Κιρσοί Στα Πόδια | Οι Καλύτερες Θεραπείες για να Αντιμετωπίσετε τις Ευρυαγγείες

κιρσοι ευρυαγγειεςΟι κιρσοί στα κάτω άκρα προβληματίζουν, άλλοτε σε μικρότερο και άλλοτε σε μεγαλύτερο βαθμό, τις περισσότερες γυναίκες. Ακόμη και αν τους χειμερινούς μήνες το θέμα αυτό τίθεται κατά κάποιον τρόπο στο παρασκήνιο, τους μήνες που εκθέτουμε περισσότερο τα πόδια μας, οι κιρσοί μας απασχολούν και πάλι. Οι μήνες αυτοί είναι φυσικά οι ανοιξιάτικοι και κυρίως οι καλοκαιρινοί, μιας και τις εποχές αυτές τα πόδια μετατρέπονται σε πρωταγωνιστές. Υπάρχει άραγε κάποια όντως αποτελεσματική θεραπεία για τις ευρυαγγείες και αν ναι ποια είναι αυτή; Δείτε παρακάτω!

Τι είναι οι Κιρσοί;

Αν και όλοι γνωρίζουμε πάνω-κάτω περί τίνος πρόκειται, λίγοι ξέρουν πως η επίσημη ιατρική τους ονομασία είναι «διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων που έχουν οφιοειδή πορεία». Ανεπίσημα, αλλά πολύ συχνά, αποκαλούνται «φλεβίτης» ή «φλεβίτιδα». Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μικρού μεγέθους αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος με κοκκινωπή απόχρωση.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζονται στα κάτω άκρα και ειδικά στα πόδια, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλείεται να εκδηλωθούν και αλλού. Η παρουσία τους οφείλεται στην μη κανονική ροή του αίματος, το οποίο και παρουσιάζει παλινδρόμηση. Δηλαδή, το αίμα κινείται αποκλειστικά προς την καρδιά από τα κάτω άκρα και έτσι οι επιφανειακές φλέβες:

 • Βρίσκονται σε μόνιμη παθολογική διαστολή
 • Παρουσιάζουν αλλοίωση του τοιχώματός τους

Ωστόσο, το αίμα δεν επιστρέφει τελικά κανονικά στην καρδιά, αλλά αντ’ αυτού λιμνάζει στις εν λόγω παθολογικές φλέβες. Είναι μια πραγματικά εξαιρετικά συχνή πάθηση που αντιμετωπίζουν σχεδόν οι μισές γυναίκες μετά την ηλικία των 40. Φυσικά δεν ταλαιπωρούνται όλες από σοβαρής μορφής κιρσούς, αλλά από την πιο ήπια μορφή τους, που ονομάζονται δικτυωτοί κιρσοί.

Σε ποια είδη διακρίνονται οι Κιρσοί;

Αναλόγως με το μέγεθός τους, οι κιρσοί χωρίζονται:

 • Σε όσους είναι μεγαλύτεροι από 3mm
 • Στους δικτυωτούς κιρσούς
 • Στις ευρυαγγείες (τηλεαγγειεκτασίες)

Είναι οι Κιρσοί αποκλειστικά αισθητικό πρόβλημα;

Δυστυχώς όχι. Οι κιρσοί δεν είναι αποκλειστικά αισθητικό πρόβλημα όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν. Εν αντιθέσει, με την πάροδο του χρόνου προκαλείται πόνος σε καθημερινή βάση. Εξαίρεση αποτελούν οι δικτυωτοί κιρσοί και οι ευρυαγγείες που συνηθέστερα καθίστανται ασυμπτωματικοί.

Ποια συμπτώματα παρουσιάζουν οι Κιρσοί;

Εκτός φυσικά όπως είπαμε από τους δικτυωτούς κιρσούς και τις ευρυαγγείες, τα υπόλοιπα είδη κιρσών ταλαιπωρούν τους ασθενείς με τα διάφορα συμπτώματά τους. Αυτά είναι:

 • Πρήξιμο στα πόδια
 • Κνησμός
 • Πόνος
 • Αίσθημα καύσου
 • Μυϊκές κράμπες
 • Ωχρά δερματίτιδα, έκζεμα, έλκος

Τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται τους μήνες με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες και είναι πιο έντονα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που ενέχουν οι κιρσοί;

Αν και πολλοί το αγνοούν και σπεύδουν να τους θεωρήσουν αθώους, οι κιρσοί μπορούν να ενέχουν και κινδύνους ορισμένες φορές. Αυτές είναι όταν αφήνονται άνευ θεραπείας. Αν λοιπόν παραμελήσετε τους κιρσούς σας, μπορεί να κινδυνεύετε από:

 • Επιπολή φλεβική θρόμβωση
 • Αιμορραγία
 • Χρόνια φλεβική ανεπάρκεια

Οι κιρσοί εμφανίζονται μόνο στις γυναίκες;

Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες παρουσιάζουν πολύ συχνότερα κιρσούς. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άντρες δεν μπορεί να ταλαιπωρηθούν από το ίδιο πρόβλημα. Όπως και η κυτταρίτιδα ή κάποιο άλλο δερματολογικό πρόβλημα, είναι όντως ως επί το πλείστον γένους θηλυκού.

Πού αλλού μπορεί να εμφανίσω κιρσούς εκτός από τα πόδια;

Στο πρόσωπο! Ναι όσο και αν φαντάζει εξαιρετικά σπάνιο, οι κιρσοί εκδηλώνονται και στη μύτη και στις παρειές.

Είναι το ίδιο οι κιρσοί και οι ευρυαγγείες;

Παρόλο που συχνά γίνεται ταύτισή τους, καλό θα ήταν να διευκρινιστεί πως δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Μπορεί, ωστόσο, να συνυπάρχουν. Πιο συγκεκριμένα, οι ευρυαγγείες:

 • Έχουν μικρότερη διάμετρο
 • Είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος

Μπορώ να απαλλαγώ από τους κιρσούς και τις ευρυαγγείες;

Με τη βοήθεια των κατάλληλων ειδικών, ναι. Με ένα ραντεβού στην Derm & Plastic Surgery Clinic, θα εξετάσουμε το δικό σας ακριβώς πρόβλημα και θα σας κατευθύνουμε ως προς τον τρόπο πιθανής αντιμετώπισής του. Οι επιλογές είναι δύο:

 • Σκληροθεραπεία
 • Laser

Αν το πρόβλημά σας είναι στην περιοχή του προσώπου, η μόνη πιθανή λύση που δύναται να εφαρμοστεί είναι το Laser.

Είναι αποτελεσματική η σκληροθεραπεία;

Στην Derm & Plastic Surgery Clinic, ναι! Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη επιλογή θεραπείας για τις ευρυαγγείες και πραγματοποιείται με την έγχυση ειδικού φάρμακου. Στις Κλινικές μας τα αποτελέσματα είναι πραγματικά εξαιρετικά, ενώ η διαδικασία βασίζεται σε ανώδυνη φαρμακευτική αγωγή χωρίς κίνδυνο επιπλοκών. Οι έμπειροι γιατροί της ομάδας μας χρησιμοποιούν πολύ λεπτές βελόνες, οι οποίες δεν προκαλούν πόνο. Ο αριθμός απαιτούμενων συνεδριών διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, ξεκινώντας από δύο και φτάνοντας μέχρι τις έξι. Κάθε συνεδρία πρέπει να γίνεται έναν μήνα μετά από την προηγούμενη. Μόλις ολοκληρωθεί η θεραπεία, πρέπει οι ασθενείς να φορούν ειδικές ελαστικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης για μια περίοδο περίπου δύο εβδομάδων.

Είναι αποτελεσματική η θεραπεία με Laser;

100%! Στις Κλινικές μας, και η θεραπεία των κιρσών με Laser έχει εξαιρετικής ποιότητας αποτελέσματα. Αυτό οφείλεται τόσο στο απόλυτα εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό μας όσο και στα τελευταίας τεχνολογίας Nd-Yag Laser, που χρησιμοποιούμε. Πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο μηχάνημα, του οποίου η δέσμη φωτός δρα επιλεκτικά χωρίς να προκαλεί οποιαδήποτε βλάβη στην περιμετρική των κιρσών περιοχή. Εκπέμποντας στοχευμένη θερμότητα, σταδιακά διαλύει το αγγείο, το οποίο εν συνέχεια απορροφά ο ίδιος ο οργανισμός. Οι συνεδρίες είναι lunch break treatments και έχουν διάρκεια 15-20 λεπτά. Πρόκειται για μια θεραπεία που οι ασθενείς έχουν σε μεγάλη εκτίμηση και χάρη στην αποτελεσματικότητά της και χάρη στο γεγονός ότι είναι ανώδυνη.

Ποια θεραπεία να επιλέξω τελικά;

Η ισχύς εν τη ενώσει

Παρόλο που και από μόνες τους καθίστανται αποτελεσματικές και πολύ ωφέλιμες, αν συνδυαστούν μεταξύ τους απογειώνεται η αποτελεσματικότητά τους. Πολύ συχνά λοιπόν συστήνεται στους ασθενείς μας να προτιμούν τον συνδυασμό σκληροθεραπείας και θεραπείας με Laser.

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

  ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΦΥΛΛΟ