Λιποαναρρόφηση – Παρενέργειες | Όσα Πρέπει να Γνωρίζετε

Λιποαναρρόφηση - Παρενέργειες

 

Μπορεί στις μέρες μας, κατόπιν όλων αυτών των ερευνών και της τεχνολογικής προόδου, να «πάει» κάτι λάθος με τη λιποαναρρόφηση; Πρόκειται πια άλλωστε για μια επέμβαση ρουτίνας. Την επέμβαση με την υψηλότερη ζήτηση από άντρες και γυναίκες παγκοσμίως. Κι όμως, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να πάνε λάθος. Αν δεν γίνει σωστή επιλογή του ιατρικού χώρου και του ειδικού που θα σας αναλάβει, εγκυμωνούν δυστυχώς ορισμένοι κίνδυνοι και πιθανές επιπλοκές. Εφόσον θέλετε να γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί και η αναζήτηση «Λιποαναρρόφηση – Παρενέργειες» είναι η πιο συχνή στη λίστα σας, συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν κείμενο.

Τι ακριβώς είναι η Λιποαναρρόφηση;

Όπως πιθανότατα γνωρίζετε ή έχετε ακούσει, είναι η χειρουργική αφαίρεση του επιπλέον λίπους από το σώμα. Είναι μια καλλωπιστική επέμβαση που ανήκει στον τομέα της λεγόμενης αισθητικής χειρουργικής. Μπορεί να πραγματοποιηθεί σε πολλές περιοχές του σώματος, όπως:

 • Κοιλιά
 • Γλουτοί
 • Πλάτη
 • Στήθος
 • Λαιμός
 • Στομάχι
 • Πρόσωπο
 • Γάμπες
 • Μπράτσα
 • Γόνατα
 • Μηροί

Αν έχετε υποβληθεί ή σκοπεύετε να υποβληθείτε σε λιποαναρρόφηση σε κάποιο σημείο του σώματος, θα έχετε λογικά ενημερωθεί και πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε τη διατήρηση του επιθυμητού αποτελέσματος. Προκειμένου αυτό να έχει διάρκεια, απαιτείται και από μέρους σας μια μικρή προσπάθεια, κυρίως όσον αφορά την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής, κατόπιν της επέμβασης. Συνδυαστικά με άσκηση, ισορροπημένο lifestyle και επιμελές πρόγραμμα γυμναστικής, θα μπορέσετε να διατηρήσετε την απώλεια λίπους που επετεύχθη από τη χειρουργική επέμβαση.

Ποιες μπορεί να είναι οι παρενέργειες;

Αν δεν έχετε επιλέξει το σωστό κέντρο και δεν έχετε αποτανθεί στον κατάλληλο ειδικό, μια επέμβαση ρουτίνας όπως η λιποαναρρόφηση μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Μην εκπλαγείτε αν αναζητήσετε στην Google τις σοβαρές παρενέργειες της λιποαναρρόφησης και έρθετε αντιμέτωποι με ποικιλία αυτών. Πράγματι υπάρχουν και είναι αρκετές. Αν έπρεπε να κατηγοριοποιήσουμε τις εν λόγω παρενέργειες, μπορούν να χωριστούν σε όσες ανήκουν στους χειρουργικούς κινδύνους και στις μετά-χειρουργικές παρενέργειες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σε γενικές γραμμές είναι μια απολύτως ασφαλής χειρουργική επέμβαση με άριστη μετεγχειρητική πορεία για τους περισσότερους ασθενείς. Ειδικά αν επιλεχθεί ο σωστός ειδικός, με απόλυτη εξειδίκευση και μακρά εμπειρία, όπως αυτοί που θα βρείτε στην Derm & Plastic Surgery Clinic. Παρόλα αυτά σε κάθε επέμβαση πρέπει οι ασθενείς να έχουν υπόψη τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών και παρενεργειών. Η λιποαναρρόφηση λοιπόν μπορεί να εγκυμονεί ακριβώς τις ίδιες αρνητικές παρενέργειες που ενδέχεται να προκαλέσει και οποιαδήποτε άλλη χειρουργική επέμβαση.

Λιποαναρρόφηση – Παρενέργειες: Οίδημα και οι μώλωπες

Κάτω από τις περιοχές που έχουν υποστεί αγωγή, ενδέχεται να εμφανιστούν οίδημα και οι μώλωπες. Αυτά μπορεί να κρατήσουν έως το πολύ τρεις μήνες αλλά κάποιες φορές, ακόμη περισσότερο. Στις ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις, δεν αποκλείεται να προκαλέσει ακόμη και θρόμβους αίματος.

Λιποαναρρόφηση – Παρενέργειες: Μούδιασμα του δέρματος

Όταν ο ασθενής απωλέσει την αίσθηση ευαισθησίας στην περιοχή του δέρματος όπου πραγματοποιήθηκε η λιποαναρρόφηση, επέρχεται το λεγόμενο μούδιασμα. Είναι δηλαδή η απουσία αίσθησης. Αυτό σίγουρα δεν είναι κάτι το επιθυμητό και χρήζει προσοχής, ειδικά όταν η διάρκειά του επιτείνεται. Έτσι, έχουν σημειωθεί και περιστατικά ασθενών κατά τα οποία το μούδιασμα αυτό διήρκεσε ακόμη και δύο, τρεις ή τέσσερις ολόκληρους μήνες. Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για μια 100% άβολη και περίεργη παρενέργεια, που προκαλεί ανησυχία στους ασθενείς. Μάλιστα, σε εξαιρετικά προχωρημένο επίπεδο παρενεργειών, έχει παρατηρηθεί ακόμη και η πρόκληση μόνιμου μουδιάσματος.

Λιποαναρρόφηση – Παρενέργειες: Χαλάρωση του δέρματος

Μετά από χειρουργική επέμβαση λιποαναρρόφησης, ένας ασθενής μπορεί να παραμείνει με χαλαρή επιδερμίδα στις περιοχές που έχουν υποστεί αγωγή. Το δέρμα ανακτά συνήθως σταθερότητα μετά από τέσσερις έως έξι μήνες, αν αφεθεί χωρίς κάποιες παρεμβατικές θεραπείες μετά την επέμβαση. Ωστόσο, το δέρμα ορισμένων ασθενών δεν ανακτά τη σταθερότητά του και απαιτείται νέα χειρουργική επέμβαση για την απομάκρυνση της περίσσειας του δέρματος.

Λιποαναρρόφηση – Παρενέργειες: Λιπώδης εμβολισμός

Παρόλο που πρόκειται για μία σπάνια παρενέργεια, αξίζει την προσοχή μας. Είναι πολύ σοβαρή για να την αγνοήσουμε άλλωστε και θα έπρεπε να σας προβληματίσει ιδιαίτερα αν την εμφανίσετε. Ο λόγος για το σύνδρομο λιπώδους εμβολισμού το οποίο σχετίζεται άμεσα με τη λιποαναρρόφηση. Το σύνδρομο του λιπώδους εμβολισμού είναι ικανό να οδηγήσει σε μόνιμη αναπηρία ή ακόμα και θάνατο.

Συμβαίνει όταν τμήματα του χαλαρωμένου λιπώδους ιστού αποφράσσουν τα αιμοφόρα αγγεία. Aν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, το λίπος ταξιδεύει στους πνεύμονες και τον εγκέφαλο. Έτσι προκαλεί βλάβη σε ορισμένα όργανα, αλλά και καρδιαγγειακά συστήματα. Α, δυσκολία στην αναπνοή και δύσπνοια.

Λιποαναρρόφηση – Παρενέργειες: Ουλές

Οι τομές της λιποαναρρόφησης καθίστανται εξαιρετικά μικρές και στις περισσότερες μάλιστα περιπτώσεις είναι και σχεδόν αόρατες. Αν δεν γίνουν σωστά όμως, μπορεί πράγματι να μην είναι τόσο μικρές ή διακριτικές όσο ο ασθενής θα ήθελε.

Τέλος, οι πιο σοβαρές πιθανές παρενέργειες μπορεί να είναι:

 • Παραμόρφωση του σώματος λόγω ανομοιόμορφης αφαίρεσης λίπους, της ασυνήθιστης επούλωσης ή της κακής ελαστικότητας του δέρματος.
 • Σχηματισμός θυλάκων υγρού κάτω από το δέρμα.
 • Λοίμωξη του δέρματος
 • Τρύπημα εσωτερικών οργάνων κατά την εξαγωγή λίπους με σωλήνα. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειαστείτε άμεσα χειρουργική αποκατάσταση.
Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

  ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΦΥΛΛΟ