Είσαι κατάλληλος υποψήφιος για μεταμόσχευση μαλλιών?

Είσαι κατάλληλος για μεταμόσχευση μαλλιών? Τα 5 βασικά σημεία που το δείχνουν!

Η σωστή απόφαση για το ποιος ασθενής πρέπει και ποιος δεν πρέπει, να υποβληθεί σε μεταμόσχευση μαλλιών, θα πρέπει να παίρνεται από κοινού (χειρουργός μαζί με τον ενδιαφερόμενο), εφόσον ο ενδιαφερόμενος έχει ενημερωθεί πλήρως και κατανοεί τα βασικά σημεία αυτής της επιλογής. Ας δούμε μαζί τα 5 βασικά σημεία, που καθορίζουν την καταλληλότητα ή όχι, για μια μεταμόσχευση μαλλιών.

1. Ανταπόκριση σε προηγούμενες θεραπείες

Να έχετε ξεκινήσει τις συντηρητικές θεραπευτικές επιλογές και μάλιστα να είχατε καλή ανταπόκριση σε αυτές. ΓΙΑΤΙ? Γιατί η διαδικασία στην περίπτωση της Ανδρογενετικής Αλωπεκίας (που αφορά των 95% των περιπτώσεων στους άντρες) θα συνεχίσει να εξελίσσεται και θα συνεχίσετε να χάνεται περαιτέρω μαλλιά. Άρα εκτος και εαν βρίσκεται ήδη σε ένα σταθεροποιημένο σημείο, που πλέον δεν χάνεται πολλά μαλλιά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι και μετά την μεταμόσχευσή σας, θα χρειαστείτε κάποιου είδους υποστηρικτική θεραπεία συντήρησης (λοσιόν ή χάπια).

Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν μπορεί να επαναφέρει τα ήδη χαμένα μαλλιά, αλλά τα αντικαθιστά έξυπνα με άλλα, από το πίσω μέρος του κεφαλιού, δίνοντας έτσι μια έξυπνη ψευδαίσθηση (illusion) κάλυψης.

Η μεταμόσχευση μαλλιών δεν έχει χαρακτήρα πρόληψης, αλλά μόνο διόρθωσης μίας υπάρχουσας απώλειας μαλλιών. Η απώλεια μαλλιών θα συνεχιστεί ούτως ή άλλως, από την στιγμή που υπάρχει γενετική προδιάθεση. Βέβαια, τα μαλλιά τα οποία θα εμφυτευθούν, στην περιοχή που θα εμφυτευθούν δεν θα πέσουν, αλλά τα υπόλοιπα μαλλιά της περιοχής αυτής ή των γύρω περιοχών, θα συνεχίσουν να αραιώνουν και να πέφτουν.

2. Ηλικία Εμφάνισης και Εξέλιξη της Αραίωσης

Μέτρια απώλεια μαλλιών σε μεγαλύτερη ηλικία (>30ετών) VS σοβαρή απώλεια μαλλιών σε νεαρή ηλικία (<30ετών). Εάν λοιπόν συγκρίνουμε τα δύο αυτά σενάρια, τότε σαφέστατα θα ήταν καλύτερο να ανήκετε στην 1η κατηγορία. Έτσι κάποιος που είναι ήδη σε στάδιο V της κλίμακας Norwood σε ηλικία μόλις 20ετών και έχει θετικό οικογενειακό ιστορικό, από την πλευρά του πατέρα του, έχει σαφέστατα χειρότερη πρόγνωση από κάποιον που ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Αντίθετα, κάποιος που είναι στην 3η ή 4η δεκαετία της ζωής του και έχει μία σημαντική αλλά σταθεροποιημένη αραίωση, είναι καλύτερος υποψήφιος και ενδεχομένως και μια μόνο συνεδρία μεταμόσχευσης μαλλιών να είναι αρκετή στην περίπτωσή του.

Σαφέστατα η μεταμόσχευση μαλλιών είναι εφικτή και σε κάποιον που έχει σοβαρή απώλεια μαλλιών, αλλά θα πρέπει αυτός να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες και να κατανοεί ότι στην περίπτωσή του, ένα κεφάλι με πολύ μεγάλη πυκνότητα μπορεί να μην είναι ποτέ εφικτό. Και σίγουρα δεν θα πρέπει να εξαντληθεί η δότρια περιοχή πολύ νωρίς στην ζωή του, έτσι ώστε να έχουμε την δυνατότητα να την κρατήσουμε σε σωστή πυκνότητα και να προβούμε και σε μελλοντικές μεταμοσχεύσεις.
Για το λόγο αυτόν ο χειρουργός θα πρέπει να είναι σε θέση να προβλέψει την εξέλιξη της τριχόπτωσης και να προβεί σε ένα σχεδιασμό εμφύτευσης, που θα καλύπτει και τις μελλοντικές ανάγκες και δεν θα εξαντλήσει την περιοχή. Εκεί ακριβώς έγκειται και η εμπειρία του χειρουργού και το expertise του, ώστε να μπορέσει να ικανοποιήσει τις παρούσες ανάγκες του ενδιαφερόμενου, αλλά και να αφήσει περιθώριο να συμπληρώσει αργότερα, αν χρειαστεί, με επόμενη συνεδρία Μεταμόσχευσης Μαλλιών.

3. Ποιότητα δότριας περιοχής

Να έχετε καλή δότρια περιοχή με υψηλή πυκνότητα και καλά χαρακτηριστικά τριχών (μεγάλη διάμετρος τρίχας, παχιά τρίχα και κατσαρά μαλλιά). Τότε είστε σίγουρα καλύτεροι υποψήφιοι, από άτομα με φτωχά χαρακτηριστικά τριχών (μικρή διάμετρος, λεπτή και ίσια τρίχα) και από άτομα με χαμηλή πυκνότητα τριχοθυλακιακών ομάδων (<60FU/cm2). Άτομα με αραίωση στην κορυφή και τους κροτάφους, που ακολουθούν το κλασσικό pattern της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι κατάλληλοι υποψήφιοι, ενώ άτομα με διάχυτη αραίωση δεν αποτελούν σωστούς υποψηφίους.

4. Συνέπεια στην συντήρηση

Δυνατότητα και διάθεση για να φροντίσει κανείς τα μαλλιά του και μετά την μεταμόσχευση, όσο η διαδικασία της αραίωσης συνεχίζεται στο πέρασμα των χρόνων, ειδικά εάν κάποιος ξεκίνησε από πολύ νωρίς και έχει ενδείξεις εξέλιξης και θετικό οικογενειακό ιστορικό. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που κάποιος ξεκινά σε μια σχετικά μικρή ηλικία να κάνει την πρώτη του μεταμόσχευση και με το πέρασμα των χρόνων χρειάζεται και μια 2η.

Αυτό βέβαια δεν ισχύει για περιπτώσεις ασθενών με μέτρια αραίωση, που προχωρούν στην επέμβαση, όταν πλέον η αραίωση τους έχει σταθεροποιηθεί και είναι σε μια μέση ηλικία (γύρω στα 40 έτη). Για τον λόγο αυτό, καλό είναι να μην μπαίνει κανείς στην διαδικασία αυτή σε πολύ πρώιμο στάδιο, πριν ακόμα έχει υπάρξει αρκετή απώλεια μαλλιών και πριν ακόμα διαμορφωθεί ο τύπος της απώλειας, που πρόκειται τελικά να υπάρξει.

5. Ρεαλιστικές προσδοκίες

Άτομα με εμμονή για συγκεκριμένα νούμερα μοσχευμάτων και «συγκεκριμένη» πυκνότητα (που γνωρίζουν καλύτερα εκείνοι, παρά ο εδικός χειρουργός), καθώς και άτομα με επιμονή για υπερβολικά χαμηλό hairline, είναι συνήθως κακοί υποψήφιοι, καθώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι δυσαρεστημένοι από κάθε γιατρό.

Για περισσότερες πληροφορίες για την μεταμόσχευση μαλλιών και τις τεχνικές της δείτε περισσότερα εδώ.

Μήπως χρειάζεστε επιπρόσθετη καθοδήγηση και συμβουλευτική αξιολόγηση, για να διαπιστώσετε αν εσείς είστε κατάλληλος υποψήφιος και να σταματήσετε να τα “χάνετε”; Στην Derm & Plastic Surgery Clinic είμαστε πρόθυμοι, να σας λύσουμε όλες σας τις απορίες. Ζητήστε σήμερα ένα ραντεβού με τους γιατρούς μας!

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!

Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και για να απαντήσουμε τις ερωτήσεις σας. Μπορείτε να μας καλέσετε ή συμπληρώνοντας τη φόρμα, μπορείτε εύκολα να κλείσετε ένα ραντεβού μαζί μας, την ημέρα που προτιμάτε.

Διεύθυνση Derm & Plastic Surgery Clinic