Ρυτίδες Ύπνου | Τι Είναι και Πώς θα τις Αντιμετωπίσετε

Ρυτιδες ΥπνουΡυτίδες. Μια λέξη, πολλά συναισθήματα. Οι ρυτίδες αποτελούν ένα από τα αισθητικά προβλήματα που απασχολούν όλες τις γυναίκες. Ένα πρόβλημα, το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί μετά τα μεσάνυχτα. Γιατί, μπορεί όσο κοιμάστε, αν κοιμάστε λάθος, να δημιουργηθούν οι Ρυτίδες Ύπνου.

Ναι, καλά διαβάσατε. Ο Ύπνος προκαλεί Ρυτίδες, αν δεν πραγματοποιείται σωστά. Και με το σωστά δεν αναφερόμαστε στη διάρκεια και την ποιότητα, που είναι μη διαπραγματεύσιμα, αλλά στη στάση, τα υφάσματα και την επαφή του δέρματος με αυτά. Αν το πρωί ξυπνάτε με “τσαλακωμένη” επιδερμίδα και περίεργες “πτυχώσεις” σε μάτια και πρόσωπο, τότε ήδη βιώνετε το πρώτο στάδιο εμφάνισης των Ρυτίδων Ύπνου.

Εκτός από την ποσότητα και την ποιότητα ύπνου λοιπόν, τώρα στα θέματα που μας απασχολούν έρχεται να προστεθεί και η στάση ύπνου. Μπορεί άραγε αυτή τελικά να επηρεάσει την υφή της επιδερμίδας μας; Και αν ναι, τί μπορείτε να κάνετε για να τις “προλάβετε” ή να τις αντιμετωπίσετε οριστικά σε περίπτωση που έχουν κάνει ήδη την εμφάνιση τους;

Ρυτίδες Ύπνου: Πόσο σημαντική είναι η στάση που κοιμόμαστε;

Όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες δερματολογικές έρευνες, η στάση του ύπνου θα μπορούσε να επηρεάσει την επιδερμίδα. Αυτό ωστόσο ισχύει με διαφορετικό τρόπο για τον κάθε ένα, τόσο στον βαθμό επιρροής όσο και στον τρόπο. Για παράδειγμα, όταν ο ύπνος δεν πραγματοποιείται σε σωστή στάση μπορεί να προκαλέσει από εξανθήματα λόγω ιδρώτα, μέχρι και ακμή. Όσον αφορά τις ρυτίδες, δυστυχώς ναι, μερικοί μπορεί να εμφανίσουν λεπτές γραμμές και ρυτίδες αν κοιμούνται μπρούμυτα ή στο πλάι. Όλα εξαρτώνται από τον τρόπο με τον οποίο το δέρμα τους αλληλοεπιδρά με το μαξιλάρι. Δεδομένου του πόσο προσωπικό θέμα είναι ο ύπνος, καθένας ασκεί διαφορετική πίεση και παράγει διαφορετική εφίδρωση κατά τη διάρκειά του.

Αν και από μόνη της δεν μπορεί να έχει τεράστιες επιπτώσεις, μπορεί αφενός να επιταχύνει τη δημιουργία λεπτών γραμμών και κατ’ επέκταση ρυτίδων και αφετέρου να κάνει πιο έντονη την παρουσία τους. Εκτός όμως από τη δημιουργία ρυτίδων, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους η στάση του ύπνου μπορεί να επηρεάσει την επιδερμίδα. Δεν είναι τυχαίο που ένας δερματολόγος μπορεί εύκολα να καταλάβει από ποια πλευρά κοιμάται συνήθως ο ασθενής του- αν αυτή είναι σταθερή. Ο ύπνος στο πλάι σχετίζεται και με την απώλεια όγκου που επέρχεται με την ηλικία στην επιδερμίδα.

Ρυτίδες Ύπνου: Πώς θα τις “προλάβετε”

Κοιμηθείτε ανάσκελα και… ξεχάστε τις

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η στάση μπρούμυτα στον ύπνο είναι η χειρότερη με διαφορά τόσο για τον οργανισμό όσο και την επιδερμίδα σας. Και αυτό, γιατί, εκτός από το στομάχι, πιέζεται έντονα και το πρόσωπο για πολλές ώρες. Το τελευταίο εξασθανεί το κολλαγόνο του δέρματος.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και όταν κοιμάστε στο πλάι. Η συγκεκριμένη στάση ειδικά στις γυναίκες με μεγάλο στήθος προκαλεί το φαινόμενο της… βαρύτητας. Το ένα στήθος διπλώνει ουσιαστικά πάνω στο άλλο και κάπως έτσι οι πιθανότητες να εμφανιστούν ρυτίδες στο ντεκολτέ αυξάνονται δραματικά.

Ο καλύτερος τρόπος, λοιπόν, να αποφύγετε τις Ρυτίδες Ύπνου είναι να μην φέρνετε το πρόσωπο σας σε επαφή με το μαξιλάρι. Να κοιμηθείτε, δηλαδή, ανάσκελα. Έτσι, δεν θα ασκήσετε καθόλου πίεση στο πρόσωπο ειδικότερα και στην επιδερμίδα σας γενικότερα.

Ρυτίδες Ύπνου: Ξεχάστε τις βαμβακερές μαξιλαροθήκες

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε στον ύπνο είναι να κοιμόμαστε σε σκληρές μαξιλαροθήκες, οι οποίες προκαλούν τριβή στο πρόσωπο. Με τη σειρά τους, η τριβή δημιουργεί ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Ρίξτε, λοιπόν, μία πιο προσεκτική ματιά στο ύφασμα της μαξιλαροθήκης και κινηθείτε σε σατέν και μεταξωτές επιλογές.

Οι συγκεκριμένες υφές είναι πολύ πιο φιλικές και απαλές στο δέρμα, επιτρέποντας το να γλιστράει εύκολα πάνω τους.

Επενδύστε στο σωστό μαξιλάρι

Μπορεί να βρήκατε τις κατάλληλες μαξιλαροθήκες, όμως, και το μαξιλάρι “παίζει” το ρόλο του. Το βασικό είναι να παρέχει στον αυχένα και την σπονδυλική στήλη σωστή στήριξη. Έτσι, δεν θα απαλλαγείτε μόνο από ανατομικά, αλλά και δερματικά προβλήματα. Το ανατομικό μαξιλάρι είναι η λύση. Μία λύση που σας επιτρέπει να κοιμάστε ακόμα και στο πλάι.

Ρυτίδες Ύπνου: Μην αμελλείτε τον βραδινό καθαρισμό

Υπάρχουν στιγμές που βαριέστε και απλά παραλείπετε αυτό το βήμα. Μεγάλο λάθος. Ο σωστός καθαρισμός του προσώπου το πρωί που ξυπνάτε και το βράδυ πριν κοιμηθείτε αποτελεί την πιο βασική συνήθεια αντιγήρανσης.

Σκεφτείτε πως όταν αμελείτε τον καθαρισμό και πέφτετε για ύπνο με το μακιγιάζ, τα υπολείμματα των καλλυντικών προϊόντων και οι περιβαλλοντικοί ρύποι δεν “μένουν” απλά κολλημένοι στο πρόσωπο σας, αλλά “περνάνε” και στην μαξιλαροθήκη σας.

Μην ξεχνάτε την Κρέμα Νυχτός

Μία σωστά φροντισμένη επιδερμίδα είναι λιγότερο επιρρεπής στην φθορά που προκαλεί η τριβή με το μαξιλάρι και τη θήκη του. Ακόμα, λοιπόν, και αν δεν καταφέρετε να κρατήσετε τη σωστή στάση ύπνου, υπάρχει τρόπος να προλάβετε τις Ρυτίδες που προκαλούνται το βράδυ πριν σας προλάβουν αυτές.

Σε γενικές γραμμές, προτιμήστε κρέμες νυχτός και ματιών με πλούσια υφή και δυναμική σύνθεση με υψηλή συγκέντρωση σε Υαλουρονικό Οξύ, Ρετινόλη και Πεπτίδια.

Πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε αφού κάνουν την εμφάνιση τους

Εκτός από το να κοιμάστε επαρκώς, σε σωστή θέση και με σωστή μαξιλαροθήκη, ευτυχώς έχετε κι άλλα όπλα στη μάχη σας εναντίον των ρυτίδων. Τα εξειδικευμένα skincare προϊόντα, η σωστή διατροφή και η επαρκής ενυδάτωση είναι μερικά από τα πιο σημαντικά. Συστατικά όπως η ρετινόλη, είναι από τα πλέον αποτελεσματικά όσον αφορά την αντιγήρανση. Αυτό που είναι ακόμη αποτελεσματικότερο όμως είναι οι εξειδικευμένες θεραπείες από δερματολόγους.

Στις Κλινικές της Derm & Plastic Surgery Clinic μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε μεγάλη ποικιλία θεραπειών, όπως με ΒTX, Υαλουρονικό Οξύ, Νήματα, Μεσοθεραπεία, Αυτόλογη Μεσοθεραπεία, Dermapen, Χημικό Peeling, με Fractional Laser, Βλεφαροπλαστική, Mini lifting, Lipofilling – Lipolifting.

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

    ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    ΦΥΛΛΟ