Τι Είναι η Ρετινόλη και Πώς να τη Χρησιμοποιήσετε;

Τι είναι η Ρετινόλη και πως να την χρησιμοποιήσετε«Μαγικό συστατικό αντιγήρανσης», «Νο 1 συστατικό κατά των ρυτίδων»… πολλοί έχουν προσπαθήσει να περιγράψουν τι είναι η ρετινόλη και φυσικά, θα αναρωτιέστε: Αξίζει, πράγματι, ο ντόρος που γίνεται γι’ αυτό το συστατικό;

Το όνομά του συσχετίζεται όλο και πιο συχνά με το skincare, αλλά όπως, συμβαίνει με κάθε συστατικό που δρα αποτελεσματικά στην επιδερμίδα, έτσι και στην περίπτωση της ρετινόλης, χρειάζεται μέθοδος και προσοχή. Γι’ αυτό, λοιπόν, αυτό το άρθρο θα δώσει απάντηση  στο τι είναι η ρετινόλη και για όλες τις άλλες απορίες σας σχετικά με αυτό το πολλά υποσχόμενο συστατικό, ώστε να εξασφαλίσετε την ασφαλή χρήση του και, τελικά, τα τεράστια οφέλη που θα έχει για την επιδερμίδα σας.

 Τι είναι η ρετινόλη;

 Η ρετινόλη είναι μορφή της Βιταμίνης Α, αλλά δεν είναι η μόνη. Οι μορφές της βιταμίνης Α, από την πιο ήπια μέχρι την πιο δραστική είναι οι παρακάτω:

 • Ρετιναλδεΰδη
 • Ρετινόλη
 • Εστέρες ρετινοϊκού οξέος
 • Ισοτρετινοΐνη
 • Τρετινοΐνη
 • Ανταπαλένη
 • Β-καροτίνη (η φυτική μορφή της βιταμίνης Α)

Ποια είναι τα οφέλη της ρετινόλης;

Για να καταλάβετε το πόσο σημαντική είναι η ρετινόλη για την επιδερμίδα, καταρχάς, πρέπει να κατανοήσετε πώς δρα. Συγκεκριμένα, όταν η ρετινόλη έρχεται σε επαφή με τα ένζυμα της επιδερμίδας, μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ, δηλαδή στην ενεργό μορφή της βιταμίνης Α.

Ακολούθως, το ρετινοϊκό οξύ:

 • Αυξάνει την ανανέωση των κυττάρων.
 • Διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνοντας ρυτίδες και λεπτές γραμμές
 • Μειώνει τον υπερχρωματισμό και άρα τις δυσχρωμίες
 • Διατηρεί την επιδερμίδα ενυδατωμένη και λαμπερή
 • Προλαμβάνει την εμφάνιση ακμής και μαύρων στιγμάτων
 • Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα

Πώς και πότε να χρησιμοποιείτε τη ρετινόλη;

Αφού, λοιπόν, η επιδερμίδα σας περάσει την περίοδο «εξοικείωσης» με τη ρετινόλη, θα συστήναμε να την εφαρμόζετε κάθε βράδυ μετά τον καθαρισμό σας.

 • Μπορείτε, για παράδειγμα, να καθαρίσετε την επιδερμίδα σας, έπειτα να εφαρμόσετε ένα ενυδατικό ορό και στη συνέχεια μία κρέμα με ρετινόλη.
 • Εναλλακτικά, μπορείτε να εφαρμόσετε την κρέμα ρετινόλης μετά τον καθαρισμό σας χωρίς χρησιμοποιήσετε προηγουμένως κάποιον ενυδατικό ορό.
 • Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσετε δεύτερη κρέμα το βράδυ, γιατί η κρέμα με ρετινόλη είναι έτσι κι αλλιώς ενυδατική, αφού περιέχει συστατικά που θα βρείτε σε ενυδατικές κρέμες (π.χ. αλλαντοΐνη).
 • Για αρχή, προτιμήστε να εφαρμόζετε ρετινόλη σε μορφή κρέμας και όχι ορού. Ο λόγος; Τα serum έχουν χαμηλότερο μοριακό βάρος και εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας, σε σχέση με την κρέμα. Έτσι, αν επιλέξετε έναν ορό με ρετινόλη οι πιθανότητες να ερεθίσετε την επιδερμίδα σας αυξάνονται.
 • Μη συνδυάζετε τη βιταμίνη Α με άλλα οξέα ή AHA, γιατί η βιταμίνη Α χρειάζεται διαφορετικό pH από τα οξέα για να ωφελήσει την επιδερμίδα. Οπότε, πρακτικά το ένα συστατικό αναιρεί το άλλο. Αν θέλετε να εντάξετε στη ρουτίνα περιποίησής σας και τα οξέα, χρησιμοποιήστε τα εναλλάξ.

Ποιες είναι οι πιθανές ανεπιθύμητες δράσεις της ρετινόλης στην επιδερμίδα;

Στην περίπτωση της ρετινόλης είναι σημαντικό να αναφερθεί πως… τα πράγματα θα χειροτερέψουν πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν. Ό,τι έχει ισχυρή δράση (μπορεί να) έχει και εξίσου ισχυρή αντίδραση. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πιθανότητες η επιδερμίδα σας να ερεθιστεί όταν ξεκινήσετε να φοράτε κάποιο προϊόν με ρετινόλη. Μη φοβάστε! Είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε με συμβουλές και tricks, ώστε η επιδερμίδα σας να εξοικειωθεί σωστά με αυτό το «μαγικό» συστατικό.

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε πως η αλλεργία στη ρετινόλη δεν υφίσταται. Όποιο σύμπτωμα – παρενέργεια έχετε από την εφαρμογή της οφείλεται στην ευαισθησία της επιδερμίδα σας. Η ευαισθησία αναπτύσσεται όταν ξεκινάτε πρώτη φορά εφαρμογή ρετινόλης ή αυξάνετε την περιεκτικότητα που χρησιμοποιείτε.

Η επιδερμίδα διαθέτει ρετινοϊκούς υποδοχείς, δηλαδή υποδοχείς για τη βιταμίνη Α. Όταν αυτοί οι υποδοχείς δεν επαρκούν για τη σωστή αφομοίωσή της, μπορεί να προκληθεί ερεθισμός. Όσο, όμως, περνά ο καιρός και εφαρμόζετε βιταμίνη Α τόσο περισσότερο αναπτύσσονται οι ρετινοϊκοί υποδοχείς και η επιδερμίδα μαθαίνει να ανέχεται το εν λόγω συστατικό.

Τα πιο πιθανά συμπτώματα που θα παρατηρήσετε στην επιδερμίδα σας το πρώτο διάστημα χρήσης της ρετινόλης είναι:

 • Ερυθρότητα και ξεφλούδισμα της κεράτινης στιβάδας, γιατί το δέρμα απολεπίζεται γρηγορότερα. Κάποιες φορές παρατηρούνται και εξανθήματα με αίσθημα κνησμού. Οι παρενέργειες αυτές μπορεί να διαρκέσουν 2-6 εβδομάδες και σταδιακά υποχωρούν.
 • Ξηρότητα η οποία υποχωρεί μετά τους πρώτους 2-3 μήνες χρήσης της ρετινόλης, όπου το δέρμα πλέον έχει συνηθίσει.

3+1 tips για να διαλέξετε προϊόν ρετινόλης

 • Επιλέξτε ένα μπουκάλι που είναι αεροστεγές και αδιαφανές.
 • Αποφύγετε τα τεχνητά συστατικά, όπως άρωμα ή οινόπνευμα καθώς αυτά θα είναι παραπάνω ερεθιστικά για την επιδερμίδα.
 • Ξεκινήστε με ένα προϊόν που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ρετινόλη (στο εμπόριο οι περιεκτικότητες ξεκινούν από 0,1%).
 • Προτιμήστε, αρχικά, μια κρέμα, και όχι ορό που εισχωρεί βαθύτερα στην επιδερμίδα, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες ερεθισμών.

Ρετινόλη (και) το καλοκαίρι;

Τα προϊόντα που έχουν χαμηλή συγκέντρωση σε ρετινόλη μπορούν να εφαρμόζονται και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, πάντα βράδυ και πάντα με εφαρμογή αντηλιακής προστασίας το πρωί. Τα προϊόντα με υψηλές συγκεντρώσεις, τα δερμοκαλλυντικά και τα προϊόντα που διατίθενται στα ιατρεία έχουν μεγάλες συγκεντρώσεις και πρέπει να αποφεύγονται. Στο εμπόριο, συνήθως, θα βρεις ρετινόλη σε ποσοστά ανάμεσα στο 0,1% και 0,7%, ενώ το 1% είναι το υψηλότερο που μπορείς να αγοράσεις.

Ρετινόλη και εγκυμοσύνη

Πολλές γυναίκες αναρωτιούνται αν μπορούν να εφαρμόσουν ρετινόλη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποιοι λένε πως απλά «απαγορεύεται», αλλά η αλήθεια είναι ότι η συνολική ποσότητα βιταμίνης Α που απορροφάται από το δέρμα είναι πολύ μικρότερη με αυτή που εφαρμόζετε στο πρόσωπό σας. Θεωρητικά, λοιπόν, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα η βιταμίνη Α που χρησιμοποιείτε σαν προϊόν περιποίησης να διαπεράσει τον πλακούντα και να βλάψει το έμβρυο. Ωστόσο, η πιο ασφαλής μορφή σε περίοδο κύησης είναι ο εστέρας του ρετινοϊκού οξέος και, φυσικά, σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας για οποιοδήποτε προϊόν περιποίησης θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Ανακαλύψτε τις εξειδικευμένες ανάγκες της επιδερμίδας σας

Μία ρουτίνα περιποίησης μπορεί να είναι αποτελεσματική, μόνο όταν γνωρίζετε ακριβώς ποιες είναι οι ανάγκες της επιδερμίδας σας. Στη Derm & Plastic Surgery Clinic γίνεται εξειδικευμένη διάγνωση, ώστε να βρούμε μαζί τα ιδανική προϊόντα για την επιδερμίδας σας, αλλά και τις ιατρικές θεραπείες που θα «αναβαθμίσουν» την ποιότητά της.

Καλέστε μας στα 210 6444 299 / 6949011330 ή στείλτε μας εδώ για να κλείσετε ραντεβού!

 

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

  ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΦΥΛΛΟ