Serum ή κρέμα; Τι να επιλέξετε και γιατί; Ποιο είναι πιο αποτελεσματικό;

Serum ή Κρέμα: Ποιο να επιλέξετε και γιατί;

Serum ή κρέμα; Αυτό είναι κάτι που έχει προβληματίσει τουλάχιστον μια φορά κάθε skincare fanatic ή οποιαδήποτε γυναίκα αποφάσισε να «εντρυφήσει» περισσότερο στη φροντίδα της επιδερμίδας της. Ποιο προϊόν είναι πιο αποτελεσματικό; Τι πρέπει να επιλέξετε; Αλήθεια, όμως, τις διαφορές τους τις γνωρίζετε;

Καταρχάς, γνωρίζετε τι είναι το serum ή, αλλιώς, ο ορός προσώπου;

Τα serums αποτελούν βασικά προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας που διαθέτουν υψηλές συγκεντρώσεις δραστικών συστατικών, όπως η βιταμίνη C, το υαλουρονικό οξύ, η ρετινόλη κ.ά. Η σύνθεσή τους είναι συµπυκνωµένη και η υφή τους λεπτόρρευστη και ελαφριά, γι’ αυτό και έχουν την ικανότητα να διεισδύουν στις βαθύτερες στιβάδες της επιδερμίδας, προσφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα, ανάλογα με την ανάγκη που καλύπτουν (ρυτίδες, θαμπή όψη, έλλειψη ενυδάτωσης κ.ά.).

Serum και κρέμα: Ποιες είναι οι διαφορές τους;

Το serum και η κρέμα βοηθούν την επιδερμίδα με διαφορετικό τρόπο. Κάποιες φορές θα ανακαλύψετε πως ένας ορός είναι αρκετός για το πρόσωπό σας, ενώ άλλες θα διαπιστώσετε πως χρειάζεστε επιπλέον και κρέμα. Τα serums είναι τυπικά πιο λεπτόρρευστα και ελαφριά από τις κρέμες και είναι πολυλειτουργικά. Στο εμπόριο διατίθενται αντιγηραντικοί οροί, ενυδατικοί οροί, οροί λάμψης, οροί για την ακμή κ.ά. Από την άλλη, μία κρέμα έχει δημιουργηθεί για να ενυδατώνει την επιδερμίδα και να αποτρέπει την απώλεια νερού.

Οι οροί, συνήθως, διαθέτουν ενεργά συστατικά και γι’ αυτό το λόγο μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στην επιδερμίδα σε σύγκριση με μία κρέμα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγχέεται η χρήση ενός ορού με τη χρήση μιας κρέμας. Συγκεκριμένα, ο ορός μπορεί και παρέχει βαθιά ενυδάτωση και κυτταρική θρέψη της επιδερμίδας, ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, ενώ η κρέμα δρα στις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος.

Ποια είναι η σωστή χρήση τους;

Το serum εφαρμόζεται μετά τον καθαρισμό και την τόνωση του προσώπου, αλλά πριν από την ενυδατική κρέμα. Ένας γενικός κανόνας που μπορείτε να ακολουθείτε για την εφαρμογή των προϊόντων σας είναι να ξεκινάτε από το πιο λεπτόρρευστο και να συνεχίζετε στο πιο παχύρευστο.

Πρακτικά, η σωστή σειρά για μία ενδεικτική ρουτίνα περιποίησης είναι:

1) Καθαριστικό
2) Toner
3) Serum
4) Ενυδατική κρέμα
5) Αντηλιακό

Και δύο extra tips:

Μετά την εφαρμογή του ορού περιμένετε 5-10 λεπτά, ώστε να απορροφηθεί πλήρως, πριν εφαρμόσετε την κρέμα σας, ειδάλλως τα ενεργά συστατικά του ορού όταν έρχονται σε άμεση επαφή με την κρέμα, υπόκεινται σε αραίωση και τελικά περνά μικρότερο ποσοστό τους στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος. Ιδανικά εφαρμόστε τον ορό σε νωπό, ελαφρώς βρεγμένο δέρμα αμέσως μετά τον καθαρισμό, για να «κλειδώσετε» με αυτό τον τρόπο την υγρασία και να εξασφαλίσετε μέγιστη ενυδάτωση.

Από ποια ηλικία να ξεκινήσω να χρησιμοποιώ ορό προσώπου;

Η διαδικασία της γήρανσης ξεκινά από τη δεκαετία των 20, οπότε τότε συστήνεται να ξεκινά και η εφαρμογή ενός serum για να παρέχετε στην επιδερμίδα σας πιο ενισχυμένα οφέλη και να προλάβετε την εμφάνιση ρυτίδων και δυσχρωμιών.

Serum και κρέμα: Τελικά, χρειάζομαι και τα δύο προϊόντα;

Serum ή κρέμα; Τόσο ο ορός, όσο και η κρέμα μπορούν να αποδειχθούν ωφέλιμα για μία επιδερμίδα και αυτό εξαρτάται από τον τύπο της επιδερμίδας σας, τις ανάγκες της, αλλά και την ηλικία σας.

Serum και κρέμα με βάση τον τύπο της επιδερμίδας σας

Καταρχάς, πρέπει να γνωρίζετε ποιος είναι ο τύπος της επιδερμίδας σας. Για παράδειγμα, ένα λιπαρό δέρμα ενδεχομένως να μη χρειάζεται τόση ενυδάτωση όσο ένα ξηρό δέρμα, αφού εκκρίνει περισσότερο σμήγμα από το φυσιολογικό. Γι’ αυτό ενδέχεται ένας ορός να αρκεί για μία λιπαρή επιδερμίδα, πάντα φυσικά σε συνδυασμό με αντηλιακή προστασία.

Από την άλλη, αν έχετε ξηρό δέρμα μπορεί να ανακαλύψετε πως ένας ορός δεν αρκεί για να ενυδατώσει επαρκώς την επιδερμίδα σας, οπότε θα χρειαστεί να εφαρμόζετε και μία ενυδατική κρέμα για αναπλήρωση των πολύτιμων λιπιδίων. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι να επιλέξετε μία κρέμα ενυδάτωσης που να είναι συμβατή με τον τύπο της επιδερμίδας σας.

Συνοψίζοντας, ένα serum θα δώσει πολύτιμα ενεργά συστατικά στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, ενώ η κρέμα θα έρθει και θα «σφραγίσει» αυτά τα συστατικά, διατηρώντας την ενυδάτωση της επιδερμίδας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Serum και κρέμα με βάση τις ανάγκες σας

Το άλλο στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη σας είναι οι ενδείξεις που έχετε για την επιδερμίδα σας, αλλά και οι ανάγκες που θέλετε να καλύψετε. Αν αναζητάτε μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική ρουτίνα περιποίησης συστήνουμε να συμπεριλάβετε και τα δύο προϊόντα, καθώς το κάθε ένα από αυτά επιτελεί το σκοπό του.

Για παράδειγμα, αν είστε σε μία ηλικία που θέλετε να δώσετε έμφαση στην πρόληψη των ρυτίδων, μπορείτε να επιλέξετε έναν ορό με αντιγηραντικά συστατικά και μία ενυδατική κρέμα με υαλουρονικό οξύ. Εναλλακτικά, αν ζείτε σε αστικό περιβάλλον και σας ενδιαφέρει να παρέχετε στο δέρμα σας αντιοξείδωση μπορείτε να εφαρμόζετε έναν αντιοξειδωτικό ορό το πρωί, σε συνδυασμό με μία κρέμα ρετινόλης το βράδυ.

Serum και κρέμα με βάση την ηλικία σας

Οι ανάγκες της επιδερμίδας µας εξαρτώνται, φυσικά, και από την ηλικία. Ένας γενικός «κανόνας» για κάθε δεκαετία είναι ο παρακάτω:

  • Στα 20 προτιμήστε έναν ενυδατικό ορό που θα αποκαταστήσει την υγρασία στην επιδερμίδα σας, διότι σε εκείνη τη δεκαετία έχει την τάση να αφυδατώνεται.
  • Στα 30 επιλέξτε έναν ορό πλούσιο σε υαλουρονικό οξύ που θα ενισχύει το κολλαγόνο και την ελαστίνη και θα διατηρεί την ενυδάτωση της επιδερμίδας.
  • Στα 40 μιλάμε πλέον για έναν αντιγηραντικό ορό που θα μπορούσε να έχει πιο δραστικά συστατικά, όπως η ρετινόλη που συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των ρυτίδων.

Ακόμα δεν έχετε δώσει απάντηση στο δίλημμα serum ή κρέμα; Σε κάθε περίπτωση, κατανοούμε πως μπορεί να έχετε αμφιβολίες για το αν ακολουθείτε την ιδανική φροντίδα για την επιδερμίδα σας και πώς ακριβώς εφαρμόζονται τα προϊόντα περιποίησης. Οι Skincare Experts της Derm & Plastic Surgery Clinic θα σας βοηθήσουν να βρείτε την ιδανική φροντίδα για την επιδερμίδα σας. Το μόνο που έχετε να κάνετε; Ένα τηλεφώνημα στα 2106444299 / 6949011330, για να κλείσετε το ραντεβού σας και να συνεχίσετε με την πιο λαμπερή εκδοχή του εαυτού σας.

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

    ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    ΦΥΛΛΟ