Μαύρα Στίγματα | Πώς Μπορείτε να τα Αντιμετωπίσετε

πως φευγουν τα Μαύρα ΣτίγματαΤα μαύρα στίγματα είναι από τους πιο επίμονους εχθρούς της ομορφιάς. Εξαιρετικά συνηθισμένα και εξίσου εξαιρετικά ανεπιθύμητα, κάνουν την εμφάνισή τους στο πρόσωπό μας οργανωμένα και- κυρίως- συσπειρωμένα. Είναι πιθανό να έχετε ακούσει μεγαλύτερες γυναίκες της οικογένειάς σας να μοιράζονται μεταξύ τους DIY συμβουλές για να τα «κατατροπώσουν». Δεν θα σας τα συνιστούσαμε όμως. Η επιστήμη της Δερματολογίας και της Αισθητικής έχουν εξελιχθεί τόσο πολύ, που πλέον μπορούν να δώσουν αποτελεσματικές και πάνω από όλα ασφαλείς λύσεις σε προβλήματα τόσο κοινά όπως αυτό.

Τι ακριβώς είναι τα μαύρα στίγματα;

Τα μαύρα στίγματα ονομάζονται επισήμως φαγέσωρες και εκδηλώνονται σε συγκεκριμένα σημεία της επιδερμίδας. Αυτά είναι κυρίως το κέντρο του προσώπου, η μύτη και η περιοχή περιμετρικά αυτής. Κυρίως θα λέγαμε πως εμφανίζονται σε αυτό που αποκαλείται και ως ζώνη-Τ. Η ζώνη-Τ περιλαμβάνει το μέτωπο, τη μύτη και το πηγούνι και ναι, αυτά είναι τα κυριότερα σημεία εμφάνισης των μαύρων στιγμάτων.

Ο εντοπισμός τους είναι το πιο εύκολο task που θα μπορούσε να σας αναθέσει κανείς. Η παρουσία τους είναι κάθε άλλο παρά διακριτική, αφού έχουν πολύ σκούρο χρώμα (άλλωστε γι’ αυτό ονομάζονται και «μαύρα»). Όσον αφορά την υφή τους, προεξέχουν ελαφρά από την επιφάνεια της επιδερμίδας. Ευτυχώς, δεν αποτελούν αιτία αίσθησης πόνου, καθώς δεν φλεγμαίνουν.

Γιατί εμφανίζω μαύρα στίγματα;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο τύπος της επιδερμίδας σας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο όσον αφορά τα μαύρα στίγματα. Το λιπαρό ή ακόμη περισσότερο, το ακνεϊκό δέρμα αποτελούν πρόσφορο έδαφος για τον φαγέσωρα.

Υπάρχουν δύο είδα φαγέσωρα:

 • Ο ανοιχτός (τα γνωστά μαύρα στίγματα)
 • Ο κλειστός (τα λευκά σπυράκια που έχουν περίβλημα)

Τα αίτια εμφάνισης μαύρων στιγμάτων είναι πολλά και ποικίλλου είδους. Ας δούμε μερικά από αυτά:

Χρήση ακατάλληλων skincare προϊόντων

Μερικές φορές δεν είμαστε 100% κατάλληλοι να κρίνουμε μόνοι μας ποια είναι τα προϊόντα εκείνα που ενδείκνυνται για τη δική μας επιδερμίδα. Μπορεί να μην έχουμε εκτιμήσει καν σωστά το ακριβές μας τύπο επιδερμίδας. Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες αυτοπροσδιορίζονται ως ξηρές, ενώ είναι απλά αφυδατωμένες. Ο σωστός ωστόσο προσδιορισμός του τύπου δέρματός μας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Όλα τα skincare προιόντα προορίζονται για έναν συγκεκριμένο τύπο επιδερμίδας και φυσικά όχι τυχαία. Αν για παράδειγμα είστε λιπαρή και εφαρμόζετε ενυδατική που είναι για ξηρές επιδερμίδες ή κάποιον πολύ λιπαρό ορό, τα μαύρα στίγματα δεν θα αργήσουν να κάνουν την εμφάνισή τους. Αυτό γιατί προκαλείται υπερέκκριση σμήγματος.

Εύλογα γεννάται στο σημείο αυτό το ερώτημα: «Αν έχω λιπαρή επιδερμίδα, τι προϊόντα χρειάζομαι;» Η αλήθεια είναι πως μια λιπαρή επιδερμίδα ή μία ακνεϊκή, δεν έχει ανάγκη από έξτρα ενυδάτωση. Δεδομένου ότι αυτολιπαίνεται, αυτό που έχει όντως ανάγκη είναι προϊόντα ρύθμισης του σμήγματος. Στον τομέα αυτό μπορεί αναλυτικά να σας κατευθύνει ένας από τους εξειδικευμένους Δερματολόγους των Κλινικών μας. Κατόπιν μιας συνεδρίας, θα εξετάσει τις ανάγκες της επιδερμίδας σας και θα σας συστήσει την ακριβή ρουτίνα περιποίησης που είναι κατάλληλη για εσάς.

Παράγοντες που σχετίζονται με το εξωτερικό περιβάλλον

Οι ρύποι στα σύγχρονα αστικά κέντρα, τα καυσαέρια, ακόμη και το air-condition, θα μπορούσαν να ευθύνονται σε έναν βαθμό για την παρουσία μαύρων στιγμάτων στην επιδερμίδα σας. Ειδικά, ο κλιματισμός συνδυαστικά με ένα κλειστό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε υπερέκκριση σμήγματος.

Λάθη στο Μακιγιάζ

Όπως και με τα skincare, έτσι και με τα προϊόντα του μακιγιάζ, υπάρχουν κατάλληλα για κάθε επιδερμίδα. Ειδικά όσον αφορά τα foundation, τα primers, τα ρουζ και τα concealers, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Όσες έχουν λιπαρή επιδερμίδα είναι καλό να προτιμούν πουδρένιες υφές σε γενικές γραμμές. Ακόμη και η συχνότητα του μακιγιάζ έχει σημασία, αφού η υπερβολικά συχνή χρήση foundation στερεί από την επιδερμίδα τη δυνατότητα να «αναπνεύσει». Οι πόροι του δέρματος δεν μπορούν να ανανεωθούν και το εκκρινόμενο σμήγμα δεν μπορεί να στεγνώσει.

Κανόνες υγιεινής

Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που σχετίζονται με τη γενικότερη υγιεινή αλλά επηρεάζουν και τα μαύρα στίγματα. Αυτοί είναι:

 • Άγγιγμα του προσώπου με χέρια που δεν είναι καθαρά
 • Ύπνος με μακιγιάζ, χωρίς να έχει προηγηθεί καθαρισμός
 • Κοινή χρήση πινέλων μακιγιάζ με άλλα άτομα

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τα Μαύρα Στίγματα αποτελεσματικά;

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να απαλλαχθούμε από τα μαύρα στίγματα και την ενοχλητική τους όψη. Άλλωστε, ακόμη κι αν δεν ενέχουν κινδύνους για την υγεία μας, παρουσιάζουν ψυχολογικές επιπτώσεις. Μία καθαρή επιδερμίδα, υγιής και λαμπερή, μπορεί να γεμίσει κάποιον με αίσθηση αυτοπεποίθησης και να λειτουργήσει ευεργετικά για την αυτο-εικόνα του. Εν αντιθέσει, η αίσθηση μιας λιπαρής γεμάτης μαύρα στίγματα επιδερμίδας, μπορεί να λειτουργήσει με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο.

Ας δούμε λοιπόν ενδελεχώς ποιοι είναι οι τρόποι να απομακρύνουμε τα Μαύρα Στίγματα

Με χημικά peelings

Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές μεθόδους αντιμετώπισης του εν λόγω δερματικού προβλήματος. Στην Derm & Plastic Surgery Clinic πραγματοποιούνται ειδικές θεραπείες κατά τις οποίες γίνεται η εφαρμογή ευεργετικών για την επιδερμίδα διαλυμάτων. Έτσι, επιτυγχάνεται η απαραίτητη απολέπιση και η μείωση των διεσταλμένων πόρων. Η επιδερμίδα αναζωογονείται και τα μαύρα στίγματα αντιμετωπίζονται στη «ρίζα τους».

Εκτός από τα μαύρα στίγματα, με τα χημικά peelings:

 • Καταπολεμάται η φωτογήρανση
 • Μειώνονται οι ραγάδες
 • Μειώνονται τα σημάδια γήρανσης όπως οι ρυτίδες
 • Αντιμετωπίζονται οι ουλές ακμής

Με καθαρισμό προσώπου

Πρόκειται για ένα κυριολεκτικά μεγάλο κεφάλαιο όσον αφορά την ομορφιά και την περιποίηση. Ο βαθύς καθαρισμός, αν και τόσο βασικός, δυστυχώς τις περισσότερες φορές δεν γίνεται σωστά ούτε από τον κατάλληλο ειδικό. Έχει σημασία να προτιμώνται ιατρικά κέντρα και όχι απλά κέντρα αισθητικής, προκειμένου να υπάρχει πάντα η πιστοποιημένη επιστημονική καθοδήγηση ενός Δερματολόγου. Στην Derm & Plastic Surgery Clinic μπορείτε να απολαύσετε τη μοναδική εμπειρία καθαρισμού που προσφέρει η θεραπεία OxyGeneo. Μεταξύ των πολλών ωφέλιμων για την επιδερμίδα σας χαρακτηριστικών της, είναι και η πραγματοποίηση βαθιάς απολέπισης.

Πραγματοποιείται με τη χρήση της κεφαλής Capsugen και ενός ειδικού gel και περιλαμβάνει τα ακόλουθα 3 στάδια

 • Απολέπιση
 • Οξυγόνωση
 • Διοχέτευση ουσιών

Χάρη στην κάψουλα Capsugen απολεπίζει την ανώτερη στιβάδα της επιδερμίδας. Έτσι, απομακρύνονται από αυτή τα νεκρά κύτταρα και φυσικά μειώνονται τα μαύρα στίγματα και οι διευρυμένοι πόροι.

Dermapen

Πρόκειται για μια θεραπεία ικανή να αντιμετωπίσει πληθώρα δερματικών προβλημάτων. Χάρη στο αυθεντικό μηχάνημα παλλόμενου μηχανισμού Dermapen μπορούν να καταπολεμηθούν αποτελεσματικά και οι διευρυμένοι μαύροι πόροι. Αν επιλέξετε τη μέθοδο αυτή για να απαλλαχθείτε από τα μαύρα στίγματα, θα επωφεληθείτε και όλων των άλλων ευεργετικών της επιδράσεων. Με τον μικροτραυματισμό του δέρματος, επιτυγχάνεται φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Οπότε, θα δείτε το πολυπόθητο glow effect στο πρόσωπό σας, το οποίο και θα απαλλαγεί από τα αντιασθητικά μαύρα στίγματα.

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

  ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΦΥΛΛΟ