Μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ: Ποιες οι διαφορές; Τι να επιλέξετε και γιατί;

Μποτοξ η υαλουρονικο οξύ ποιο να επιλεξω και γιατι

Μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο; Δύο κορυφαίες θεραπείες αντιγήρανσης με διαφορετικά αποτελέσματα.

Πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι αντιμετώπισης των ρυτίδων, αλλά οι ενέσιμες θεραπείες προσώπου όπως το μπότοξ ή το υαλουρονικό οξύ παραμένουν στις κορυφαίες επιλογές προτίμησης των ενδιαφερόμενων. Μπορεί κάθε ένα από αυτά τα πρωτόκολλα να αξιοποιείται για την αντιμετώπιση της γήρανσης, ωστόσο υπάρχουν διακριτές διαφορές μεταξύ τους που θα σας βοηθήσουν να τα κατανοήσετε καλύτερα και να επιλέξετε εκείνο που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες. Ο σκοπός τους είναι να σας χαρίσουν νεανική όψη, αλλά η χρήση τους είναι διαφορετική. Τελικά, τι να επιλέξω; Μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ;

Τι είναι το Μπότοξ;

Αρχικά, όταν μιλάμε για Μπότοξ αναφερόμαστε στο δημοφιλέστερο Brand Name μίας νευροτοξίνης, η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο clostridium botulinum. Το Μπότοξ δηλαδή είναι ένα φαρμακευτικό σκεύασμα και αυτή τη στιγμή διατίθενται 2 εμπορικά είδη Μπότοξ από δύο διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρείες (Btx Allergan, Btx Ipsen) που είναι εγκεκριμένα και CE, FDA approved.

Τι κάνει το Μπότοξ;

Η θεραπεία προσώπου με μπότοξ χαλαρώνει τους μυς του προσώπου που προκαλούν τις δυναμικές ρυτίδες έκφρασης, εξαφανίζοντας έτσι τις ρυτίδες και προλαμβάνοντας την δημιουργία νέων. Αν και το Btx είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ως υλικό για ενέσιμες θεραπείες προσώπου, χρησιμοποιείται θεραπευτικά και σε άλλα ιατρικά πρωτόκολλα, όπως το Μπότοξ για υπεριδρωσία και το Μπότοξ για ημικρανία.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι μία γλυκοζαμινογλυκάνη, μία ουσία που υπάρχει έτσι κι αλλιώς στον οργανισμό μας και η οποία με την πάροδο της ηλικίας μειώνεται σε ποσότητα. Για τον λόγο αυτό οι επιστήμονες την δημιουργησαν εργαστηριακά σε ενέσιμη μορφή υπό τη μορφή ειδικού μοριακού βάρους gel. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να συγκρατήσει έως και 1000 φορές το βάρος του σε νερό προσφέροντας έτσι ένα άριστο αποτέλεσμα ενυδάτωσης και κορυφαία επιλογή για θεραπείες ενυδάτωσης. Εξαιτίας του γεγονότος ότι αποτελεί ένα υδρόφιλο υλικό συμβάλλει στην ελαστικότητα και σφριγηλότητα του δέρματος, δίνοντας όγκο και αναπληρώνοντας ιστικές ελλείψεις που προκαλούνται με την πάροδο του χρόνου.

Τι κάνει το υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο (fillers);

Οι ενέσιμες θεραπείες με fillers υαλουρονικού οξέος ενυδατώνουν και επαναφέρουν τη σφριγηλότητας της επιδερμίδας «γεμίζοντας» τις γραμμές (περιστοματικές ρυτίδες καπνιστού, ρινοπαρειακές ρυτίδες) και προσδίδοντας όγκο σε άλλα σημεία. Για παράδειγμα, μπορεί να εφαρμοστεί υαλουρονικό οξύ στα χείλη, υαλουρονικό οξύ στα μάγουλα, ακόμα και υαλουρονικό οξύ στο περίγραμμα του προσώπου για 3D contouring. Επιπλέον, το υαλουρονικό οξύ αξιοποιείται σε θεραπείες χεριών, ενώ υπάρχει και ρινοπλαστική με υαλουρονικό οξύ (ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο). Τα υαλουρονικά οξέα, όπως το Restylane και το Juvederm, είναι τα συνηθέστερα που αξιοποιούνται σε τέτοιες περιπτώσεις και διαθέτουν διαφορετικές πυκνότητες, οπότε ο γιατρός επιλέγει ποιο θα χρησιμοποιήσει ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες της επιδερμίδας σας.

Μπότοξ και Υαλουρονικό Οξύ. Διάρκεια και Εφαρμογή

Πόσο διαρκεί το Μπότοξ;

Το αποτέλεσμα του Μπότοξ δαρκεί από 3 έως 6 μήνες.

Πόσο διαρκεί το υαλουρονικό οξύ;

Η διάρκεια ζωής του υαλουρονικού οξέος κυμαίνεται από 8 έως 12 μήνες.

Το Μπότοξ πονάει;

Η εφαρμογή του Μπότοξ είναι μία απόλυτα ανεκτή διαδικασία για την πλειοψηφία των ανθρώπων που την επιλέγουν. Αν, ωστόσο, έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα ή κάποια δυσανεξία μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά αναισθητική κρέμα 30 λεπτά πριν τη θεραπεία.

Το υαλουρονικό οξύ πονάει;

Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αφού το υαλουρονικό οξύ σαν υλικό περιέχει έτσι κι αλλιώς λιδοκαΐνη, δημιουργώντας μία μορφή αναισθησίας. Η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος είναι εντελώς ανεκτή για τους περισσότερους, αλλά αν το επιθυμείτε μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά αναισθητική κρέμα, λίγη ώρα πριν τη θεραπεία.

Μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ: Παρενέργειες Μπότοξ

Οι πιθανότητες παρενεργειών ελαχιστοποιούνται όταν η θεραπεία με Μπότοξ εφαρμόζεται από εξειδικευμένους γιατρούς και με διεθνώς πιστοποιημένα υλικά. Οι παρενέργειες που μπορεί να έχει μία θεραπεία με Μπότοξ είναι παροδικές με τις πιο συχνές να είναι ήπιος πονοκέφαλος και αίσθημα βάρους στο μέτωπο, τα οποία υποχωρούν μέσα σε λίγες μέρες. Επίσης, μπορεί να παρατηρηθούν μελανιές στα σημεία που έχει γίνει η εφαρμογή.

Μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ: Παρενέργειες υαλουρονικού οξέος

Οι παρενέργειες από μία θεραπεία με υαλουρονικό οξύ εξαρτώνται από την ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν και από την εμπειρία και εξειδίκευση του Δερματολόγου ή Πλαστικού Χειρουργού. Είναι γεγονός πως τα φθηνά και αμφιβόλου προελεύσεως υλικά σχετίζονται συχνά με την εμφάνιση κοκκιωμάτων και αλλεργικών αντιδράσεων. Στην Derm & Plastic Surgery Clinic, χρησιμοποιούμε διεθνώς πιστοποιημένα υαλουρονικά οξέα και ο ασθενής παίρνει πάντα το barcode του σκευάσματος, που χρησιμοποιήθηκε στην θεραπεία του. Σε γενικές γραμμές, μετά από μία θεραπεία με υαλουρονικό οξύ ενδέχεται να εμφανιστεί ήπιο οίδημα και ίσως κάποιες εκχυμώσεις στα σημεία που έχει γίνει η εφαρμογή, τα οποία ωστόσο είναι παροδικά.

Από ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω Μπότοξ;

Σε γενικές γραμμές το Μπότοξ μπορεί να εφαρμοστεί σε ενήλικους από 18 ετών και άνω. Όλα εξαρτώνται από τις πραγματικές ανάγκες που έχει το πρόσωπο του κάθε ατόμου και πόσο εκφραστικό είναι (αν κάνει, δηλαδή, πολλές γκριμάτσες στο μέτωπό του την ώρα που μιλάει). Πολλές φορές ακόμη στην εφηβική ηλικία αρχίζουν να αναπτύσσονται βαθιές ρυτίδες έκφρασης, οπότε είναι προτιμότερο να αντιμετωπιστούν και να προληφθούν από νωρίς, ίσως με κάποια ηπιότερη μορφή θεραπείας όπως το baby μπότοξ. Συνήθως, όμως, ένας μέσος όρος ηλικίας για να ξεκινήσει κανείς το Μπότοξ είναι τα 30-35, όπου τότε αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους και οι πρώτες ρυτίδες έκφρασης.

Από ποια ηλικία μπορώ να ξεκινήσω fillers με υαλουρονικό οξύ;

Δεν υπάρχει σωστή και λάθος ηλικία. Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει θεραπείες με υαλουρονικό οξύ από τα 18 και άνω, ειδικά αν θέλει να να κάνει υαλουρονικό στα χείλη ή να βελτιώσει την αρμονία του προσώπου του με υαλουρονικό στη μύτη (ρινοπλαστική χωρίς χειρουργείο). Ένας μέσος όρος ηλικίας που ξεκινά κάποιος το υαλουρονικό είναι τα 35-45 έτη, όπου κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες ρυτίδες και οι περισσότεροι επιθυμούν να διατηρήσουν τη νεότητα και τη φυσική ομορφιά τους.

Μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ: Έχουν αντίδοτα;

Η θεραπεία με Μπότοξ έχει αντίδοτο;

Δυστυχώς το Μπότοξ δεν διαθέτει αντίδοτο και εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα, θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον ένα δίμηνο μέχρι να αρχίσει να εξασθενεί η δράση του. Για αυτό θα πρέπει εξαρχής να απευθύνεστε αποκλειστικά σε εξειδικευμένους Δερματολόγους ή Πλαστικούς Χειρουργούς με εμπειρία, οι οποίοι λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες σας και γνωρίζουν άριστα την ανατομία του προσώπου.

Το υαλουρονικό οξύ έχει αντίδοτο;

Το υαλουρονικό οξύ έχει αντίδοτο, το οποίο ονομάζεται υαλουρονιδάση. Πρόκειται για ένα ένζυμο που μπορεί να αναστρέψει το αποτέλεσμα του filler («γεμίσματος»), αφού όταν έρθει σε επαφή με το υαλουρονικό οξύ το αποδομεί και το εξαφανίζει, επαναφέροντας το σημείο έγχυσης στην πρότερη του κατάσταση.

Διαφορές Μπότοξ Υαλουρονικό Οξύ
Τι είναι Φαρμακευτικό Σκεύασμα Κρυσταλλικό Gel Βιοτεχνολογίας
Στόχος Θεραπείας Μείωση των δυναμικών ρυτίδων έκφρασης Μείωση των στατικών ρυτίδων με αναπλήρωση όγκου (γέμισμα)
Ορατό Αποτέλεσμα 7-15 ημέρες Αμέσως
Διάρκεια Αποτελέσματος 3-6 μήνες 8-12 μήνες
Αποθεραπεία Άμεση Άμεση
Συχνότητα 2 φορές/χρόνο 1 φορά/χρόνο
Αντίδοτο Δεν υπάρχει Υαλουρονιδάση

Ποιοι γιατροί μπορούν να κάνουν Μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ;

Οι δύο αυτές ενέσιμες θεραπείες θα πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από εξειδικευμένους Δερματολόγους ή Πλαστικούς Χειρουργούς. Θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να βεβαιώνονται ότι οι γιατροί στους οποίους απευθύνονται για τις θεραπείες αυτές έχουν πιστοποιημένο τίτλο ιατρικής ειδικότητας Δερματολογίας ή Πλαστικής Χειρουργικής και ΔΕΝ είναι ανειδίκευτοι γιατροί, οδοντίατροι ή γιατροί άσχετων ειδικοτήτων.

Θα αναθεωρήσετε πολλά διαβάζοντας εδώ ποιοι μπορούν να κάνουν Μπότοξ, υαλουρονικό οξύ και άλλες ενέσιμες θεραπείες.

Μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ; Τελικά, τι να επιλέξω;

Συνοψίζοντας, τόσο το Μπότοξ όσο και το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ρυτίδων, αλλά έχουν διακριτές διαφορές μεταξύ τους. Το Μπότοξ σταματά την έντονη σύσπαση συγκεκριμένων μυών του προσώπου, οι οποίοι μακροπρόθεσμα, προκαλούν τις ρυτίδες έκφρασης (δυναμικές ρυτίδες). Από την άλλη, το υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο είναι ιδανικό για τις βαθιές ρυτίδες (στατικές ρυτίδες) που είναι ορατές ακόμα και όταν οι μύες του προσώπου δεν κάνουν συσπάσεις, ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον σφριγηλότητα, για αυξητική χειλιών, αλλά και για να διορθώσει ατέλειες της μύτης.

Μπότοξ ή υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο: Μπορούν να συνδυαστούν;

Τόσο το Μπότοξ όσο και το υαλουρονικό οξύ στο πρόσωπο μπορούν να συνδυαστούν σε ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο την ίδια μέρα, πάντα σύμφωνα με την κατάλληλη ιατρική καθοδήγηση και τη φυσιολογία του προσώπου σας. Μπορεί, για παράδειγμα, να εφαρμοστεί Μπότοξ και υαλουρονικό οξύ στην ίδια περιοχή θεραπείας: Μπότοξ για πρόληψη από δημιουργία νέων ρυτίδων και υαλουρονικό οξύ για να μειωθούν οι ήδη υπάρχουσες ρυτίδες.

Οι έμπειροι γιατροί της Derm & Plastic Surgery Clinic μπορούν να σας δώσουν ένα custom-made πρωτόκολλο θεραπειών ειδικά για τις δικές σας ανάγκες, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Για να μάθετε τις ειδικές τιμές των πακέτων μας καλέστε μας στο 2106444299 / 6949011330.

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

    ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    ΦΥΛΛΟ