Το Κολλαγόνο και η σημασία του έχουν εκθειαστεί και συνεχίζουν να εκθειάζονται ουκ ολίγες φορές από τους guru του Skincare. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μια πρωτεΐνη που συναντάται στα οστά, τους μυς, το δέρμα και τους τένοντες του ανθρώπινου σώματος. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά.
Σε ποιες μορφές διακρίνεται το Κολλαγόνο;
Το Κολλαγόνο διακρίνεται σε φυσικό και συνθετικό. Το πρώτο είναι ενδογενές και συντίθεται από το ίδιο το σώμα, ενώ το δεύτερο είναι αυτό που μπορούμε να λάβουμε από εξωτερικές πηγές όπως για παράδειγμα οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής. Εδώ και αρκετά χρόνια μάλιστα, είναι πολλοί όσοι καταφεύγουν στη λήψη των συμπληρωμάτων αυτών, τα οποία καθίστανται ιδιαίτερα δημοφιλή.
Κολλαγόνο: Από τι αποτελείται;
Το κολλαγόνο αποτελείται κυρίως από τρία αμινοξέα, τη γλυκίνη, την προλίνη και την υδροξυπρολίνη. Προσφέρει δομική υποστήριξη στους ιστούς και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στις κυτταρικές διεργασίες, όπως η ανοσολογική απόκριση και η κυτταρική επικοινωνία.
Τι προσφέρει το Κολλαγόνο στην επιδερμίδα μας;
Το κολλαγόνο αποτελεί βασικό συστατικό σε πάρα πολλά προϊόντα που διατείνονται πως προάγουν την ομορφιά και την υγεία της επιδερμίδας μας. Η αλήθεια είναι πως ο χαμός γύρω από το κολλαγόνο είναι δικαιολογημένος και δεν αδικούμε όσους “ορκίζονται” στη δράση του. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη – σύμμαχο της νεότητας και της ομορφιάς, που ενισχύει την ελαστικότητα, την ενυδάτωση του δέρματος και την κυκλοφορία του αίματος σε αυτό. Ακόμη, έχει και αντι-ρυτιδική δράση.
Τι μπορεί να προκαλέσει απώλεια Κολλαγόνου;
Δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου η παραγωγή του κολλαγόνου από το σώμα μειώνεται. Αν και πρόκειται για ένα απόλυτα φυσιολογικό και αναπόφευκτο φαινόμενο που ξεκινά ήδη από τη δεκαετία των 20, υπάρχουν μερικοί παράγοντες που επισπεύδουν τη μειωμένη παραγωγή του.
Μερικοί από αυτούς είναι:
- Το κάπνισμα
- Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και junk food
- Το αλκοόλ σε μεγάλες ποσότητες
- Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ειδικά χωρίς προστασία
Ενίσχυση της παραγωγής Κολλαγόνου μέσω της διατροφής
Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται πλέον κατά κόρον στα φαρμακεία, μπορούμε να λάβουμε κολλαγόνο και μέσω των τροφών. Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ωμέγα λιπαρά οξέα και μέταλλα, εκτός από εν γένει καλή υγεία, μας εξασφαλίζει και ενίσχυση της παραγωγής του κολλαγόνου.
Ακολουθούν μερικές απαραίτητες τροφές:
- Ζωμός κρεατικών
- Σολομός
- Σκούρα πράσινα λαχανικά
- Σκόρδο
- Αβοκάντο
- Εσπεριδοειδή
Το κολλαγόνο στη ρουτίνα ομορφιάς
Το κολλαγόνο φαίνεται πως είναι παντός καιρού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο τον χειμώνα όσο και το καλοκαίρι, και στην πρωινή και στη βραδινή skincare ρουτίνα μας. Ακόμη, δεν είναι περιοριστικό όσον αφορά τον συνδυασμό του με άλλα ενεργά συστατικά. Η χρήση του είναι ασφαλής, δεν προκαλεί παρενέργειες και έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση. Αν θέλει κανείς να ενισχύσει τη δράση του, μπορεί να το συνδυάσει με την προσθήκη ενός ρετινοειδούς στη ρουτίνα του αλλά και προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη C.
Κολλαγόνο, το μυστικό της νεότητας
Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να ενσωματώσουμε κάποιο προϊόν με κολλαγόνο στη ρουτίνα μας. Ωστόσο, η χρήση του είναι ακόμη πιο απαραίτητη μετά την ηλικία των 30, όταν η ετήσια μείωση της παραγωγής του φτάνει το 1,5% ανά έτος.
Δεν χρειάζεται κανένα άγχος όμως, αφού μπορούμε να προμηθευτούμε ένα από τα πολλά προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά με βάση το κολλαγόνο ή να κάνουμε τις αντίστοιχες μεσοθεραπείες.
Κολλαγόνο & Βιταμίνη C: Ένας ευεργετικός συνδυασμός
Η Βιταμίνη C συνδέεται άμεσα με την παραγωγή κολλαγόνου στο σώμα μας, ενώ χωρίς αυτή επιταχύνεται η μείωση της παραγωγής του. Μάλιστα, αν αναλογιστούμε ότι το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να παράγει από μόνο του βιταμίνη C, είναι απαραίτητο να φροντίσουμε για την επαρκή της λήψη από τη διατροφή μας. Αυτή επιτυγχάνεται με την κατανάλωση τροφίμων όπως οι φράουλες, τα εσπεριδοειδή και οι κόκκινες πιπεριές.
Παραγωγή Κολλαγόνου: 3 ακόμη τρόποι να ενεργοποιηθεί φυσικά
Αλόη βέρα
Οι κρέμες και τα gel από αλόη βέρα χρησιμοποιούνται συχνά για την επούλωση πληγών και την ανακούφιση του καμένου από τον ήλιο δέρματος. Αυτό δεν είναι τυχαίο, αφού έχει βρεθεί ότι, τόσο όταν εφαρμόζεται τοπικά όσο και όταν λαμβάνεται από το στόμα, η αλόη ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου.