Τι ειναι οι Μαυροι Κυκλοι & πως δημιουργουνται;

Τι ειναι οι μαυροι κυκλοι και πως δημιουργουνταιΟι Μαυροι Κυκλοι εμποδίζουν τη φωτεινότητα του προσώπου και σχηματίζουν μια σκοτεινή σκιά γύρω από τα μάτια. Αν το πρόβλημα συνοδεύεται από πρήξιμο (σακούλες) τότε το πρόσωπο μας φαίνεται κουρασμένο και γερασμένο. Το χειρότερο όμως είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να τους ξεφορτωθούμε τους μαύρους κύκλους.  Ειδικά όταν δεν έχουμε πραγματικά εντοπίσει τι τους προκαλεί.

Νο.1 ύποπτος συνήθως είναι η κούραση και η έλλειψη ύπνου σωστά; Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνετε ότι απλά επιδεινώνει ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα;

Οι πραγματικές αιτίες των μαύρων κύκλων είναι πολύ πιο σύνθετες, γι’ αυτό και δεν εξαφανίζονται με έναν καλό 8ωρο ύπνο.

Μαύροι Κύκλοι : 7+1 Αιτίες που τους προκαλούν

Ποιες είναι τελικά αυτές οι αιτίες που προκαλούν τους ανεπιθύμητους μαύρους κύκλους;

Αιτία 1: Γονίδια & Μαυροι Κυκλοι

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, μπορεί να έχετε «κληρονομήσει» τους μαύρους κύκλους από την μαμά σας. Όταν οι μαύροι κύκλοι είναι κληρονομικό χαρακτηριστικό, η εμφάνιση τους παρατηρείται από την παιδική  ηλικία και επιδεινώνεται με τον χρόνο. Το οικογενειακό ιστορικό παίζει επίσης ρόλο, αφού η προδιάθεση για ιατρικές παθήσεις όπως ο Θυροειδής, μπορεί να προκαλέσει μαύρους κύκλους.

Συνήθεις αιτίες για πολλά δείνα, το αλκοόλ και το κάπνισμα ευθύνονται για την δημιουργία, αλλά και την επιδείνωση των μαύρων κύκλων. Η υψηλή συγκέντρωση αλκοόλ προκαλεί την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων δημιουργώντας μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια . Η συχνή κατανάλωση αλκοόλ, επιδεινώνει βαθμιαία το πρόβλημα. Το κάπνισμα επιπλέον των μαύρων κύκλων, δημιουργεί και σακούλες κάτω από τα μάτια.

Αιτία 3: Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες  για την δημιουργία των μαύρων κύκλων. Τότε το δέρμα κάτω από τα μάτια αρχίζει να φαίνεται θαμπό και τα μάτια φαίνονται «βυθισμένα», λόγω εγγύτητά τους στο υποκείμενο οστό.

Αιτία 4: Ηλικία

Η φυσική γήρανση είναι μια άλλη κοινή αιτία που προκαλεί μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Καθώς γερνάτε, το δέρμα σας γίνεται λεπτότερο και παράλληλα το κολλαγόνο, που χρειάζεται για την ελαστικότητα του δέρματος και το λίπος του προσώπου μειώνονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα σκοτεινά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα, να γίνονται πιο ορατά κάνοντας την περιοχή κάτω από τα μάτια,  πιο σκούρα.

Αιτία 5: Ορμονικές διαταραχές & Μαυροι Κυκλοι

Ενας πολύ σημαντικός λόγος που μπορεί να προκαλέσει μαύρους κύκλους και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση, είναι οι ορμονικές διαταραχές. Τα αυξημένα οιστρογόνα στο σώμα, δημιουργούν πρηξίματα και μαύρους κύκλους λόγω της διακύμανσης στα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης.

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο και η εμμηνόπαυση είναι ίσως οι πιο «αθώες» μορφές ορμονικής διαταραχής, οι οποίες προκαλούν κατακράτηση υγρών, αυξάνοντας τις πιθανότητες χρώσης του δέρματος.

Οι παθήσεις του Θυροειδή αδένα διαταράσσουν τις βιολογικές διεργασίες του οργανισμού. Έτσι οδηγούν σε αναιμία, χαμηλή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών και συσσώρευση τοξινών – που εκδηλώνονται με τη μορφή μαύρων κύκλων.

Αιτία 6: Έλλειψη βιταμινών

Η ανεπάρκεια ή έλλειψη σε οποιαδήποτε από τις απαραίτητες βιταμίνες για τον οργανισμό, μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα και προβλήματα υγείας. Ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα αβιταμίνωσης είναι οι μαύροι κύκλοι. Η έλλειψη Β12, Βιταμίνης Κ και η έλλειψη σιδήρου, οδηγούν σε κακή κυκλοφορία του αίματος και ανεπαρκή οξυγόνωση των ιστών κάτω από τα μάτια, προκαλώντας δυσχρωμίες κυανού χρώματος. Άλλα θρεπτικά συστατικά που η έλλειψή τους, ευθύνεται για τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια είναι το κάλιο, το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Ε.

Αιτία 7: Αλλεργίες & Μαυροι Κυκλοι

Οι αλλεργιες και η ξηρότητα των ματιών μπορεί να προκαλέσουν μαύρους κύκλους. Όταν δημιουργείται μια αλλεργική αντίδραση, το σώμα απελευθερώνει ισταμίνες για να αντιμετωπίσει επιβλαβή βακτήρια. Εκτός λοιπόν από την πρόκληση δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως ο κνησμός, η ερυθρότητα, η ξηρότητα και το πρήξιμο των ματιών. Οι ισταμίνες μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και σπασμένα αιμοφόρα αγγεία, δημιουργώντας σκοτεινές σκιές κάτω από τα μάτια.

Αιτία 8: Κούραση

Η υπερβολική κόπωση μπορεί να προκαλέσει τη δημιουργία μαύρων κύκλων.  Αυτό συμβαίνει  καθώς κάνει το δέρμα πιο χλωμό και θαμπό, άρα πιο εμφανείς τους σκοτεινούς ιστούς και τα αιμοφόρα αγγεία.

Οι μαύροι κύκλοι που δημιουργούνται επιδεινώνονται αν η κόπωση συνδυάζεται και με έλλειψη ύπνου. Η έλλειψη ύπνου προκαλεί συσσώρευση υγρού κάτω από τα μάτια, τις λεγόμενες σακούλες των ματιών. Συχνά οι μαύροι κύκλοι που βλέπουμε στον καθρέφτη, είναι στην πραγματικότητα σκιές που δημιουργούνται από τα πρησμένα κάτω βλέφαρα. Στην κόπωση αξίζει να περιλάμβάνουμε και την πολύωρη έκθεση στην τηλεόραση ή την οθόνη του υπολογιστή, που δημιουργεί πίεση στα μάτια, με αποτέλεσμα την μεγέθυνση των αιμοφόρων αγγείων και την δημιουργία μαύρων κύκλων στο κάτω βλέφαρο.

Στο επόμενο άρθρο της Derm & Plastic Surgery Clinic  θα δούμε ποιοι τρόποι αντιμετώπισης, δίνουν πραγματική λύση στο πρόβλημα και κάνουν τους μαύρους κύκλους παρελθόν!

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

    ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    ΦΥΛΛΟ