Μεταμόσχευση μαλλιών :Η απόφαση για το αν ο ασθενής είναι κατάλληλος να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών, θα πρέπει να λαμβάνεται από κοινού με τον γιατρό. Ο γιατρός οφείλει να έχει ενημερώσει πλήρως τον ενδιαφερόμενο για τα βασικά σημεία της επιλογής του. Ας δούμε μαζί τα 5 βασικά σημεία, που καθορίζουν την καταλληλότητα ή όχι, για μια μεταμόσχευση μαλλιών.
1. Ανταπόκριση σε θεραπείες πριν την μεταμόσχευση μαλλιών
Να έχετε ξεκινήσει τις συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές για την τριχόπτωση και μάλιστα να είχατε καλή ανταπόκριση σε αυτές. ΓΙΑΤΙ; Γιατί η διαδικασία στην περίπτωση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (που αφορά των 95% των περιπτώσεων στους άντρες) εξελίσσεται και θα συνεχίσετε να χάνετε περαιτέρω μαλλιά.
Έκτος και αν η απώλεια έχει σταθεροποιηθεί και πλέον δεν χάνετε πολλά μαλλιά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και μετά την μεταμόσχευση, θα χρειαστεί υποστηρικτική θεραπεία. Η υποστηρικτική θεραπεία συντήρησης της μεταμόσχευσης μαλλιών, γίνεται με επιλογή ανάμεσα σε λοσιόν ή χάπια.
Να τονιστεί ότι η μεταμόσχευση μαλλιών δεν μπορεί να επαναφέρει τα ήδη χαμένα μαλλιά, αλλά τα αντικαθιστά με άλλα, από το πίσω μέρος του κεφαλιού, δίνοντας έτσι μια έξυπνη ψευδαίσθηση (illusion) κάλυψης.
Τέλος η μεταμόσχευση μαλλιών δεν έχει χαρακτήρα πρόληψης, αλλά μόνο διόρθωσης μίας υπάρχουσας απώλειας μαλλιών. Η απώλεια μαλλιών θα συνεχιστεί ούτως ή άλλως, από την στιγμή που υπάρχει γενετική προδιάθεση. Βέβαια, τα μαλλιά τα οποία θα εμφυτευτούν δεν θα πέσουν, αυτό όμως δεν ισχύει για τα υπόλοιπα μαλλιά της περιοχής αυτής ή των γύρω περιοχών.
2. Ηλικία Εμφάνισης και Εξέλιξη της Αραίωσης
Μέτρια απώλεια μαλλιών σε μεγαλύτερη ηλικία (>30 ετών) VS σοβαρή απώλεια μαλλιών σε νεαρή ηλικία (<30 ετών). Εάν λοιπόν συγκρίνουμε τα δύο αυτά σενάρια, τότε σαφέστατα θα ήταν καλύτερο να ανήκετε στην 1η κατηγορία. Έτσι κάποιος που είναι σε στάδιο V της κλίμακας Norwood σε ηλικία 20 ετών και έχει ιστορικό από την πλευρά του πατέρα του, έχει χειρότερη πρόγνωση από κάποιον που ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Αντίθετα, κάποιος που είναι στην 3η ή 4η δεκαετία της ζωής του και έχει σημαντική αλλά σταθεροποιημένη αραίωση, είναι καλύτερος υποψήφιος και ενδεχομένως μια συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών να είναι αρκετή στην περίπτωσή του.
Σαφέστατα η μεταμόσχευση μαλλιών είναι εφικτή και σε κάποιον που έχει σοβαρή απώλεια μαλλιών. Ωστόσο θα πρέπει ο υποψήφιος να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, κατανοώντας ότι η μεγάλη πυκνότητα ίσως δεν είναι εφικτή. Επιπλέον η δότρια περιοχή δεν πρέπει να εξαντλείται νωρίς, ώστε να διατηρηθεί σε σωστή πυκνότητα, ώστε να μπορούμε να προβούμε σε μελλοντικές μεταμοσχεύσεις.
Ο χειρουργός θα πρέπει να μπορεί να προβλέψει την εξέλιξη της τριχόπτωσης έτσι ώστε να προβεί σε ένα σχεδιασμό εμφύτευσης. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να καλύπτει και τις μελλοντικές ανάγκες γιαυτό και δεν θα πρέπει μα εξαντλήσει την δότρια περιοχή. Εκεί ακριβώς έγκειται η εμπειρία του χειρουργού και το expertise του, για να ικανοποιήσει τις παρούσες ανάγκες του ενδιαφερόμενου, αφήνοντας περιθώρια για επαναληπτική συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών.
3. Ποιότητα δότριας περιοχής μεταμόσχευσης μαλλιών
Να έχετε καλή δότρια περιοχή με υψηλή πυκνότητα και καλά χαρακτηριστικά τριχών (μεγάλη διάμετρος τρίχας, παχιά τρίχα και κατσαρά μαλλιά). Τότε είστε σίγουρα καλύτεροι υποψήφιοι, από άτομα με φτωχά χαρακτηριστικά τριχών και άτομα με χαμηλή πυκνότητα τριχοθυλακιακών ομάδων (<60FU/cm2). Άτομα με αραίωση σε κορυφή και κροτάφους (κλασσικό pattern ανδρογενετικής αλωπεκίας) είναι κατάλληλοι υποψήφιοι. Αντιθέτως τα άτομα με διάχυτη αραίωση δεν θεωρούνται κατάλληλοι υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών.
4. Συνέπεια στην συντήρηση
Δυνατότητα και διάθεση για να φροντίσει κανείς τα μαλλιά του και μετά την μεταμόσχευση, όσο η διαδικασία της αραίωσης συνεχίζεται με τον χρόνο. Αυτό είναι πιο απαραίτητο σε ασθενείς που ξεκίνησαν από μικρή ηλικία την θεραπεία, εμφανίζουν ενδείξεις εξέλιξης και έχουν οικογενειακό ιστορικό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που κάποιος ξεκινά σε μια σχετικά μικρή ηλικία να κάνει την πρώτη του μεταμόσχευση και με το πέρασμα των χρόνων χρειάζεται και μια 2η.
Φυσικά αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις . Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ασθενείς μέσης ηλικίας με μέτρια αραίωση, που προχώρησαν στην επέμβαση αφού η αραίωση είχε σταθεροποιηθεί. Στις περιπτώσεις αυτές πιθανώς μια εφαρμογή είναι αρκετή. Συμπερασματικά καλό είναι ο ασθενής να μην υποβάλλεται σε μεταμόσχευση, πριν υπάρξει αρκετή απώλεια και διαμορφωθεί ο τελικός τύπος της.
5. Ρεαλιστικές προσδοκίες μεταμόσχευσης μαλλιών
Κακοί υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών, είναι συνήθως άτομα με μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Παραδείγματα κακών υποψηφίων είναι άτομα:
- με εμμονή για συγκεκριμένα νούμερα μοσχευμάτων και πυκνότητα (που νομίζουν πως γνωρίζουν καλύτερα από τον γιατρό)
- που εμμένουν σε υπερβολικά χαμηλό hairline
Οι εν λόγω ενδιαφερόμενοι είναι σχεδόν βέβαιο, ότι θα είναι δυσαρεστημένοι από κάθε γιατρό
Για περισσότερες πληροφορίες για την μεταμόσχευση μαλλιών και τις τεχνικές της δείτε περισσότερα εδώ.
Χρειάζεστε επιπρόσθετη καθοδήγηση και συμβουλευτική αξιολόγηση; Θέλετε να διαπιστώσετε αν είστε κατάλληλος υποψήφιος και να σταματήσετε να τα “χάνετε”; Στην Derm & Plastic Surgery Clinic είμαστε πρόθυμοι, να σας λύσουμε όλες σας τις απορίες. Ζητήστε σήμερα ένα ραντεβού με τους γιατρούς μας!