούν οι κανόνες υγιεινής πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το χειρουργείο. Η αντιμετώπιση της γίνεται με τη συμβολή ειδικού γιατρού και αντιβιοτικού σκευάσματος. 

Νέκρωση του δέρματος

Πρόκειται για μία από τις εξαιρετικά σπάνιες παρενέργειες της εφαρμογής Υαλουρονικού Οξέος. Η δερματική νέκρωση μπορεί να προκληθεί λόγω της καταπίεσης ή παρεμπόδισης ενός αιμοφόρου αγγείου. Η μοναδική περιοχή που μπορεί να εμφανιστεί – σπανιότατα – η εν λόγω παρενέργεια είναι ανάμεσα στα φρύδια. 

Υαλουρονικό Οξύ – Παρενέργειες: Υπερευαισθησία του δέρματος 

Άλλη μία σπάνια, αλλά εξαιρετικά σημαντική παρενέργεια από λανθασμένη εφαρμογή Υαλουρονικού Οξέος. Η αλήθεια είναι ότι για να προκληθεί υπερευαισθησία στην επιδερμίδα από το συγκεκριμένο υλικό πρέπει κάτι να έχει πάει πάρα πολύ στραβά. Και αυτό, γιατί το Υαλουρονικό Οξύ είναι ένα βιοδιαθέσιμο προϊόν. Το αφομοιώνει, δηλαδή, το σώμα, χωρίς να το αναγνωρίζει ως “ξένο στοιχείο”.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το Υαλουρονικό Οξύ είναι ένα αρκετά ασφαλές υλικό, εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και έχουν όλες λύση.

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

    ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    ΦΥΛΛΟ