Κυτταρίτιδα: Πώς δημιουργείται και ποιοι είναι οι τρόποι για να την αντιμετωπίσετε

τροποι για να αντιμετωπισετε την κυτταρίτιδαΚυτταρίτιδα, όψη φλοιού πορτοκαλιού, «λακκουβίτσες» ή απλώς ο «αιώνιος εχθρός» των γυναικών κάθε ηλικίας, ύψους, βάρους και επιπέδου εκγύμνασης. Όπως κι αν την αποκαλείτε, έχετε σίγουρα αναζητήσει στο Google πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε ή να την μειώσετε. Αν είστε από τις τυχερές, ίσως έχετε googlάρει και πώς να προλάβετε τη δημιουργία της.

Εν όψει καλοκαιριού μάλιστα, οι αναζητήσεις αυτές αυξάνονται, καθώς επηρεάζει αρνητικά την αυτοπεποίθηση πολλών γυναικών. Ας δούμε λοιπόν τι είναι στην πραγματικότητα αυτός ο πολυχρησιμοποιημένος όρος, πώς προκαλείται αλλά και πώς αντιμετωπίζεται.

Τι είναι η κυτταρίτιδα

Λένε ότι για να «πολεμήσεις» τον εχθρό, πρέπει πρώτα να τον γνωρίσεις, ώστε να βρεις τα αδύναμα σημεία του. Ακολούθως, είσαι σε θέση να οργανώσεις καταλλήλως τα «όπλα» σου και να δράσεις αναλόγως. Εν προκειμένω, το οπλοστάσιό σας εναντίον της κυτταρίτιδας καθίσταται ευτυχώς ολοένα και μεγαλύτερο. Η σύγχρονη αισθητική ιατρική και κοσμετολογία προσφέρει πια πολλές εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπισή της.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή λοιπόν. Η κυτταρίτιδα δεν είναι παρά μια τοπογραφική τροποποίηση κατά την οποία η επιδερμίδα παίρνει μια όψη φλούδας πορτοκαλιού και δημιουργούνται μερικά λακκουβάκια. Συναντάται κυρίως στους γοφούς, τους μηρούς, τους γλουτούς, την κοιλιά ή ακόμη και τα μπράτσα.

Πρόκειται για εξαιρετικά συχνό μη φλεγμονώδες, εκφυλιστικό φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες. Οφείλεται στην ανώμαλη συγκέντρωση λίπους και νερού ανάμεσα στον υποδόριο ιστό και το δέρμα. Το τελευταίο αρχίζει να παρουσιάζει μια ανώμαλη όψη λόγω της απώλειας του κολλαγόνου- και συνεπώς της ελαστικότητας- από τον συνδετικό ιστό.

Πού συναντάται η κυτταρίτιδα;

 • Στους μηρούς
 • Στην κοιλιά
 • Στους γλουτούς
 • Στα μπράτσα
 • Στο στήθος

Δυστυχώς, αν και εμφανίζεται και στους άνδρες, η κυτταρίτιδα είναι κυρίως γένους θηλυκού. Αυτό συμβαίνει λόγω της διαφορετικής κατανομής του λίπους, των μυών και του συνδετικού ιστού ανάμεσα στα δύο φύλα.

Σε τι οφείλεται η κυτταρίτιδα;

Παρόλο που κυκλοφορούν πολλοί αστικοί μύθοι αναφορικά με την κυτταρίτιδα, η αλήθεια είναι ότι αποδίδεται στη συσσώρευση λίπους κάτω από το δέρμα. Άλλες με μεγαλύτερη και άλλες με μικρότερη προδιάθεση σε αυτήν, όλες σχεδόν οι γυναίκες την εμφανίζουν σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Η κυτταρίτιδα συνδέεται με παράγοντες όπως:

 • Κακής ποιότητας διατροφικές επιλογές
 • Ανθυγιεινός τρόπος ζωής
 • Γονίδια
 • Συσσωρευμένες τοξίνες
 • Απότομη αύξηση βάρους
 • Καθιστικός τρόπος ζωής
 • Εγκυμοσύνη
 • Γήρανση
 • Κάπνισμα
 • Αφυδάτωση
 • Παχυσαρκία

 

Κυτταρίτιδα – Τρόποι Αντιμετώπισης 

Αν και τους χειμερινούς μήνες η παρουσία της μας προβληματίζει πολύ λιγότερο, το καλοκαίρι και το πολυπόθητο «bikini body» κάνει πολλές να θέτουν νοερά την ένδειξη SOS πάνω από την κυτταρίτιδα.

Οι προτεινόμενες λύσεις πολλές και όσοι τις υπόσχονται ακόμη περισσότεροι. Τι ισχύει στην πραγματικότητα όμως;

Υιοθέτηση Ισορροπημένης Διατροφής και Επαρκής Ενυδάτωση

Μια ισορροπημένη διατροφή μακριά από προσυσκευασμένα τρόφιμα, μπορεί αφενός να οδηγήσει στη μείωση του περιττού σωματικού λίπους και αφετέρου στην πιο λαμπερή όψη της επιδερμίδας…εκ των έσω. Αν η κυτταρίτιδα δεν ανήκει στο πλάνο με όσα θέλετε να πάρετε μαζί σας στην παραλία φέτος, μείνετε μακριά από τηγανητά φαγητά, γλυκά και trans λιπαρά.

Αντίθετα, «ασπίδα προστασίας» ενάντια στην όψη φλοιού πορτοκαλιού είναι η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών προκειμένου να τροφοδοτηθεί το σώμα με φυτικές ίνες. Ακόμη, καλό είναι να προτιμώνται τα προϊόντα ολικής άλεσης, αλλά και να αποφεύγεται η κατάχρηση αλατιού που προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Νερό, νερό, νερό: Η επαρκής ενυδάτωση πρέπει να γίνει σύνθημά σας αν θέλετε να καταπολεμήσετε ή να μειώσετε την κυτταρίτιδα και να έχετε γενικότερα ένα glowy δέρμα. Στον αντίποδα βρίσκονται το αλκοόλ και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά που εντείνουν την εμφάνισή της.

Περισσότερη άσκηση

Δεν είναι τυχαίο που αν και διαχρονικά η κυτταρίτιδα απασχολούσε τις γυναίκες, έχει αυξηθεί κατά πολύ τις τελευταίες δεκαετίες ο προβληματισμός που τους προκαλεί. Ο καθιστικός τρόπος ζωής που θέλει τις περισσότερες καθηλωμένες σε μια καρέκλα για πολλές ώρες της ημέρας, συμβάλλει εκτός των άλλων και στη μεγιστοποίηση της ορατότητάς της.

Έτσι, μην διστάσετε να επενδύσετε τόσο στην αερόβια γυμναστική (χορός, περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο) όσο και σε ασκήσεις με βάρη. Ιδιαίτερα δημοφιλή καθίστανται και τα squats ή αλλιώς τα γνωστά σε όλους «καθίσματα», αλλά κάθε μορφής άσκηση συμβάλλει στη βελτιστοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος και ως εκ τούτου στη μείωση του εν λόγω προβλήματος.

Αντίο κάπνισμα σημαίνει αντίο κυτταρίτιδα

Αν και οι λόγοι για να διακόψει κανείς το κάπνισμα είναι αμέτρητοι, δυστυχώς το τσιγάρο εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας πολλών ανθρώπων. Εκτός λοιπόν όλων των άλλων δυσμενών για την υγεία μας συνεπειών, συμβάλλει και στην πρόκληση κυτταρίτιδας. Το κάπνισμα προκαλεί διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος αλλά και εισαγωγή τοξινών στο σώμα, παράγοντες που με τη σειρά τους μας φέρνουν ολοένα και πιο κοντά με την όψη φλοιού πορτοκαλιού.

Τοπικές θεραπείες με κρέμες

Σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σας πολλά anti-cellulite προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων λιανικής πώλησης- ακόμη και στα super markets. Τι ισχύει όμως για την αποτελεσματικότητά τους; Λοιπόν τα καλά νέα είναι ότι μπορούν να μειώσουν την ορατότητα της κυτταρίτιδας και να την κάνουν λιγότερο αισθητή. Τα κακά νέα είναι ότι η βελτιστοποίηση αυτή καθίσταται μόνο βραχυπρόθεσμη και επιφανειακή.

Η αλήθεια είναι ότι το μασάζ τοπικά με κρέμες, λαδάκια και gel δε δύναται να αφαιρέσει την κυτταρίτιδα από την επιδερμίδα, καθώς τα λιποκύτταρα από κάτω της εξακολουθούν να υφίστανται. Αν λοιπόν αυτό που θέλετε εν προκειμένω είναι απλώς να φαίνεται λιγότερο, go for it! Απλώς μην ξεχνάτε να είστε συνεπής και σχολαστική, καθώς χρειάζεται καθημερινό μασάζ στα επίμαχα σημεία.

Dry Brushing

Πρόκειται για μια καθιερωμένη τακτική πολλών γυναικών που επιθυμούν να απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα τους. Με το dry brushing καταφέρνουν να κάνουν την επιδερμίδα να φαίνεται πιο λαμπερή, ενώ προωθείται η ανάπτυξη νέων κυττάρων. Τελευταία μάλιστα η χρήση στεγνής βούρτσας κατά τη διάρκεια του μπάνιου έχει συνδεθεί και με την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Δεν έχετε παρά να προμηθευτείτε μια καλής ποιότητας βούρτσα και να αφιερώσετε πέντε λεπτά για να κάνετε με αυτή κυκλικές κινήσεις σε όλο το σώμα. Κατά προτίμηση η διαδικασία γίνεται πριν από το μπάνιο σας, σε στεγνή επιδερμίδα.

Η Επιστήμη είναι μονόδρομος για να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα

Όλα τα παραπάνω εφόσον γίνονται μακροπρόθεσμα και συστηματικά μπορούν να κάνουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού λιγότερο ορατή. Αν όμως αυτό που θέλετε είναι η καθολική αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, η λύση βρίσκεται αλλού.

Στο ιατρείο του ειδικού που εμπιστεύεστε.

Ο δερματολόγος ή ο πλαστικός χειρουργός θα συστήσει εξατομικευμένα τις θεραπείες που είναι κατάλληλες για εσάς, που συνδυαστικά με τον ποιοτικό τρόπο ζωής, θα κάνουν πραγματικά θαύματα.

Στην Derm & Plastic Surgery Clinic εφαρμόζουμε ποικιλία αποτελεσματικών μεθόδων για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας με όπλα μας τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και φυσικά την πολυετή εμπειρία μας. Σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές και με εγγυημένο αποτέλεσμα, απολαμβάνετε την προσοχή που σας αξίζει με συνεδρία εκτίμησης του προβλήματος και επακόλουθη εξατομικευμένη πρόταση αντιμετώπισης.

Μεσοθεραπεία

Έτσι, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κυτταρίτιδα με τη μέθοδο της μεσοθεραπείας (ενέσιμης και μη), που θα σας δώσει αμέσως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Με την, εντελώς αναίμακτη και ανώδυνη, ενέσιμη μεσοθεραπεία επιτυγχάνεται αφενός λιποδιάλυση  στην προβληματική περιοχή και ταυτόχρονα σύσφιξη του δέρματος. Στην μη ενέσιμη μεσοθεραπεία με το Dermapen, κάθε ίχνος ορατής κυτταρίτιδας έχει εξαλειφθεί μετά από 8-10 συνεδρίες.

Cavitation-RF

Ακόμη, διαθέτουμε τη μέθοδο Cavitation-RF ή αλλιώς 3D Lipo, η οποία αποτελεί κυριολεκτικά θανάσιμο εχθρό της κυτταρίτιδας. Πρόκειται για μια από τις πιο σύγχρονες μεθόδους λιπογλυπτικής, που στοχεύει απευθείας πάνω στα λιποκύτταρα καταφέρνοντας να τα σπάσει. Έτσι καταστρέφονται οριστικά τα λιποκύτταρα και διασπάται το παγιδευμένο κάτω από το δέρμα λίπος. Το μηχάνημα της Cavitation – RF μεταφέρει ενέργεια στον υποδόριο χώρο, κινητοποιώντας το λεμφικό σύστημα και διαλύοντας θερμικά τον λιπώδη ιστό, ενώ διεγείρει τους ινοβλάστες προκειμένου να παραχθεί κολλαγόνο και ελαστίνη. Η τεχνική αυτή έχει απίστευτα αποτελέσματα σε μέρη όπως οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά και τα χέρια.

Laser

Στην Derm & Plastic Clinic διαθέτουμε και την επιλογή του laser και μάλιστα εξαιρετικά προηγμένης τεχνολογίας, με διάστημα αποθεραπείας το πολύ δύο ημερών. Με τη μέθοδο αυτή θα εξασφαλίσετε ανάπλαση και ανανέωση κολλαγόνου. Χάρη στη “σάρωση” που θα κάνει στην επιφάνεια του δέρματός σας, το laser δρα στοχευμένα στην περιοχή του προβλήματος. Αν θέλετε αναζωογόνηση και σύσφιξη του δέρματός σας εκ των έσω, η λύση ακούει στο όνομα «laser» της Derm & Plastic Clinic.

Νήματα

Τέλος, εξίσου αποτελεσματικά είναι και τα νήματα, που καταφέρνουν να μειώσουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού χωρίς επέμβαση. Και με αυτή την- εντελώς ανώδυνη- μέθοδο επιτυγχάνεται ενίσχυση του κολλαγόνου εκ των έσω. Από την πρώτη κιόλας μάλιστα συνεδρία θα εντυπωσιαστείτε από την τεράστια διαφορά και την αισθητή βελτίωση.

Επομένως, δεν χρειάζεται να αφήνετε ένα φυσικό και αντιμετωπίσιμο φαινόμενο όπως η κυτταρίτιδα, να σας χαλάει τη διάθεση. Αν έχετε αποφασίσει να την αποδεχθείτε και έχετε συμφιλιωθεί με την όψη της, τέλεια! Αν όμως θέλετε και το φετινό καλοκαίρι αλλά και όλα τα υπόλοιπα να είναι cellulite-free, τώρα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε!

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

  ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΦΥΛΛΟ