Skincare | Τα συστατικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί

Skincare | Τα συστατικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί

Όσο η επιστήμη της κοσμετολογίας εξελίσσεται, τόσο πληθαίνουν τα πολλά υποσχόμενα διαθέσιμα skincare προϊόντα. Για όλους τους τύπους επιδερμίδας και κάθε πιθανή ανάγκη, υπάρχουν πλέον αμέτρητες επιλογές. Δεν είναι, λοιπόν, δύσκολο να «χαθεί» κανείς μπροστά σε αυτή τη χαοτική έκθεση των διαθέσιμων επιλογών. Όπως και να συνδυάσει τα συστατικά που έχει επιλέξει για το skincare του λανθασμένα. Το τελευταίο ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί ακόμη και επιζήμιο για την επιδερμίδα.

Χρειάζεται προσοχή όσον αφορά αυτά τα skincare «παντρέματα» και πρωτίστως να έχει προηγηθεί ενημέρωση και έγκριση της εκάστοτε ρουτίνας από έναν ειδικό.  Οι έμπειροι Δερματολόγοι των Κλινικών μας μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαμόρφωσή της, ώστε να εξασφαλίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ορισμένοι συνδυασμοί ενεργών συστατικών που θα έπρεπε να αποφεύγονται. Ο καθένας μεν για διαφορετικούς λόγους, όλοι όμως οδηγούν σε δερματολογικά προβλήματα.

Skincare συστατικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί

Ρετινόλη και Βιταμίνη C: Ένας μη ευεργετικός συνδυασμός

Λατρεύετε τη Ρετινόλη για την αντιγηραντική της δράση. Λογικό. Έχετε στην καρδιά σας και τη Βιταμίνη C για τη μοναδική λάμψη που προσφέρει στην επιδερμίδα σας. Απολύτως κατανοητό. Το μόνο που δεν πρέπει να κάνετε με αυτά τα δύο είναι να τα αναμειγνύετε. Ο λόγος; Δρουν τρόπον τινά σαμποτάροντας το ένα το άλλο. Η ρετινόλη μειώνει την ποιότητα της δράσης της βιταμίνης C και αντιστρόφως.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν; Η ιδανική λύση προκειμένου να έχετε και τα δύο στη ρουτίνα σας, είναι να βάζετε το πρωί τη βιταμίνη C και το βράδυ τη ρετινόλη. Η κατανομή αυτή φυσικά δεν είναι τυχαία, καθώς η βιταμίνη C ενισχύει τη δράση του αντηλιακού, ενώ η ρετινόλη οδηγεί σε φωτοευαισθησία.

Ρετινόλη και AHAs/BHAs: Ακόμη δύο skincare συστατικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μαζί

Δύο ακόμη ενεργά συστατικά που δεν πρέπει να χρησιμοποιείται συνδυαστικά με τη ρετινόλη, είναι τα AHA και τα BHA. Στην περίπτωση αυτή ο λόγος έχει να κάνει με την πρόκληση ξηρότητας, καθώς και τα δύο διαθέτουν έντονη απολεπιστική δράση. Ακόμη, δεν αποκλείεται να προκύψουν και ερεθισμοί. Οπότε και στην περίπτωση αυτή, προτείνεται να χρησιμοποιείται το ένα στην πρωινή κα το άλλο στη βραδινή ρουτίνα.

Βιταμίνη C και AHAs: Ένας συνδυασμός που καλό είναι να αποφύγετε

Στην περίπτωση της βιταμίνης C, απαιτείται προσοχή και με όσα συστατικά αλλάζουν το pH της. Πιο συγκεκριμένα, όταν μεταβάλλεται το pH της, μειώνεται η αντιοξειδωτική της δράση. Συστατικά όπως το γλυκολικό οξύ, το κιτρικό οξύ και το γαλακτικό οξύ λοιπόν (AHAs) δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με τη βιταμίνη αυτή. Ένας ακόμη κίνδυνος που εγκυμονεί από τον ενδεχόμενο συνδυασμό τους είναι η πρόκληση ερυθρότητας. Αυτό που μπορείτε να κάνετε για ακόμη μια φορά αν θέλετε και τα δύο στη ρουτίνα σας, είναι να προτιμάτε τη βιταμίνη C το πρωί και τα προϊόντα με AHA το βράδυ.

Βιταμίνη C και καθαριστικά με βάση το σαπούνι: Καλύτερα να το ξανασκεφτείτε

Η βιταμίνη C είναι καλό να εντάσσεται στην πρωινή ρουτίνα περιποίησης. Παίζει ωστόσο ρόλο και με τι έχει γίνει ο καθαρισμός στην επιδερμίδα πριν εφαρμοστεί αυτή. Σε περίπτωση που επιλέξετε να κάνετε καθαρισμό στο πρόσωπό σας με κάποιο προϊόν που έχει βάση το σαπούνι, μειώνεται η απορρόφησή της, λόγω του υψηλού του pH. Έτσι, η βιταμίνη C τελικά δεν απορροφάται από την επιδερμίδα στον βαθμό που πρέπει. Η τελευταία μένει εκτεθειμένη στις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες και συμβάλλουν στη γήρανση, ενώ δεν μπορεί να αποκομίσει τη λάμψη που της προσφέρει η βιταμίνη C.

Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και Ρετινόλη: Εξίσου χρήσιμα skincare συστατικά, μα όχι ταυτόχρονα

Στις επιδερμίδες με ακμή ή με τάση για ακμή, το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορεί να είναι ένας πραγματικός game changer. Το μόνο που πρέπει κανείς να προσέχει είναι μην προκαλέσει ξηρότητα στην επιδερμίδα του ή μην την ερεθίσει. Για να αποφευχθεί αυτό πρέπει να συνδυάζονται με εξαιρετικά ενυδατική κρέμα και φυσικά ήπιο καθαριστικό. Όσον αφορά τη σχέση του με τη ρετινόλη, είναι, όπως φαίνεται, άκρως ανταγωνιστική. Και αυτό, γιατί το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου μπορεί να απενεργοποιήσει τη δράση της.

Νιασιναμίδη και βιταμίνη C: Ένας λιγότερο γνωστός ατυχής συνδυασμός

Τόσο η βιταμίνη C όσο και η Νιασιναμίδη έχουν αντιοξειδωτική δράση. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται το ένα αμέσως μετά το άλλο καθώς μειώνεται κατά πολύ η αποτελεσματικότητά τους.

Η σημασία του Δερματολόγου

Συμπεραίνοντας από τις παραπάνω πληροφορίες, το κάθε skincare ενεργό συστατικό θέλει τον δικό του χρόνο και περιβάλλον για να δράσει αποτελεσματικά. Αν γνωρίζετε μερικούς βασικούς κανόνες, μπορείτε εν συνεχεία να διαμορφώσετε μια ρουτίνα που θα αποδίδει και θα λειτουργήσει για τον δικό σας τύπο δέρματος. Επειδή η εξατομίκευση όμως είναι το παν, οι Δερματολόγοι μας είναι εκείνοι που θα συμβουλεύσουν ειδικά εσάς τι πρέπει να κάνετε, αφού αξιολογήσουν την επιδερμίδα σας.

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

    ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    ΦΥΛΛΟ