Ανδρική Τριχόπτωση

Σταματήστε την τώρα!

 Κατά μέσο όρο, τα μαλλιά κάθε ανθρώπου αποτελούνται από 100.000 έως 150.000 τρίχες, ενώ η απώλεια έως 100 τριχών καθημερινά, θεωρείται φυσιολογική. Ουσιαστικά, σε αυτές τις περιπτώσεις, πολλές από τις τρίχες που πέφτουν, φυτρώνουν ξανά και αντικαθίστανται από νέες, αφού κατά τη διάρκεια των τριών φάσεων της ζωής των τριχών (αναγενής, καταγενής και τελογενής φάση), οι τρίχες που πέφτουν, αναγεννούνται ξανά, δηλαδή ανακυκλώνονται.

 Όταν όμως χάνονται περισσότερες από 100 τρίχες, σε καθημερινή βάση, τότε η τριχόπτωση δεν είναι φυσιολογική, αλλά παθολογική και θα πρέπει να διερευνάται πάντοτε η αιτιολογία της.

Η πιο κοινή αιτία απώλειας μαλλιών στους άνδρες, είναι η κληρονομική ανδρογενετική αλωπεκία (αιτία στο 95% των περιπτώσεων). Πρόκειται για σταδιακή μεταβολή των μαλλιών, από μια υγιή κατάσταση, σε μια λέπτυνση και ατονία των τριχών, με αποτέλεσμα αυτές να μην επανεκφύονται. Ξεκινάει συνήθως από το επάνω μέρος του κεφαλιού (κορυφή) και τη μπροστινή γραμμή του μετώπου. Αν υπάρχει στο οικογενειακό ιστορικό απώλεια μαλλιών (φαλάκρα, τριχόπτωση), αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιαστεί τριχόπτωση, ακόμη και στην εφηβεία.

  • Κληρονομική προδιάθεση. Αν οι στενοί συγγενείς σας (από την πλευρά του πατέρα ή της μητέρας) έχουν χάσει τα μαλλιά τους, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συμβεί το ίδιο και σε εσάς, καθώς η κυριότερη αιτιολογία της ανδρικής τριχόπτωσης είναι γονιδιακή, οφείλεται δηλαδή σε κάποια γονίδια, που κληρονομούμε από τους γονείς μας.
  • Ανδρογόνα. Η τεστοστερόνη είναι η βασική ανδρική ορμόνη. Όταν φθάνει στο θύλακα της τρίχας μέσω του αίματος, ενώνεται με ένα ένζυμο (5α αναγωγάση) και μετατρέπεται σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Αυτή η μετατροπή συμβαίνει σε όλους τους άνδρες, αλλά οι άνδρες που πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία, κληρονομούν μια «γενετική ευαισθησία» στην ορμόνη διυδροτεστοστερόνη (DHT). Αυτό οδηγεί σε μια σταδιακή λέπτυνση και ατονία των τριχών, με αποτέλεσμα αυτές τελικά να μην επανεκφύονται.  Αυτό δεν σημαίνει, ότι οι άντρες με τριχόπτωση, έχουν περισσότερα ανδρογόνα, σε σχέση με αυτούς που δεν εμφανίζουν τριχόπτωση. Απλά τα τριχοθυλάκια τους, είναι «περισσότερο ευαίσθητα» στα φυσιολογικά ανδρογόνα (φυσιολογικά επίπεδα ανδρογόνων).

Το στάδιο της διάγνωσης περιλαμβάνει:

  • Δερματολογική εξέταση του τριχωτού της κεφαλής και καταγραφή της ποιότητας και της πυκνότητας του τριχωτού.
  • Ψηφιακή τριχοσκόπηση, με τη χρήση των πλέον σύγχρονων εργαλείων και λογισμικών προγραμμάτων.
  • Λήψη διατροφικού ιστορικού και εξέταση βιταμινών και ιχνοστοιχείων αιματολογικά
  • Διαγνωστικές εξετάσεις αίματος (π.χ ορμονολογικός έλεγχος), εάν και εφόσον κριθεί απαραίτητο από το ιατρικό ιστορικό
  • Εξειδικευμένα γενετικά τεστ, που αποκαλύπτουν την παρουσία γονιδίων στο DNA του συγκεκριμένου ατόμου, τα οποία σχετίζονται με την ανδρικού τύπου τριχόπτωση. Η εξέταση αυτή είναι ανώδυνη, καθώς η απομόνωση του γενετικού υλικού, γίνεται από μία σταγόνα αίματος και η απάντηση είναι διαθέσιμη μέσα σε 7 ημέρες, από την ημέρα λήψης του δείγματος.

Με αυτόν τον τρόπο, η ιατρική ομάδα και ο ίδιος ο ασθενής, αποκτούν μια σαφή εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος.

Σκοπός των θεραπειών, είναι να εμποδιστεί και να αναστραφεί η περαιτέρω απώλεια και σταδιακά να προωθηθεί η επανέκφυση τριχών.

Οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται, ότι κανένα φάρμακο δεν επαναφέρει όλα τα χαμένα μαλλιά και ότι οι θεραπείες είναι αποτελεσματικές, μόνο όσο ο ασθενής τις εφαρμόζει.

  • Θεραπεία με χάπια
  • Θεραπεία με Lotion
  • Θεραπεία με Αυτόλογη Μεσοθεραπεία
  • Scalp Micropigmentation
Αντιμετωπιση τριχοπτωσης ανδρων με συγχρονες θεραπειες μαλλιων. Καταπολεμηστε την αραιωση μαλλιων τώρα. Μαθετε τις τιμες μας.
  • Φιναστερίδη
    Χορηγείται από το στόμα και είναι αναστολεας της 5-α αναγωγάσης II, μειώνοντας την DHT (διυδροτεστοστερόνη) στον ορό περίπου κατά 65%. Έχει ένδειξη για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας, καθώς μπλοκάροντας το ένζυμο και μειώνοντας την DHT, οι τρίχες που θα είχαν εισέλθει σε τελογενή φάση, συνεχίζουν κανονικά σε αναγενή φάση και έτσι δεν υφίστανται miniaturization (σμίκρυνση) και εκφύλιση.
  • Δουταστερίδη
    Χορηγείται από το στόμα και είναι αναστολέας και των δυο τύπων της 5-α αναγωγάσης (I και II). Είναι τρεις φορές ισχυρότερη από την φιναστερίδη, στην αναστολή της 5-α αναγωγάσης II και 100 φορές ισχυρότερη στην αναστολή της 5-α αναγωγάσης I, μειώνοντας την DHT στον ορό κατά 90%. Δρα και αυτή με ίδιο τρόπο με την φιναστερίδη, μπλοκάροντας όμως σε μεγαλύτερο βαθμό την DHT. Και οι δύο αυτές θεραπείες από το στόμα, είναι αποτελεσματικές, όσο κανείς παίρνει τα χάπια και το θεραπευτικό τους όφελος σταματά, σε τυχόν διακοπή του φαρμάκου.
  • Μινοξιδίλη
    Η χρήση του τοπικού διαλύματος μινοξιδίλης 5%, έχει εγκριθεί για την τριχόπτωση από το 1997. Η καταπολέμηση της τριχόπτωσης με μινοξιδίλη, επιτυγχάνεται μέσω της πρόκλησης αγγειοδιαστολής και αύξησης της αιματικής ροής στο τριχωτό της κεφαλής, παρατείνοντας έτσι την αναγενή φάση ανάπτυξης της τρίχας. Μετά από 3 μήνες θεραπείας με μινοξιδίλη, μειώνεται αισθητά ο ρυθμός απώλειας των μαλλιών, ενώ παρατηρείται επανέκφυση ορισμένων τριχών. Οι ασθενείς μικρότερης ηλικίας, καθώς και αυτοί που βρίσκονται σε αρχικά στάδια αραίωσης μαλλιών, φαίνεται να εμφανίζουν καλύτερα αποτελέσματα μετά από θεραπεία με μινοξιδίλη, σε σχέση με μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς και ασθενείς με εγκατεστημένη αραίωση για αρκετά χρόνια. Είναι δραστική, για όσο διάστημα χρησιμοποιείται, ενώ αν διακοπεί χάνονται οι ευεργετικές της δράσεις.

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία τριχόπτωσης  , είναι μια νέα πρωτοποριακή και απόλυτα ασφαλής θεραπεία, που δίνει λύση στο πρόβλημα της απώλειας μαλλιών. Η αυτόλογη μεσοθεραπεία τριχόπτωσης , χρησιμοποιεί τα κύτταρα του αίματος του ίδιου του ασθενούς, που είναι πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες. Οι αυξητικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες, που υπάρχουν στον οργανισμό μας και έχουν την ιδιότητα να διεγείρουν την παραγωγή διαφόρων τύπων κυττάρων, όπως των αρχέγονων πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων, που συμμετέχουν στη διαδικασία της επούλωσης. Με αυτόν τον τρόπο, αποκαθίσταται η λειτουργία των τριχοθυλακίων, στην περιοχή όπου γίνεται η έγχυση, με αποτέλεσμα την έκφυση νέων μαλλιών, από ανενεργά τριχοθυλάκια που επαναδιεγείρονται. Αυτή η θεραπεία τριχόπτωσης, συνίσταται στην έγχυση του αίματος με τη μέθοδο της αυτόλογης μεσοθεραπείας, στα σημεία όπου παρατηρείται αραίωση.

Εκτός από την ανδρογενετική αλωπεκία, η θεραπεία της τριχόπτωσης με Αυτόλογη Μεσοθεραπεία, μπορεί να εφαρμοστεί με πολύ καλά αποτελέσματα, στην γυροειδή αλωπεκία και σε κάθε είδους διάχυτη αλωπεκία. Παράλληλα, λειτουργεί προληπτικά, εναντίον της τριχόπτωσης, καθώς εμποδίζει την περαιτέρω απώλεια μαλλιών (όταν αρχίζει να εφαρμόζεται, πριν ακόμη παρατηρηθεί εμφανής αραίωση στα μαλλιά), ενώ ενδυναμώνει τα ήδη υπάρχοντα μαλλιά. Η αυτόλογη μεσοθεραπεία τριχόπτωσης απαιτεί συνήθως (4 – 6 συνεδρίες), που θα πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 4 – 6 εβδομάδες, για το πρώτο εξάμηνο της θεραπείας και στη συνέχεια μία φορά ανά εξάμηνο, για συντήρηση του αποτελέσματος. Τα αποτελέσματα της θεραπείας, είναι εντυπωσιακά και απολύτως φυσικά, ενώ δεν υπάρχουν παρενέργειες, εφόσον η θεραπεία πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο ιατρό.

Το Scalp Micropigmentation (SMP) είναι η πιο σύγχρονη τεχνική ιατρικού τατουάζ του τριχωτού της κεφαλής και είναι μια καινοτόμος μέθοδος, που δίνει πια μια αξιόπιστη επιλογή, σε άντρες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να υποβληθούν σε μεταμόσχευση μαλλιών. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα μόνιμο ιατρικό τατουάζ, που μιμείται τις πολύ κοντές τρίχες του κοντοκουρεμένου τριχωτού. Η τεχνική SMP είναι εξαιρετικά απαιτητική για τον γιατρό, όταν επιδιώκεται να αποδοθεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, που αποτελεί πιστό αντίγραφο των φυσικών μαλλιών. Πρέπει ο γιατρός να έχει υψηλή αισθητική αντίληψη, να είναι λάτρης της φυσικότητας και της αρμονίας και πάνω από όλα να έχει ταλέντο. Θα πρέπει να διαθέτει απαλό χέρι και άγγιγμα, για να κρατά το εργαλείο δερματοστιξίας σε συγκεκριμένη γωνία και με άκρως δεξιοτεχνικό τρόπο. Η όλη διαδικασία, θα πρέπει να επαναληφθεί εκατοντάδες φορές, για να καλυφθεί η περιοχή αραίωσης.

Η τεχνική SMP θα πρέπει να πραγματοποιείται από γιατρούς, με εμπειρία στις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, που έχουν εκπαιδευτεί επιπροσθέτως στο Scalp Micropigmentation. Οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται στο SMP, είναι ιατρικά δοκιμασμένες και επιλέγονται ώστε να ταιριάζουν με το δέρμα και το φυσικό χρώμα μαλλιών, του κάθε ενδιαφερόμενου. Η όλη διαδικασία, γίνεται υπό τοπική αναισθησία και με σωστή αντισηψία και απαιτούνται συνήθως 2 – 3 συνεδρίες (με μεσοδιάστημα 4 – 5 ημερών μεταξύ τους), προκειμένου να αποδοθεί η τελική, επιθυμητή απόχρωση, με την σωστή απορρόφηση των χρωστικών, σε κάθε συνεδρία.

Όταν η τεχνική εφαρμοστεί από έμπειρο γιατρό, έχει καταπληκτικά αποτελέσματα και δίνει την λύση σε:

  • Ουλωτικές αλωπεκίες και σε περιοχές του τριχωτού με απώλεια μαλλιών, λόγω εγκαυμάτων ή τραυμάτων.
  • Είναι άριστη μέθοδος, διόρθωσης της μετεγχειρητικής ουλής, μετά από μεταμόσχευση μαλλιών με την μέθοδο strip.
  • Συνδυαστικά μαζί με μεταμόσχευση μαλλιών, όταν δεν υπάρχει ικανοποιητική δότρια περιοχή, προκειμένου να αποδοθεί οπτική πυκνότητα στην δέκτρια περιόχη, που εναρμονίζεται φυσικά, μαζί με τις μεταμοσχευμένες τρίχες.

Το Scalp Micropigmentation είναι:

  • Ανώδυνο
  • Έχει μηδενικό χρόνο αποθεραπείας
  • Επιτρέπει άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα
  • Έχει ορατά αποτελέσματα, από την 1η κιόλας συνεδρία
  • Μόνιμη κάλυψη
  • Απόλυτα φυσικό αποτέλεσμα, με πιστή αντιγραφή των φυσικών τριχών

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Υπάρχουν άλλες αιτίες τριχόπτωσης;
Η ανδρογενετική αλωπεκία, είναι όπως είδαμε, η συχνότερη μορφή και ευθύνεται για το 95% των περιπτώσεων τριχόπτωσης. Στο υπόλοιπο 5%, οι αιτίες αναφέρονται παρακάτω και θα πρέπει πάντα να διερευνώνται.

Νοσήματα
Η τριχόπτωση σε άνδρες, κάποιες φορές αποτελεί ένδειξη ασθένειας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με συγκεκριμένα νοσήματα. Οι παθολογικές καταστάσεις που συνδέονται με απώλεια τριχών είναι:

  • Σιδηροπενική αναιμία – Έλλειψη σιδήρου
  • Διαβήτης
  • Λοιμώξεις
  • Συστηματικός ερυθηματώδης λύκος
  • Καρκίνος (χημειοθεραπεία)
  • Σύφιλη (δευτερογόνος)
  • Σκληροδερμία
  • Ψωρίαση
  • Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
  • Σοβαρό Έκζεμα
  • Γυροειδής αλωπεκία
  • Θυλακικός λειχήνας (Lichen Planopilaris, LPP)

Ορμονικές διαταραχές – μεταβολές
Αυτές οφείλονται, σε υπέρ ή υπό-παραγωγή ορμονών στους ενδοκρινείς αδένες ή σε ανικανότητα του οργάνου να ανταποκριθεί σε αυτές, όπως:

  • Υποθυρεοειδισμό
  • Υπερθυρεοειδισμό
  • Αυξημένη έκκριση κορτιζόλης (ορμόνη του stress)
  • Ενδοκρινοπάθεια των επινεφριδίων (νόσος Cushing)

Φαρμακευτική Αγωγή
Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, για συγκεκριμένες παθήσεις, είναι δυνατόν να εμφανίσουν τριχόπτωση ως παρενέργεια. Η τριχόπτωση, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι παροδική και με την διακοπή λήψης του φάρμακου, η τριχοφυϊα θα αποκατασταθεί.

Τα φάρμακα, που συνδέονται με την τριχόπτωση, είναι κυρίως τα:

  • Χημειοθεραπευτικά
  • Αντιεπιληπτικά
  • Αντικαταθλιπτικά
  • Ρετινοειδή
  • Αντιμιτωτικά (κολχικινη)
  • Αντιπηκτικά (λιγες αναφορες)
  • Βαρεά μέταλλα
  • Μυοκτόνα

Γήρανση
Όσο περνούν τα χρόνια, αυξάνονται οι πιθανότητες να εκδηλωθεί τριχόπτωση, καθώς οι τριχικοί θύλακοι εμφανίζουν ηλικιακή εκφύλιση και σταματούν να αναπαράγονται.

Άγχος και Ψυχικά Τραύματα
Το άγχος, επηρεάζει αρνητικά κάθε πτυχή της ζωής μας. Ειδικότερα, με το έντονο ψυχολογικό σοκ (χωρισμός, θάνατος αγαπημένου προσώπου κ.α) έχουν συνδεθεί οι παρακάτω αναφερόμενες μορφές τριχόπτωσης:

Γυροειδή αλωπεκία
Σε αυτή την περίπτωση, το ανοσοποιητικό σύστημα «επιτίθεται» στον τριχικό θύλακα και αναπτύσσεται ανομοιόμορφη τριχόπτωση με τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών, όπου το δέρμα γίνεται λείο, χωρίς καθόλου τρίχες. Εκτός από το κεφάλι, παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα σημεία του σώματος (φρύδια, βλεφαρίδες, μασχάλη και εφηβαίο).

Τελογενής τριχόρροια (Telogen effluvium)
Σε αυτή τη μορφή τριχόπτωσης, προκαλείται διακοπή της φυσιολογικής εξέλιξης του κύκλου ζωής των μαλλιών και τα μαλλιά που βρίσκονται κατά 85% στην αναγενή φάση, εισέρχονται απότομα στην τελογενή φάση, με αποτέλεσμα να πέφτουν μετά από περίπου τέσσερις μήνες, από την έναρξη ύπαρξης κάποιου εκλυτικού παράγοντα.

Ένας από τους συνηθέστερους εκλυτικούς παράγοντες, είναι ένα στρεσογόνο γεγονός της ζωής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το φαινόμενο αυτό είναι αναστρέψιμο και διαρκεί έως ένα χρόνο, ενώ σε κάποιες, η τριχόπτωση αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως προπομπός της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας.

Τριχοτιλλομανία
Πρόκειται για επαναλαμβανομένη συμπεριφορά του ατόμου, η οποία χαρακτηρίζεται από τράβηγμα των τριχών σε διάφορα μέρη του σώματος. Τα άτομα αυτά, όταν βιώνουν έντονο άγχος (stress, βίωση αρνητικών συναισθημάτων), επιδίδονται στο τράβηγμα τριχών, προκειμένου να αποφορτιστούν από τα δυσάρεστα συναισθήματα, που τους προκαλεί μια κατάσταση.

ΚΟΣΤΟΣ – ΤΙΜΕΣ

 Καλέστε μας ή κλείστε ένα ενημερωτικό ραντεβού με τους γιατρούς μας, προκειμένου να ενημερωθείτε σωστά, για όλες τις θεραπείες και να επιλέξετε αυτή που ταιριάζει σε εσάς.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Πρώτη φορά πήρα απάντηση από δερματολόγο, ότι ξέρει ακριβώς τι θα κάνουμε ως θεραπεία και όχι πάμε να δοκιμάσουμε αυτό και βλέπουμε...

Νίκος Μαλλιάτσης

Μετά την ηλικία των 30 άρχισα να παρατηρώ σημάδια τριχόπτωσης. Ενώ η διατροφή μου και γενικότερα ο τρόπος ζωής μου ήταν καλός, με κυρίευε το άγχος για την δουλειά....

Περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

προχωρήσαμε στην αυτόλογη μεσοθεραπεία. Τα αποτελέσματα μπορώ να πω ότι είναι καλύτερα, από αυτά που φανταζόμουν. Είμαι σίγουρος ότι δεν θα καταλήξω ....

Χρήστος Μάντεσης

Στην οικογένεια μου είχαμε ιστορικό τριχόπτωσης. Έβλεπα παλιές φωτογραφίες του πατέρα μου, ο οποίος από τα 35 σχεδόν, είχε χάσει τα περισσότερα μαλλιά του....

Περισσότερα

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

είχε ακριβώς τα αποτελέσματα που μου υποσχέθηκε και η συνεργασία μας ήταν άψογη! Καταπληκτική γιατρός! Σας την συστήνω ανεπιφύλακτα!!...

Martin Jurgen

Στην αρχή νόμιζα ότι η τριχόπτωση που παρατήρησα, ήταν λόγω εποχής. Περίμενα υπομονετικά να περάσει και λουζόμουν με ένα σαμπουάν για τριχόπτωση που μου είχε δώσει ο φαρμακοποιός....

Περισσότερα

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Καλέστε μας
ή συμπληρώστε την φόρμα



    Εγγραφείτε στο newsletter μας
    και κερδίστε μια ψηφιακή τριχοσκοπική ανάλυση 

      ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

      ΦΥΛΛΟ