Υαλουρονικό Οξύ | 8 Μύθοι και Αλήθειες που Πρέπει να Γνωρίζετε

υαλουρονικο οξυ μυθοιΤο Υαλουρονικό Οξύ αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες ουσίες που εκκρίνει ο οργανισμός μας. Παράλληλα, είναι και ο βασικός πρωταγωνιστής σε μη επεμβατικές θεραπείες που ζητούν άντρες και γυναίκες παγκοσμίως. Και όταν κάτι είναι δημοφιλές, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με αυτό. Άλλες επιβεβαιωμένες και άλλες που τελικά δεν ισχύουν. Έτσι, και στην περίπτωση του Υαλουρονικού Οξέος μερικά από όσα διαβάζετε στο διαδίκτυο είναι αλήθεια και άλλα μύθοι. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά!

Το Υαλουρονικό Οξύ κάνει το δέρμα πιο ελαστικό – Αλήθεια

Μία πληροφορία, η οποία – ευτυχώς – ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και στις ανάγκες του δέρματος όσο τα χρόνια περνούν. Το Υαλουρονικό Οξύ που είτε παράγει ο ίδιος ο οργανισμός είτε εγχέεται στο δέρμα μέσω ειδικών θεραπειών, βοηθάει την επιδερμίδα να ανακτήσει τη χαμένη της ελαστικότητα. Να γίνει ξανά λαμπερή, σφριγηλή και – φυσικά –  νεανική. 

Σύμφωνα με αρκετές μελέτες και κλινικές δοκιμές, το Υαλουρονικό Οξύ αυξάνει την υγρασία του δέρματος και μειώνει τη ξηροδερμία. Το τελευταίο μειώνει με τη σειρά του την εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών, κάτι που κάνει την επιδερμίδα πιο λεία.

Μπορεί να επιταχύνει την επούλωση πληγών – Αλήθεια

Εκτός από την ομορφιά, το Υαλουρονικό Οξύ διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επούλωση πληγών. Μπορεί να υπάρχει ούτως ή άλλως στο δέρμα, όμως, οι συγκεντρώσεις του διαφοροποιούνται σε περίπτωση τραυματισμών ή βαθιάς πληγής. Αυτό συμβαίνει διότι μόλις το Υαλουρονικό Οξύ εντοπίζει ότι το σώμα έχει “τραυματιστεί” στέλνει το κατάλληλο μήνυμα στον εγκέφαλο να δημιουργήσει περισσότερα αιμοφόρα αγγεία. 

Με τον τρόπο αυτό, οι πληγές επουλώνονται εσωτερικά και εξωτερικά. Μην ξεχνάτε ότι μία από τις δημοφιλέστερες δυνατότητες του Υαλουρονικού Οξέος είναι να “γεμίζει” κενά.

Το Υαλουρονικό Οξύ προκαλεί φλεγμονή – Μύθος

Σε αντίθεση αλλά και σε άμεση σχέση με την παραπάνω πληροφορία, το Υαλουρονικό Οξύ δεν προκαλεί φλεγμονή στην επιδερμίδα. Και υπάρχει εξήγηση για αυτό.

Η πλειονότητα του Υαλουρονικού Οξέος συναντάται στο χόριο, ενώ η συγκέντρωση του μειώνεται σταδιακά στην επιδερμίδα και ακόμα περισσότερο στην κεράτινη στιβάδα. Ο μόνος τρόπος να αυξηθεί η ποσότητα Υαλουρονικού Οξέος είναι, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, να υπάρξει κάποια πληγή.

Όταν, λοιπόν, υπάρχει πληγή, το Υαλουρονικό δεν δημιουργεί το ίδιο την φλεγμονή. Αντίθετα, επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης της φλεγμονής που έχει προκαλέσει στην επιδερμίδα ο τραυματισμός. Δεν την δημιουργεί, δηλαδή, το ίδιο.

Βοηθάει στην απολέπιση – Μύθος

Μπορεί η απαλλαγή της επιδερμίδας από τα νεκρά κύτταρα να αποτελεί το πρώτο βήμα μιας επιτυχημένης ενυδάτωσης, όμως, το Υαλουρονικό Οξύ δεν είναι σίγουρα το στοιχείο που βοηθά στη διαδικασία αυτή. 

Η παρεξήγηση ξεκινά από τον χαρακτηρισμό ως Οξύ. Γιατί, οξέα, όπως το σαλικυλικό ή το γλυκολογικό, συμβάλλουν καθοριστικά στην απολέπιση της επιδερμίδας. Το Υαλουρονικό είναι περισσότερο ένα μόριο με πολλά συνδεδεμένα σάκχαρα, τα οποία βοηθούν στο να “συγκρατεί” το νερό στο Κολλαγόνο.

Αφορά άτομα άνω των 40 ετών – Μύθος

Είτε με την μορφή Fillers είτε ως υγρό σώμα, το Υαλουρονικό Οξύ μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Βασικό παράγοντα εφαρμογής του αποτελεί η εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών. 

Μπορεί, λοιπόν, συνήθως να αφορά άτομα που έχουν συμπληρώσει τρεις δεκαετίες εν ζωή, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μικρότερες ηλικίες αποκλείονται. Στις αιτίες που δημιουργούν θαμπή όψη στο δέρμα περιλαμβάνεται η συνεχής έκθεση στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, το κάπνισμα και οι περιβαλλοντικοί ρύποι.

Υαλουρονικό Οξύ και Μπότοξ δεν δρουν με τον ίδιο τρόπο – Αλήθεια

Μία πληροφορία απόλυτα αληθής. Το Μπότοξ αποτελεί μία Νευροτοξίνη, η οποία επιδρά πάνω σε συγκεκριμένους μύες του προσώπου, “παγώνοντας” ουσιαστικά τις μυϊκές συσπάσεις που δημιουργούν τις ρυτίδες έκφρασης. Σε καμία περίπτωση, δεν “παγώνει” και καταστρέφει την εκφραστικότητα σας. 

Αντιθέτως, το Υαλουρονικό Οξύ είναι ένα στοιχείο που συγκρατεί το νερό στο δέρμα. Με την ικανότητα του αυτή, κατορθώνει να του χαρίσει “γεμάτη”, σφριγηλή και αρκετά ενυδατωμένη όψη.

Η Θεραπεία με Υαλουρονικό Οξύ έχει μικρό χρόνο αποθεραπείας και ταχεία ανάρρωση – Αλήθεια

Οποιαδήποτε περιοχή προσώπου ή σώματος επιλεγεί για να γίνει η εφαρμογή Υαλουρονικού Οξέος θα “περαστεί” στην αρχή με μία τοπική αναισθητική κρέμα. Έτσι, ο κίνδυνος εκχυμώσεων εκμηδενίζεται και ο χρόνος αποθεραπείας σχεδόν εξαφανίζεται.

Για την ακρίβεια, μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητες και το πρόγραμμα σας ακόμα και την ίδια ημέρα. Επίσης, η συνεδρία δεν διαρκεί περισσότερο από 30 λεπτά με τον χαρακτηρισμό ως Lunch Break Treatment να είναι κάτι παραπάνω από to the point.

Το Υαλουρονικό Οξύ προκαλεί κίνδυνο στην Υγεία – Μύθος

Λάθος. Μεγάλο. Εφόσον η εφαρμογή του πραγματοποιηθεί από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό, δεν έχετε να φοβάστε τίποτα. Άλλωστε, όπως σας έχουμε επισημάνει αρκετές φορές, δύο είναι τα μυστικά των επιτυχημένων θεραπειών:

(α) η ποιότητα του υλικού
(β) η γνώση και η κατάρτιση του γιατρού

Και οι δύο προδιαγραφές πληρούνται εξ’ ολοκλήρου στις Κλινικές της Derm & Plastic Surgery Clinic. Το Ιατρονοσηλευτικό μας προσωπικό διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και εξελίσσεται συνέχεια, παρακολουθώντας επιμορφωτικά σεμινάρια για τις τελευταίες ανακαλύψεις στο χώρο της Πλαστικής Χειρουργικής και Αισθητικής Δερματολογίας.

Ειδικότερα, το Υαλουρονικό Οξύ εφαρμόζεται για να διορθώσει:

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

    ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    ΦΥΛΛΟ