Τι είναι το Slugging: Η Viral Skincare Tάση που έχει Κατακλύσει το TikTok!

Slugging: Η viral skincare ταση που εχει κατακλυσει το TikTokΠολλά είναι τα μυστικά ομορφιάς που έχουν ξεκινήσει από την Κορέα και κάνουν το παγκόσμιο «ταξίδι» τους κερδίζοντας θαυμαστές σε όλα τα μέρη του κόσμου. Οι Κορεάτισες διαθέτουν ομολογουμένως αξιοζήλευτη επιδερμίδα και όχι τυχαία, ενώ μοιάζουν να μην μεγαλώνουν ποτέ. Η διάσημη ρουτίνα τους αποτελείται από πολλά βήματα και συγκεκριμένη σειρά εφαρμογής. Μια ακόμη τεχνική λοιπόν που έχει τις απαρχές της στην Κορέα και έχει γίνει πια η πιο viral skincare τάση είναι το Slugging. Ο λόγος; Κοστίζει ελάχιστα, απαιτεί λίγα μόλις λεπτά και- αν είστε επιμελείς- υπόσχεται πως μπορεί να σας χαρίσει πιο λαμπερή επιδερμίδα.

Το TikTok λατρεύει το Slugging

Αν είστε beauty junky και ακολουθείτε όλους τους σχετικούς λογαριασμούς στο TikTok, σίγουρα θα έχετε πέσει κάποια στιγμή πάνω στο Slugging. Είναι ο λόγος που η αγαπημένη πλατφόρμα της Gen Z γέμισε με λαμπερά, (εξωπραγματικά) ενυδατωμένα πρόσωπα. Το hashtag #slugging μετρά πολλά εκατομμύρια views και ένας από τους λόγους είναι τα άμεσα ορατά αποτελέσματά του. Α, και ότι κοστίζει ελάχιστα και απαιτεί μόλις ένα προϊόν.

Στην πραγματικότητα είναι η εφαρμογή στην επιδερμίδα του προσώπου μιας γενναίας δόσης βαζελίνης (petroleum jelly). Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται πριν τον ύπνο για να αποφευχθεί η διαδερμική απώλεια νερού. Οι fans της μάλιστα ισχυρίζονται ότι η εν λόγω μέθοδος τους εξασφαλίσει πολύ απαλό, λαμπερό και ενυδατωμένο δέρμα.

Τι είναι το Slugging και γιατί ονομάζεται έτσι;

Η ονομασία της νέας τάσης του skincare δεν πρέπει να σας προκαλεί απορίες. «Slug» σημαίνει γυμνοσάλιαγκας και «Slugging» είναι η κολλώδης, γλοιώδης αίσθηση που αποκτά η επιδερμίδα μετά την εφαρμογή της βαζελίνης.

Ποια είναι τα βήματα του Slugging;

Η ακριβής διαδικασία αποτελείται από τέσσερα βήματα και έχει ως εξής:

 • Καθαρίζετε καλά το πρόσωπό σας
 • Απλώνετε την ενυδατική σας κρέμα
 • Παίρνετε μια μικρή ποσότητα (ίση με ένα φασόλι) petroleum jelly οποιασδήποτε μάρκας θέλετε και το απλώνετε στο πρόσωπο σας απαλά και σε μικρή ποσότητα.
 • Περιμένετε λίγα λεπτά πριν ξαπλώσετε

Ποια είναι τα οφέλη του στην επιδερμίδα;

Οι διάσημες ενυδατικές ιδιότητες του petroleum jelly αποδίδονται στην ικανότητά του να «παγιδεύει» την υγρασία στο δέρμα. Εκτός αυτού, έχει διαπιστωθεί ότι δρα αυξάνοντας και τον βαθμό απόδοσης των άλλων προϊόντων που έχουν εφαρμοστεί πριν από αυτή, όπως η ενυδατική κρέμα, το toner και ο ορός.

Μάλιστα, η διαδικασία του slugging είναι ακόμη πιο αποτελεσματική αν η βαζελίνη συνδυαστεί με συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ. Στα αναφερόμενα οφέλη του slugging ως το τελευταίο βήμα μιας βραδινής ρουτίνας ομορφιάς, οι «φανατικοί» του μεταξύ άλλων αναφέρουν:

 • Πιο νεανική και υγιή όψη της επιδερμίδας
 • Ορατά ενυδατωμένο δέρμα
 • Μειωμένη εμφάνιση των ρυτίδων
 • Μεγιστοποίηση της δράσης των άλλων προϊόντων που έχουν εφαρμοστεί πριν τη βαζελίνη

Τα «ναι μεν αλλά» του Slugging

Κανένας δερματολόγος δεν εξεπλάγη όταν έβλεπε τον έναν Influencer μετά τον άλλον να κάνουν slugging. Εξάλλου, η βαζελίνη είναι διάσημη εδώ και δεκαετίες για την ικανότητά της να «κλειδώνει» την υγρασία στο δέρμα. Σκοπός της εφαρμογής της είναι ακριβώς αυτός, να αποφευχθεί η διαεπιδερμική απώλεια νερού ώστε να διατηρηθεί η υγρασία της επιδερμίδας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι, αν και το πιο γνωστό και δραστικό προϊόν για να κάνετε slugging είναι η βαζελίνη, υπάρχουν μερικά ακόμη προϊόντα που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό. Το καστορέλαιο και το shea butter είναι δύο από αυτά.

Slugging: Τι πρέπει να προσέξω;

 • Να εφαρμόζεται μετά από άλλα προϊόντα, όπως λαδάκια και ενυδατική κρέμα. Η βαζελίνη πρέπει να είναι το τελευταίο από τα βήματα της βραδινής ρουτίνας
 • Ενδείκνυται για τις ξηρές-αφυδατωμένες επιδερμίδες και για όσες εκτίθενται σε ξηρές εξωτερικές συνθήκες
 • Οι λιπαρές και με τάση για ακμή επιδερμίδες πρέπει να το αποφεύγουν, γιατί φράζει τους πόρους
 • Δεν πρέπει να εφαρμόζεται πάνω από οποιαδήποτε δερματολογική φαρμακευτική αγωγή
 • Καλύτερο είναι να εφαρμόζεται αποκλειστικά τη νύχτα, προκειμένου να αυξάνει και τη δυνατότητα απορρόφησης και των άλλων ενυδατικών προϊόντων καθ΄ όλη τη διάρκεια του ύπνου

Slugging: Πότε θα δω διαφορά;

Όπως κάθε άλλη μέθοδος περιποίησης της επιδερμίδας, το Slugging δεν μπορεί να κάνει θαύματα ούτε να δείτε θεαματικά αποτελέσματα μέσα σε ένα βράδυ. Χρειάζεται σχολαστικότητα και τακτική εφαρμογή του προκειμένου να δράσει όπως πρέπει. Συνήθως, απαιτείται ένα διάστημα 4-6 εβδομάδων για να παρατηρηθεί ορατή διαφορά.

Υπάρχει ιδανική εποχή για Slugging;

Όλα στη ζωή είναι θέμα timing. Πολλές φορές, κάτι που μπορεί να είναι σωτήριο τη μια στιγμή, μπορεί να είναι άχρηστο ή και καταστροφικό σε κάποιο άλλο χρονικό πλαίσιο. Έτσι και το slugging έχει την εποχή του. Ποια είναι αυτή; Φυσικά ο χειμώνας όπου οι ανάγκες για ενυδάτωση και «κλείδωμα» της υγρασίας είναι αυξημένες.

Μπορεί το Slugging να συνδυαστεί με άλλα ενεργά συστατικά;

Ένα ακόμη σημείο που χρίζει ιδιαίτερης προσοχής αν θέλετε να δοκιμάσετε το slugging, αφορά τα ενεργά συστατικά από τα οποία απαρτίζεται η ρουτίνα ομορφιάς σας. Αν λοιπόν χρησιμοποιείτε προϊόντα με ρετινόλη ή συστατικά όπως τα AHAs και BHAs, ενδέχεται το slugging να μην λειτουργήσει όπως θα θέλατε. Ο λόγος είναι ότι το petroleum jelly επιτείνει τη δραστικότητά τους, με αποτέλεσμα να αποβούν ερεθιστικά για το δέρμα.

Μην ξεχνάτε…

Όπως και με κάθε άλλη skincare τεχνική που σκέφτεστε να αρχίσετε να εφαρμόζετε, πρέπει να έχετε πάρει την «έγκριση» του δερματολόγου σας. Στις Κλινικές της Derm & Plastic Surgery Clinic θα βρείτε έμπειρο ιατρικό προσωπικό, το οποίο θα σας συμβουλέψει κατάλληλα σε οτιδήποτε σχετίζεται με την επιδερμίδα σας.

Το slugging δεν είναι πανάκεια καμίας ενυδάτωσης και δεν μπορεί να αναπληρώσει ούτε την εκ των έσω ενυδάτωση (η οποία επιτυγχάνεται με την πρόσληψη νερού) ούτε αυτή που προσφέρει η εξωτερική εφαρμογή των skincare προϊόντων. Οπότε, ακόμη κι αν «δουλέψει» για εσάς, μην αμελήσετε όλα τα υπόλοιπα βήματα της ρουτίνας σας. Σε κάθε περίπτωση, αν διακρίνετε πως το δέρμα σας είναι αφυδατωμένο ή το νιώθετε ξηρό, αυτό που χρειάζεται η επιδερμίδα σας είναι μία από τις ειδικά σχεδιασμένες θεραπείες ενυδάτωσης των Κλινικών μας.

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

  ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΦΥΛΛΟ