Σκασμένες Φτέρνες | Πως να τις Αντιμετωπίσετε Ιατρικά

Σκασμενες φτερνεςΟι ταλαιπωρημένες, σκασμένες φτέρνες αποτελούν αιτία προβληματισμού για πολλές γυναίκες. Αν και τον χειμώνα είναι ένα από τα σημεία που εκτίθενται στο ελάχιστο, το καλοκαίρι δεν συμβαίνει αυτό. Σανδάλια, σαγιονάρες και όλα τα συναφή, εκτοξεύουν τα πέλματα σε ένα από τα κορυφαία σημεία που μας απασχολούν. Μπορεί να μην καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια του σώματός μας και να είναι συνήθως σε «δεύτερη μοίρα», πρόκειται όμως για μια από εκείνες τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Ακόμη και οι πιο κομψές, προσεγμένες εμφανίσεις, μπορούν να «καταστραφούν» στη θέα δύο πολύ ξηρών φτερνών. Ήρθε λοιπόν η ώρα να προσέξουμε και τα πέλματά μας και να μην τα αφήσουμε να αποτελέσουν την «αχίλλειο πτέρνα» του look μας.

Γιατί έχω Σκασμένες Φτέρνες;

Είναι μια ερώτηση που εκφράζουν πολλές γυναίκες. Φροντίζουν να ενυδατώνουν την επιδερμίδα προσώπου και σώματος επιμελώς. Είναι όλα εν τάξει και δείχνουν υγιή και επαρκώς ενυδατωμένα. Όλα εκτός από τις φτέρνες τους που «αρνούνται» να αποχωριστούν την ξηρή αντιαισθητική τους «κρούστα». Γιατί συμβαίνει λοιπόν αυτό; Τι μπορεί να πηγαίνει λάθος σε ένα και μόνο σημείο και πού διαφέρει από τα υπόλοιπα;

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα αίτια που τα πέλματά μας δείχνουν ξηρά, ώστε να μην τα επαναλαμβάνουμε:

Μήπως περπατάτε ξυπόλυτη;

Είναι καλό να μην περπατάτε ξυπόλητες, ούτε ακόμη στα καθαρά πλακάκια του σπιτιού σας. Εγκυμονούν άλλωστε και κίνδυνοι για μύκητες, που «ανυπομονούν» να μετατρέψουν τα κάτω άκρα μας σε δεύτερη οικεία τους.

Μήπως είστε πολλές ώρες όρθια;

Η ορθοστασία για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι φτέρνες ταλαιπωρούνται. «Σηκώνουν» το βάρος όλου του σώματός μας και τους ασκείται μεγάλη πίεση. Αυτό συμβαίνει και με την σκληρή γυμναστική με υπερβολική συχνότητα. Παρόλο που τα οφέλη της για την υγεία μας είναι πολλά για να τα παραβλέψουμε, δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε σε υπερβολές με τις ώρες που αφιερώνουμε σε αυτή.

Τελικά είναι επιβλαβές το μπάνιο με καυτό νερό;

Το μπάνιο με πολύ ζεστό νερό δεν είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για την επιδερμίδα του σώματός μας, ούτε για την κυκλοφορία του αίματος. Ειδικά όσον αφορά τη φτέρνα και το σημείο αυτό όμως, μπορεί να αποβεί μοιραίος εχθρός. Αν μάλιστα έχετε ήδη σκασμένες φτέρνες, πρέπει να το αποφεύγετε προκειμένου να μην διογκωθεί το μέγεθος του προβλήματος και αφυδατωθούν κι άλλο.

Σκασμένες φτέρνες και περιποίηση: Λάθος τρόπος χειρισμού

Υπάρχουν μερικά ακόμη μικρά καθημερινά πράγματα που πολλοί από εμάς κάνουμε και επιβαρύνουμε εν αγνοία μας το πρόβλημα των σκασμένων πελμάτων. Για παράδειγμα, βγαίνοντας από το μπάνιο, σκουπίζουμε επιμελώς τα μαλλιά και το υπόλοιπο σώμα και ξεχνάμε συχνά τις φτέρνες. Τις αφήνουμε να στεγνώσουν μόνες τους, μιας και είναι ένα από τα σημεία που πράγματι στεγνώνεουν πολύ πολύ γρήγορα. Δεν κάνει ωστόσο να μένουν νωπές και να αφήνονται σε συνθήκες υγρασίας. Πρέπει να σκουπίζονται αμέσως απαλά με μια πετσέτα και μετά να ακουμπούν στο πάτωμα ή σε οποιοδήποτε άλλο ύφασμα.

Ακόμη, πολύ συχνά οι γυναίκες επιδιδόμαστε σε πεντικιούρ στο σπίτι. Αυτό περιλαμβάνει και τη χρήση ειδικής ράσπας με την οποία τρίβουμε τα πέλματα νομίζοντας πως έτσι τους κάνουμε καλό. Αν και η ράσπα και το τρίψιμο αυτό βοηθά να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα και η αντιαισθητική ξηρή κρούστα, χρειάζεται συγκεκριμένη τεχνική. Μεγάλη σημασία επίσης έχει να εφαρμόζετε αμέσως μετά κάποια ενυδατική κρέμα.

Σκασμένες φτέρνες και συνολικότερη υγεία

Παρόλο που όλα τα παραπάνω σχετίζονται με lifestyle παράγοντες που εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από εσάς και μπορείτε εύκολα να διορθώσετε, δυστυχώς οι σκασμένες φτέρνες σχετίζονται και με θέματα που ξεφεύγουν από τον έλεγχό μας. Τέτοια είναι για παράδειγμα:

 • Διάφοροι κληρονομικοί παράγοντες και γονίδια: Αν οι γονείς σας έχουν σκασμένες φτέρνες, είναι πολύ πιθανότερο να έχετε και εσείς μια σχετική προδιάθεση.
 • Προβλήματα υγείας όπως ατοπική δερματίτιδα, υποθυροειδισμός και ψωρίαση
 • Παχυσαρκία
 • Έλλειψη βιταμινών

Μπορώ να αντιμετωπίσω τις σκασμένες φτέρνες;

Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά πώς μπορεί να διορθωθεί το πρόβλημα; Φυσικά, αν ο λόγος που έχετε σκασμένες φτέρνες σχετίζεται και με κάποια από τις προαναφερθείσες αιτίες, πρέπει να επιμεληθείτε αναλόγως του θέματος. Για παράδειγμα, να σταματήσετε να περπατάτε ξυπόλητη ή να τρίβετε σκληρά με ακατάλληλο τρόπο και εργαλείο τα πέλματά σας. Αν κάποιο πρόβλημα υγείας από την άλλη κάνει τις φτέρνες σας να αφυδατώνονται, η έναρξη κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής θα βοηθήσει και με την αντιμετώπιση του εν λόγω θέματος.

Ας δούμε τώρα πώς αλλιώς μπορείς να αποκτήσεις «φτέρνες μωρού», όπως αγαπάμε να τις αποκαλούμε. Με άλλα λόγια, πέλματα απαλά, ενυδατωμένα και καθόλου ταλαιπωρημένα. Πέλματα που μοιάζουν να μην έχουν πατήσει ποτέ σε κάποιο τραχύ πάτωμα.

Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση

Δεν πρέπει με τίποτα να αμελείτε την ενυδάτωση του σημείου αυτού σε καθημερινή βάση. Προμηθευτείτε μια ειδική για σκασμένες φτέρνες κρέμα από το φαρμακείο και απλώστε τη σε τακτική βάση. Αν δεν δείτε άμεσα βελτίωση, ενδεχομένως να χρειαστεί κάτι περισσότερο λιπαρό όπως η εφαρμογή για παράδειγμα κάποιου body oil ή βαζελίνης.

Σκασμένες Φτέρνες: Δεν θέλουν κόπο, θέλουν τρόπο. Και σωστό ειδικό

Ειδικά peelings για Σκασμένες Φτέρνες

Στις κλινικές μας μπορείτε να βρείτε ποικιλία εξαιρετικά αποτελεσματικών peelings, που θα σας απαλλάξουν από τις σκασμένες φτέρνες. Με τη βοήθεια των εξειδικευμένων ιατρών της Derm Plastic Surgery Clinic και των τεχνικών που παρέχει η σύγχρονη Δερματολογία, μπορούμε να σας εγγυηθούμε απαλές και ενυδατωμένες πατούσες.

Κάποιος Δερματολόγος μας θα δει τα δικά σας πέλματα, θα συζητήσει μαζί σας το ιστορικό σας και τυχόν ύπαρξη κάποιας άλλης πάθησης. Κατόπιν, θα διαμορφώσει για εσάς το κατάλληλο πλάνο θεραπείας, συστήνοντάς σας το κατάλληλο εκείνο peeling. Κάθε φτέρνα είναι διαφορετική και επομένως χρειάζεται διαφορετικό τρόπο χειρισμού. Σε κάθε περίπτωση, θα δείτε άμεσα εκείνο το ενοχλητικό στρώμα ξηρότητας να διαλύεται και να «ξεπροβάλλει» από κάτω της μια κυριολεκτικά καινούρια επιδερμίδα. Αυτό οφείλεται στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων που έχουν συσσωρευτεί στο σημείο και δημιουργούν την σκληρή αυτή επιφάνεια.

Αν και συνήθως τα peelings γίνονται κατά κύριο λόγο τον χειμώνα, στις Κλινικές μας έχουμε δημιουργήσει τα ανάλογα πρωτόκολλα που μπορούν να εφαρμοστούν και τους μήνες του καλοκαιριού. Οπότε δεν υπάρχει κάποιος λόγος να φοβάστε ούτε να περάσετε ακόμη ένα καλοκαίρι νιώθοντας ντροπή και αμηχανία για τις φτέρνες σας.

Δερμοαπόξεση για Σκασμένες Φτέρνες

Πρόκειται για μια τεχνική που αγαπούν οι skin care addicts παγκοσμίως και όχι άδικα. Τώρα λοιπόν χάρη στη μέθοδο που μπορείτε να απολαύσετε στις Κλινικές μας, θα τη «λατρέψουν» και οι φτέρνες σας. Ας δούμε τι ακριβώς επιτυγχάνεται με τη δερμοαπόξεση.

Όπως γίνεται και στο πρόσωπο, είναι μια θεραπεία που παρέχει βαθύ και καλό καθαρισμό. Καταφέρνει να δράσει καταπολεμώντας τη συσσωρευμένη στο σημείο αυτό ξηρότητα και να τονώσει την επιδερμίδα σας. Πρόκειται για μια μη επεμβατική μέθοδο, 100% ασφαλή που θα σας χαρίσει άμεσα αποτελέσματα. Εντελώς ανώδυνη και σίγουρα πολύ ευχάριστη, θα αναζωογονήσει αμέσως το δέρμα ακόμη και σε αυτό το τόσο δύσκολο σημείο.

Στις Κλινικές μας και σε αυτή την περίπτωση ακολουθείται εντελώς εξατομικευμένη προσέγγιση και καθορίζεται ακριβώς η δική σας θεραπεία, αφού αξιολογηθείτε από κάποιον εξειδικευμένο ιατρό μας. Η δερμοαπόξεση περιλαμβάνει αρχικά απολέπιση και ακολούθως αναρρόφηση των νεκρών κυττάρων. Ακριβώς ό,τι έχει δηλαδή ανάγκη η σκληρή επιδερμίδα του σημείου αυτού.

Εν ολίγοις λοιπόν, με τη δερμοαπόξεση: 

 • Πραγματοποιείται βαθύς καθαρισμός
 • Απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα
 • Η επιδερμίδα αναπλάθεται και αναζωογονείται
 • Ενισχύεται η παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου
Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

  ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΦΥΛΛΟ