Σκληροθεραπεία για Ευρυαγγείες | Τι Είναι και Πόσο Κοστίζει

Σκληροθεραπεια τι ειναι ευρυαγγειεςΥπάρχουν ορισμένες θεραπείες που παρά τη δημοφιλία τους, ξέρουμε στην πραγματικότητα ελάχιστα για αυτές. Μία από αυτές είναι και η σκληροθεραπεία με ενέσεις (ή απλώς σκληροθεραπεία), για την οποία πολλά ακούμε, αλλά ελάχιστα στην πραγματικότητα γνωρίζουμε. Αυτό στο οποίο μπορούμε να συμφωνήσουμε σίγουρα όλοι με απόλυτη βεβαιότητα, είναι πως ανήκει στις πιο αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης των ευρυαγγειών. Για να ακριβολογήσουμε, είναι αποτελεσματική σε ό,τι αφορά τις φλεβικές παθήσεις των κάτω άκρων.

Τι ακριβώς είναι η Σκληροθεραπεία;

Όπως διατυπώθηκε, πρόκειται για μια μέθοδο που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση φλεβικών προβλημάτων. Είναι μια θεραπεία ενδοφλεβική: Δεν δρα δηλαδή αφαιρώντας τις προβληματικές φλέβες, αλλά εισχωρώντας στο εσωτερικό τους και καταστρέφοντάς τις εκ των έσω.

Με τον τρόπο αυτό οι κιρσοί απορροφώνται φυσιολογικά από το σώμα και δεν δημιουργείται κανένα απολύτως πρόβλημα στον οργανισμό. Μάλιστα, η σκληροθεραπεία είναι ικανή να καταπολεμήσει αποτελεσματικά από τα πιο ήπια μέχρι τα πιο σοβαρά προβλήματα, αποδεικνύοντας πως έχει μεγάλο εύρος δυνατοτήτων. Φυσικά αυτό ισχύει πάντα όταν αξιοποιείται από έμπειρους και εξειδικευμένους ιατρούς.

Η προσέγγισή της είναι αποτελεσματική τόσο όσον αφορά το λειτουργικό μέρος των φλεβικών προβλημάτων, όσο και το αισθητικό. Μπορεί το δεύτερο να θεωρείται από πολλούς ως λιγότερο σημαντικό, αλλά αυτό δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, πολλοί ασθενείς ενοχλούνται αρκετά από την εμφανή και έντονη όψη των ευρυαγγειών. Αυτό φυσικά είναι κάτι που έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία τους και μειώνει την αυτοπεποίθησή τους.

Είναι επεμβατική μέθοδος η Σκληροθεραπεία;

Σε ελάχιστο βαθμό. Η σκληροθεραπεία δεν απαιτεί αναισθησία ούτε σε τοπικό επίπεδο, ούτε κάποια προετοιμασία πριν πραγματοποιηθεί. Ακόμη, δεν περιλαμβάνει χρόνο ανάρρωσης και αποθεραπείας ή νοσηλείας. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική θεραπεία που διενεργείται κανονικά στο ιατρείο.

Θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια αξιοσημείωτη έκφανση της προόδου της Ιατρικής Επιστήμης, αφού στο παρελθόν χρησιμοποιούνταν μέθοδοι με υψηλά ποσοστά υποτροπής των κιρσών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, η χειρουργική αφαίρεσή τους με αναισθησία, τομές και νοσηλεία.

Είναι ασφαλής η Σκληροθεραπεία;

Απολύτως. Ειδικά στις Κλινικές μας όπου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε όλα τα τυπικά πρωτόκολλα ασφαλείας, με τις θεραπείες να διενεργούνται αποκλειστικά από έμπειρο ιατρικό προσωπικό. Άλλωστε, εφαρμόζεται για περισσότερες από έξι δεκαετίες και χαίρει πλήρους αξιοπιστίας. Οι πιο συχνές επιπλοκές που έχουν αναφερθεί είναι προσωρινές δυσχρωμίες, μικρές φουσκάλες και ερυθρότητα.

Πού βασίζεται η Σκληροθεραπεία;

Στη διαδικασία της Σκλήρυνσης. Πρόκειται για τη δημιουργία σκληρού ουλώδους συνδετικού ιστού η οποία οδηγεί σε καταστροφή και νέκρωση κάποιου σημείου του σώματος. Ερχόμενοι λοιπόν αποκλειστικά στο θέμα των Κιρσών, με τη σκληροθεραπεία επιχειρείται να τραυματιστεί και να καταστραφεί το τοίχωμά τους. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση σκληρυντικού διαλύματος στο εσωτερικό των κιρσών.

Έτσι, λοιπόν, προκαλείται σκλήρυνση της φλέβας η οποία και θεωρείται πια από τον οργανισμό τρόπον τινά «νεκρή». Την αναγνωρίζει ως ένα μη βιώσιμο υλικό και αρχίζει τη συνεπακόλουθη απορρόφησή της. Βέβαια, μην αφήσετε τη συντομία με την οποία περιγράψαμε τη διαδικασία να σας παραπλανήσει. Πρόκειται για κάτι που μπορεί να κρατήσει ακόμη και μήνες. Μάλιστα, σε κάθε ασθενή διαρκεί και διαφορετικό χρονικό διάστημα.

Πώς γίνεται η διαδικασία και πόσο διαρκεί;

Όλη η διαδικασία της θεραπείας αυτής βασίζεται στη ένεση του σκληρυντικού. Πρόκειται για ένα αποστειρωμένο διάλυμα σκληρυντικής ουσίας, το οποίο ο ειδικός θα εισάγει στη φλέβα μέσω μιας ειδικής πολύ λεπτής βελόνας. Όπως είπαμε δεν γίνεται αναισθησία, ούτε καν τοπική. Κάθε συνεδρία κρατά 30-45 λεπτά και πραγματοποιείται στο ιατρείο.

Υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφύγω πριν την σκληροθεραπεία;

Καλό θα ήταν να αποφύγετε:

 • Τη λήψη ασπιρίνης
 • Τη λήψη άλλων μη στερινοειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων
 • Την κατανάλωση αλκοόλ
 • Την εφαρμογή (για 24 ώρες πριν τις ενέσεις) υδατικών κρεμών και body oils στα πόδια

Υπάρχει κάτι που πρέπει να αποφύγω μετά την Σκληροθεραπεία;

Ναι, υπάρχουν πράγματα που καλό είναι να αποφύγετε, όπως θα σας κατευθύνει και ο γιατρός σας. Ενδεικτικά, πρέπει να:

 • Μην ασκηθείτε με υψηλή ένταση για 2 εβδομάδες
 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο
 • Μην κάνετε πολύ θερμά μπάνια για έναν μήνα
 • Μην κάνετε αποτρίχωση για 6 περίπου εβδομάδες

Πρέπει να κάνω εξετάσεις πριν την Σκληροθεραπεία;

Η απάντηση αυτή μπορεί να δοθεί μόνο με εξατομικευμένη προσέγγιση στον κάθε ασθενή. Για παράδειγμα, μερικοί χρειάζεται να κάνουν κάποιες εξετάσεις προκειμένου να καθοριστεί η έκταση του προβλήματος των φλεβών. Με τη βοήθεια ενός ειδικού υπερηχογραφήματος, μπορεί ο γιατρός να έχει εικόνα τόσο των επιπολής όσο και των εν τω βάθει φλεβών.

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστώ;

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να απαντηθεί μόνο κατόπιν εξέτασης από τον ειδικό ιατρό. Δεν απαιτείται ίδιος βαθμός συνεδριών για όλους τους ασθενείς και αυτό θα κριθεί σε κάθε περίπτωση εξειδικευμένα. Σε γενικές πάντως γραμμές απαιτούνται 2-6 συνεδρίες προκειμένου να δείτε εμφανή βελτίωση.

Πόσο κοστίζει η Σκληροθεραπεία;

Το κόστος κάθε συνεδρίας είναι εξατομικευμένο και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε περιστατικού. Ενδεικτικά, το εύρος τιμών κυμαίνεται από 100€ έως 200€.

Πώς θα αισθάνομαι μετά την Σκληροθεραπεία;

Η απάντηση θα σας χαροποιήσει ιδιαίτερα. Μετά τη θεραπεία θα αισθάνεστε απολύτως φυσιολογικά. Ο γιατρός θα σας συστήσει να περπατήσετε για 10-15 περίπου λεπτά. Μπορείτε να γυρίσετε κανονικά στις υποχρεώσεις σας και να επιστρέψετε στην εργασία σας.

Υπάρχει κάποιος κίνδυνος που πρέπει να γνωρίζω;

Εφόσον επιλέξετε τη σωστή κλινική, όχι. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να συμβεί κάποια ζημιά με την αφαίρεση των κιρσών και ευρυαγγειών, αν το αναλάβει ο κατάλληλος ειδικός. Στην Derm & Plastic Surgery Clinic θα βρείτε μια ομάδα τέτοιων ειδικών με μακρά εμπειρία σε τεχνικές όπως αυτή.

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

  ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΦΥΛΛΟ