Ένα θέμα που έχει απασχολήσει όσο λίγα την beauty κοινότητα, δεν είναι άλλο από το αν τα Skincare Προϊόντα έχουν ημερομηνία λήξης. Και αν έχουν, ποια είναι αυτή; Η αναγραφόμενη ή μήπως υπάρχει κάποιο περιθώριο ακόμη; Και αν λήξουν είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιηθούν ή απλώς παύει η αποτελεσματικότητά τους; Όλα αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα είναι μεταξύ όσων διεκδικούν την προσοχή μας στην προσπάθεια να έχουμε λαμπερή και νεανική επιδερμίδα.
Λήγουν τα Skincare Προϊόντα τελικά;
Η απάντηση δυστυχώς είναι ναι. Αν όχι όλα τα είδη, τουλάχιστον τα περισσότερα μετά από κάποιο διάστημα λήγουν. Ο λόγος που η απάντηση δεν μπορεί να είναι μια και καθολική οφείλεται στα πολλά και διαφορετικά συστατικά και φόρμουλες που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά. Μάλιστα, ρόλο παίζει ακόμη και η ίδια η συσκευασία αφού το κάθε packaging επηρεάζει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος που περικλύει.
Αυτό που σύμφωνα με τους ειδικούς παίζει ελάχιστο ρόλο είναι η μορφή του προϊόντος, αν δηλαδή είναι κρέμα, serum, gel ή σαπούνι για παράδειγμα. Εκείνο που κυρίως μετρά είναι τα συστατικά που περιέχει. Έτσι, τα skincare προϊόντα με βάση το νερό καθίστανται πιο επιρρεπή σε πιθανή αλλοίωση από την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό ισχύει αν σε γενικές γραμμές δεν έχει πολύ ισχυρή φόρμουλα συντήρησης ή εάν λόγω του packaging, το προϊόν έρχεται συνεχώς σε επαφή με τον ιδιοκτήτη του.
Σε άλλα προϊόντα, το τελευταίο είναι λιγότερο και σε άλλα περισσότερο συχνό, ανάλογα τη συσκευασία. Για παράδειγμα, αν είναι σε βαζάκι, απαιτείται ο χρήστης να βάζει εκεί το δάχτυλό του για να το αποσπάσει και να το απλώσει εν συνεχεία στο πρόσωπο ή το σώμα του.
Τι συμβαίνει με όσα προϊόντα έχουν βάση το λάδι; Είναι «υπεράνω πάσης υποψίας»; Η απάντηση και εδώ είναι αρνητική. Με την πάροδο του χρόνου, μπορούν να οξειδωθούν, γεγονός που δημιουργεί αλλαγές στο χρώμα και στην οσμή του προϊόντος. Απλώς στην περίπτωση αυτή δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με τα βακτήρια.
Υπάρχουν Skincare Προϊόντα που λήγουν πιο γρήγορα από άλλα;
Ναι. Αυτά που λήγουν πιο άμεσα συνήθως είναι όσα βασίζονται σε φυσικά συστατικά. Τα φυσικά λαδάκια και butters οξειδώνονται πολύ γρηγορότερα αν η φόρμουλά τους δεν περιλαμβάνει ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Στην περίπτωση αυτή, σημειώνονται αλλαγές και στην υφή και στην εμφάνισή τους αρκετά γρήγορα. Αν, λοιπόν, αποφεύγετε τα συνθετικά συστατικά, είναι κάτι που πρέπει να έχετε υπόψιν.
Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι ένα προϊόν έχει λήξει αν δεν αναγράφει την αντίστοιχη ημερομηνία;
Τι συμβαίνει με όσα προϊόντα δεν αναγράφουν ημερομηνία λήξης; Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα δεν είναι επικίνδυνα για μέχρι και 2- 3 χρόνια από την ημέρα που θα ανοιχθούν. Σαν προειδοποιητικό σημάδι πως κάτι έχει λήξει, μπορείτε να εκλάβετε αλλαγές στο χρώμα, το άρωμα ή την υφή τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, αξίζουν μια θέση στον κάδο απορριμμάτων σας.
Είναι ασφαλές να χρησιμοποιείτε προϊόντα περιποίησης αν έχει περάσει η αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης τους;
Όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα, το ιδανικό θα ήταν να προσέχετε την ημερομηνία λήξης. Άλλωστε, για να έχει σημειωθεί θα υπάρχει σίγουρα κάποιος λόγος. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια εκτίμηση και μάλιστα με αυστηρά κριτήρια προσδιορισμένη. Δεν αποκλείεται δηλαδή ένα προϊόν να μην έχει χαλάσει ακριβώς μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας και μάλιστα να είναι και αποτελεσματικό. Ωστόσο, ακόμη κι αν εξακολουθεί να επιτελεί τον ρόλο του και να ανταποκρίνεται στον λόγο για τον οποίο το αγοράσατε, πρέπει να είστε επιφυλακτικοί.
Δεν αρκεί ένα προϊόν να είναι αποτελεσματικό, αλλά πρέπει να είναι και ασφαλές. Ειδικά, όσοι έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα, είναι πιο επιρρεπείς στο να εμφανίσουν οποιαδήποτε αντίδραση, όπως παραδείγματος χάρη κάποιο εξάνθημα από τη χρήση «ληγμένων» προϊόντων.
Αυτό το προϊόν δεν κάνει να χρησιμοποιήσετε με τίποτα μετά το πέρας της αναγραφόμενης ημερομηνίας λήξης
Υπάρχει ένα προϊόν που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Και αυτό δεν είναι άλλο από το Αντηλιακό. Αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους, παύουν να είναι αποτελεσματικά και να παρέχουν την απαραίτητη αντηλιακή προστασία. Φωτογήρανση, ηλιακά σημάδια και εγκαύματα, καφέ κηλίδες και (ακόμη χειρότερα) ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, καραδοκούν αν το αντηλιακό σας έχει λήξει.
Ποια είναι τα μακροβιότερα skincare προϊόντα;
Σε αντίθεση με τα αντηλιακά, αυτά που αποδεικνύονται ιδιαίτερα ανθεκτικά και δεν τα «σκιάζει ημερομηνία λήξης καμιά», είναι η βαζελίνη. Τα προϊόντα petroleum jelly μπορείτε σε γενικές γραμμές να τα χρησιμοποιείτε άφοβα, χωρίς δεύτερες σκέψεις για το πότε παράχθησαν.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να τα διατηρούμε σε σκιερό μέρος μετά από τον ήλιο. Επίσης, τα πιο ευαίσθητα όπως οι ενυδατικές κρέμες, καλό θα ήταν ειδικά το καλοκαίρι να φυλάσσονται στο ψυγείο. Ένας εξειδικευμένος δερματολόγος των Κλινικών μας, είναι σε θέση να απαντήσει σε όλες σας τις απορίες και να σας δώσει τις κατάλληλες κατευθύνσεις προκειμένου να μην νιώθετε ότι βαδίζετε στα «τυφλά».