Καλοκαίρι στην Ελλάδα σημαίνει υψηλές θερμοκρασίες, βουτιές σε καταγάλανα νερά και έκθεση για πάρα πολλές ώρες στον ήλιο. Pause. Το τελευταίο θέλει την προσοχή σας. Και αντηλιακό. Κάθε μέρα και περισσότερο από μία φορά μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο. Το αντηλιακό προσώπου και σώματος είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από απαραίτητο. Είστε, όμως, σίγουροι ότι γνωρίζετε τα πάντα γύρω από τη χρήση του; Αν όχι, μην αγχώνεστε! Ο ειδικός δερματολόγος των Κλινικών μας απαντά σε 10 sos ερωτήσεις γύρω από το αντηλιακό, τη χρήση του και τα προβλήματα που προκαλεί η παράλειψη του!
Τι ακριβώς είναι το αντηλιακό;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν περιλαμβάνει σίγουρα τη φράση «μία απλή κρέμα». Το αντηλιακό σώματος ή προσώπου αποτελεί ένα κράμα ουσιών που, όταν τοποθετούνται στην επιφάνεια του δέρματος, δημιουργούν προβλήματα στη διείσδυση της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Τα αντηλιακά διακρίνονται σε χημικά και φυτικά. Τα πρώτα απορροφούν την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία, προστατεύοντας την επιδερμίδα, ενώ τα φυτικά, από την άλλη, αντανακλούν ουσιαστικά το 99% της υπεριώδους ακτινοβολίας.
Τι είναι ο δείκτης προστασίας;
Μία έννοια που συνοδεύει κάθε αντηλιακό προσώπου ή σώματος. Μία έννοια που όλοι μας ακούμε συχνά, αλλά τελικά δεν είναι ακριβώς αυτό που πιστεύουμε. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά!
Ο δείκτης προστασίας είναι ο αριθμός που αναγράφεται στη συσκευασία του αντηλιακού. Στην πράξη, είναι ο αριθμός που φανερώνει πόση περισσότερη ώρα μπορεί κάποιος να εκτεθεί στον ήλιο, εφαρμόζοντας το αντηλιακό που έχει αγοράσει, σε σχέση με το χρόνο που θα μπορούσε να εκτεθεί χωρίς τη χρήση αντηλιακού. Για παράδειγμα, αν ένα αντηλιακό έχει δείκτη προστασίας 20, αυτό σημαίνει ότι το άτομο που το εφαρμόζει, θα μπορούσε να εκτεθεί στον ήλιο 20 φορές περισσότερο από τα 15 λεπτά που είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακό. Η προστασία του, δηλαδή, θα διαρκούσε για 300 λεπτά ή αλλιώς 5 ώρες. Μετά το διάστημα αυτό, το αντηλιακό πρέπει να ανανεωθεί. Φυσικά, ο υπολογισμός αυτός είναι ενδεικτικός με το χρόνο προστασίας να μειώνεται όσο η θερμοκρασία αυξάνεται.
Πώς και πότε είναι σωστό να βάζω αντηλιακό;
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, ο παραπάνω κανόνας περί υπολογισμού του δείκτη προστασίας είναι καθαρά ενδεικτικός. Υπάρχουν, όμως, μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα σας γλιτώσουν τόσο από τις κοκκινίλες όσο και από τις δερματικές παθήσεις που δημιουργούν οι επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου.
Αρχικά, το δέρμα σας θα πρέπει να είναι καλά πλυμένο και στεγνό. Σε καμία περίπτωση, λιπαρό και γεμάτο από άλλα καλλυντικά προϊόντα. 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο είναι ιδανικά για να απλώσετε το αντηλιακό σας και να προστατευτείτε από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η ανανέωση του ανά 3 ώρες αποτελεί ιδανικό σενάριο. Αν, όμως, σκοπεύετε να κολυμπήσετε σε θάλασσα ή σε πισίνα, η ανανέωση αμέσως μετά είναι απαραίτητη.
Ποια χαρακτηριστικά έχει ένα «καλό» αντηλιακό;
Εκτός από την υφή του, το ιδανικό αντηλιακό πρέπει να:
- Διαθέτει φίλτρα ευρείας απορρόφησης στην UVA και UVB ακτινοβολία
- Έχει υψηλό δείκτη προστασίας
- Αφήνει αόρατο προστατευτικό φιλμ
- Έχει ελάχιστη διαλυτότητα στο νερό
- Προφυλάσσει από την αφυδάτωση
- Μην ερεθίζει την επιδερμίδα που εφαρμόζεται
Τι μορφή πρέπει να έχει;
Στην αγορά, θα βρείτε πληθώρα προϊόντων και επιλογών. Όμως, όλα τα αντηλιακά δεν είναι για όλους. Ή μάλλον υπάρχουν συγκεκριμένες μορφές αντηλιακού προσώπου ή σώματος που ταιριάζουν καλύτερα σε κάθε τύπο επιδερμίδας.
Γενικότερα, αν το δέρμα σας είναι ξηρό, καλό είναι να προτιμήσετε αντηλιακό σε μορφή κρέμας ή ακόμα και λάδι για καλύτερη ενυδάτωση. Εξάλλου, η επιδερμίδα σας το έχει ανάγκη. Αν, πάλι, το δέρμα σας είναι λιπαρό, χρειάζεται αντηλιακό σε μορφή γαλακτώματος, σπρέι ή λοσιόν.
Μπορώ να μαυρίσω φορώντας αντηλιακό;
Το σωστό μαύρισμα θέλει μέτρο και προστασία. Μόνο έτσι θα δείχνει φυσικό και το σημαντικότερο θα είναι ασφαλές για τη δική σας επιδερμίδα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα συνοπτικά από την αρχή.
Το μαύρισμα είναι η φυσική διαδικασία παραγωγής μιας χρωστικής, η οποία ονομάζεται μελανίνη. Ενεργοποιείται αυτόματα από τα δερματικά κύτταρα, μόλις εκτεθούμε στον ήλιο και στις ακτίνες UVA-UVB. Στόχος του μαυρίσματος είναι η φυσική διέγερση της μελανίνης. Και αυτό, γιατί η τελευταία απορροφά την UV ακτινοβολία και διαχέει την ενέργεια με τη μορφή αβλαβούς θερμότητας, εμποδίζοντας τις ακτίνες να βλάψουν τους ιστούς του δέρματος.
Από την άλλη, το αντηλιακό εφαρμόζεται τοπικά στην εκτεθειμένη στον ήλιο επιδερμίδα και απορροφά ή αντανακλά «μέρος» των υπεριωδών ακτινών UV. Έτσι, μας προστατεύει από το ηλιακό έγκαυμα. Είναι επομένως σαφές ότι τα αντηλιακά δεν μπορούν να εμποδίσουν όλο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας από το να ακουμπήσει την επιδερμίδα μας. Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που το μαύρισμα πραγματοποιείται με ασφάλεια και επιτυχία.
Αν έχω μαυρίσει, χρειάζεται να φοράω αντηλιακό;
Φυσικά. Μην ξεχνάτε ότι στόχος του αντηλιακού δεν είναι απλά να σας βοηθήσει να μαυρίσετε, αλλά να σας προστατέψει από τις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου, οι οποίες συνεχίζουν να υπάρχουν και μετά το χρυσαφένιο χρώμα που έχει η επιδερμίδα σας.
Στην περίπτωση, λοιπόν, που το μαύρισμα σας έχει προχωρήσει αρκετά, αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να εφαρμόσετε αντηλιακό σώματος ή προσώπου με χαμηλότερο δείκτη προστασίας.
Τι να κάνω όταν έχει συννεφιά;
Μπορεί το καλοκαίρι να είναι γεμάτο από αλκυονίδες μέρες, όμως, υπάρχουν στιγμές που χαρακτηρίζονται από συννεφιά. Αυτό, όμως, δεν πρέπει να σας οδηγήσει στο να σταματήσετε την εφαρμογή αντηλιακού. Κάθε άλλο. Και υπάρχει λόγος!
Η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται επίσης και στις επιφάνειες που αντανακλούν την ηλιακή ακτινοβολία. Η άμμος, το τσιμέντο και το νερό αντανακλούν μεγάλο μέρος της. Οπότε, το αν μένετε στη σκιά, δεν αποτελεί παράγοντα που καθορίζει τη μη εφαρμογή αντηλιακού.
Σε ποια σημεία πρέπει να το εφαρμόσω;
Μπορεί το πρόσωπο να αποτελεί τη δημοφιλέστερη περιοχή εφαρμογής του αντηλιακού, όμως, υπάρχουν μερικά ακόμη σημεία που χρήζουν προστασίας.
Εστιάστε σε σημεία όπως πρόσωπο, παλάμες, αυτιά, βλέφαρα, χείλη και το πάνω μέρος του πέλματος και δεν θα βγείτε χαμένοι. Ούτε καν καμένοι.
Ποια αντηλιακά είναι ιδανικά για παιδιά;
Η αντηλιακή προστασία είναι οικογενειακή υπόθεση. Αποτελεί περισσότερο μία ρουτίνα περιποίησης και φροντίδας προσώπου και σώματος, η οποία καλό είναι να ξεκινά από νωρίς.
Η αντηλιακή προστασία καλό είναι να αρχίζει από την ηλικία των 6 μηνών, μιας και η βλαπτική επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας ξεκινά από νωρίς και είναι αθροιστική. Σε κάθε ηλικία και ανεξαιρέτως του τύπου του δέρματος, ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού πρέπει να ξεκινά τουλάχιστον από 20.
Το Καλοκαίρι στην Ελλάδα διαρκεί περισσότερο από 6 μήνες. Η αντηλιακή προστασία, λοιπόν, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη. Σε μέρες καύσωνα, φροντίστε να ενυδατώνετε παράλληλα την επιδερμίδα σας, καθώς το έχει πραγματικά ανάγκη.