Αντηλιακό Προσώπου: Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς

Πως να επιλεξω το σωστο αντηλιακο προσωπου

Όσο πολύτιμος είναι ο ήλιος για την παραγωγή Βιταμίνης D και την καλή λειτουργία του οργανισμού, άλλο τόσο επικίνδυνες μπορούν να αποδειχθούν οι ακτίνες του για την επιδερμίδα. Οι βλαβερές του συνέπειες είναι πλέον σε όλους μας γνωστές. Ξεκινούν από τις ρυτίδες και τις πανάδες και φτάνουν μέχρι τα εγκαύματα και τον καρκίνο του δέρματος. Το αντηλιακό προσώπου είναι απαραίτητο. Όλο το χρόνο και πόσω μάλλον τώρα που ο καιρός ανοίγει και το καλοκαίρι πλησιάζει. 

Στην αγορά, αντηλιακά προσώπου υπάρχουν πολλά. Ή μάλλον καλύτερα: πάρα πολλά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πιο δημοφιλή Skincare Brands παγκοσμίως δεν επαναλανσάρουν απλά τα κλασικά αγαπημένα προϊόντα, αλλά κυκλοφορούν και νέες σειρές αντηλιακής προστασίας. Από όλα αυτά τα προϊόντα, πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς και την επιδερμίδα σας; 

Τα βασικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε

Πριν σας βοηθήσουμε να καταλήξετε στο αντηλιακό προσώπου που θα φοράτε όλο – ναι, όλο! – το χρόνο, λέω να αποσαφινίσουμε τα πάντα γύρω από δύο όρους που συχνά ακούμε, εύκολα, όμως, δεν κατανοούμε.

Ο δείκτης SPF

Πρόκειται για το δείκτη προστασίας που σας προσφέρει το αντηλιακό. Αντικατοπτρίζει το χρόνο που χρειάζεται κάποιος για να νιώσει τις καυτές θερμοκρασίες ή να πάθει έγκαυμα από την έκθεση του στον ήλιο. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ας το δούμε από ένα απλό παράδειγμα. Αν η αντηλιακή κρέμα προσώπου διαθέτει SPF50, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά από 50 λεπτά συνεχόμενης έκθεσης του προσώπου στην ηλιακή ακτινοβολία, χρειάζεται να περάσετε μία ακόμα στρώση.

Οι ακτίνες UVA και UVB

Είτε διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά του αντηλιακού προσώπου, είτε όχι, τις δύο αυτές ακτίνες θα τις βρείτε πανεύκολα στη συσκευασία της αντηλιακής σας. Οι ακτίνες UVA είναι εκείνες που εισχωρούν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος και προκαλούν την πρόωρη γήρανση, ενώ οι ακτίνες UVB ευθύνονται για το έγκαυμα που συχνά ταλαιπωρεί την επιδερμίδα.

Αντηλιακό Προσώπου: Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο με βάση την επιδερμίδα σας

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Όταν επιλέγετε κρέμες προσώπου, καθοριστικά κριτήρια αποτελούν ο τύπος της επιδερμίδας και οι ανάγκες της. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για το αντηλιακό σας.

Οι λιπαρές επιδερμίδες θέλουν την λεπτότητα τους

Ας είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Παλαιότερα, οι περισσότερες αντηλιακές κρέμες προσώπου είχαν παχύρρευστη υφή, κάτι που ερέθιζε ακόμα περισσότερα τις λιπαρές επιδερμίδες. Αποτέλεσμα; Είτε στην καλύτερη των περιπτώσεων βάζατε μικρότερη ποσότητα αντηλιακού στο πρόσωπο σας, είτε σχεδόν καθόλου.

Τα νέα από το χώρο της ομορφιάς, όμως, είναι κάτι παραπάνω από καλά! Σήμερα, στην αγορά, μπορείτε να βρείτε λεπτόρρευστες κρέμες με δείκτη προστασίας έως και 50+ που δε βαραίνουν το δέρμα και απορροφώνται αμέσως. Αν το δέρμα σας είναι αρκετά λιπαρό, προτιμήστε ένα oil – free αντηλιακό σε μορφή τζελ, γαλακτώματος ή ακόμα και πούδρας. Οι συγκεκριμένες καλλυντικές μορφές δεν σας προστατεύουν απλά από την ηλιακή ακτινοβολία, αλλά περιορίζουν και την εμφάνιση γυαλάδας. Γιατί, η αίσθηση που θέλετε να αφήνει στο δέρμα είναι η δροσερή. Και τώρα, μπορείτε να την αποκτήσετε.

Οι ξηρές επιδερμίδες, πάλι, όλα τα αλέθουν

Όπως ο καλός ο μύλος, έτσι και οι ξηρές επιδερμίδες όλα τα αντηλιακά προσώπου μπορούν να αλέσουν. Και αυτό, γιατί πρωταρχική τους ανάγκη δεν είναι άλλη από την ενυδάτωση. Αν νιώθετε, λοιπόν, το πρόσωπο σας να “τραβάει” ή είναι αρκετά αφυδατωμένο, τότε δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξεκινάτε την ημέρα σας πρώτα με την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας και στη συνέχεια ανάλαφρης αντηλιακής. Με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια.

Οι ακνεϊκές / ευαίσθητες επιδερμίδες θέλουν τα μάτια σας… δεκατέσσερα

Την προσοχή σας, παρακαλώ! Αυτό ακριβώς δεν ζητάω εγώ, αλλά το γεμάτο από σημάδια ή ουλές ακμής πρόσωπο σας. Η αλήθεια είναι ότι οι επιδερμίδες που ταλαιπωρούνται από ακμή απαιτούν περισσότερη φροντίδα. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Εξάλλου, το φανερώνει και το όνομα τους.

Ας λύσουμε, όμως, και έναν διαδεδομένο μύθο. Το ότι στα αντηλιακά χρησιμοποιούνται δύο τύποι φίλτρων (χημικά και φυσικά) είναι γνωστό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα χημικά φίλτρα είναι αρκετά επιβλαβή για το πρόσωπο σας. Το συστατικό που πρέπει σε κάθε περίπτωση να αποφεύγετε είναι το οινόπνευμα. Γιατί, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ερεθίσετε το δέρμα σας. Μία εξαιρετικά πρακτική λύση είναι οι αντηλιακές πούδρες, οι οποίες απλώνονται εύκολα και δεν επιβαρύνουν την επιδερμίδα.

Οι πανάδες θέλουν το… τριαντάρι τους

Δεν χρειάζεται να περάσετε αμέτρητες ώρες στην παραλία για να εμφανιστούν οι πρώτες πανάδες στο πρόσωπο σας. Επειδή, λοιπόν, των φρονίμων των παιδιών πριν πεινάσουν…. μαγειρεύουν, προσθέστε στην πρωινή σας ρουτίνα μία ελαφριά και λεπτή αντηλιακή κρέμα προσώπου με SPF υψηλότερο του 30.

Και οι σκούρες επιδερμίδες χρειάζονται αντηλιακό!

Ποιος είπε ότι οι σκουρόχρωμοι τύποι δέρματος δεν χρειάζονται και αυτή αντηλιακή προστασία; Σίγουρα κάποιος που δεν γνωρίζει ότι ακόμη και το μαύρισμα αυτό καθαυτό είναι το αποτέλεσμα της βλάβης της επιδερμίδας μετά την υπερβολική έκθεση του στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. Μην ξεχνάτε ότι πλέον υπάρχουν αρκετά προϊόντα που γίνονται ένα με το χρώμα της επιδερμίδας. Το μυστικό στην περίπτωση σας είναι να έχει SPF από 20 και πάνω.

Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, το καλοκαίρι πλησιάζει και εσείς πρέπει να επιλέξετε το αντηλιακό προσώπου σας τώρα. Όχι αύριο. Γιατί, το πρόσωπο θέλει την προστασία του από τις επικίνδυνες ακτίνες του ηλίου σήμερα και όλο το χρόνο. Εσείς βρήκατε τι θα “φορέσει” το πρόσωπο σας φέτος;

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

    ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    ΦΥΛΛΟ