Γυναικομαστία

Αναίμακτη αντιμετώπιση,
χωρίς τομές

 Η όψη του ανδρικού σώματος, συμβάλλει σημαντικά στην αίσθηση αρρενωπότητας και κάποιες φορές γυμναστική ή δίαιτα, δεν είναι ικανές να δώσουν λύση σε προβλήματα, όπως αυτό της γυναικομαστίας. Επιπλέον, μέχρι σήμερα η χειρουργική λύση αποθάρρυνε πολύ κόσμο, λόγω του ότι ήταν αρκετά επώδυνη, είχε τομές και απαιτούσε χρόνο αποθεραπείας.

 Σήμερα όμως, οι τελευταίες εξελίξεις στην ιατρική τεχνολογία και οι νέες, ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, βάζουν τέλος στην γυναικομαστία, αναίμακτα, ανώδυνα, ασφαλέστερα και με μικρότερο χρόνο αποθεραπείας.

Η γυναικομαστία, προκαλείται από την υπερτροφία του λίπους του μαστού, την υπετροφία του μαζικού αδένα ή σε κάποιες περιπτώσεις και των δύο μαζί. Πρόκειται για μια σχετικά κοινή διαταραχή στο ανδρικό στήθος και από τα συχνά προβλήματα, για τα οποία οι άνδρες ενδιαφέρονται να βρουν λύση.

Η γυναικομαστία, εμφανίζεται συνήθως στην εφηβική ηλικία και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιοπαθής, καθώς δεν υπάρχει εμφανής αιτιολογία. Κάποιοι παράγοντες που ενδέχεται να την προκαλούν είναι: γενετικές ανωμαλίες και σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Klinefelter), φάρμακα (π.χ αναβολικά, αντικαταθλιπτικά), ορμονικές διαταραχές, χρόνιες ασθένειες του ήπατος, παχυσαρκία, καθώς και η γήρανση.

Η γυναικομαστία, μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικά προβλήματα στον άνδρα, καθώς μειώνει το αίσθημα ανδρισμού. Γι αυτό το λόγο, όλο και περισσότεροι άνδρες καταφεύγουν στον γιατρό, για να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους.

Ανάλογα με την περίπτωση διακρίνουμε τις εξής μορφές γυναικομαστίας:

 • Την ιδιοπαθή γυναικομαστία: είναι ο συνηθέστερος τύπος, χωρίς εμφανείς αιτίες, πέρα από την κληρονομικότητα
 • Την εφηβική γυναικομαστία: που εμφανίζεται στην εφηβεία και είναι παροδική, καθώς συνήθως υποχωρεί μετεφηβικά
 • Την γυναικομαστία λόγω παχυσαρκίας: σε περιπτώσεις με δείκτη μάζας σώματος (BMI) >30
 • Την γυναικομαστία ηλικιωμένων: οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές
 • Την παθολογική γυναικομαστία: οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές, οργανικές παθήσεις ή τη λήψη κάποιων φαρμάκων
 • Τον καρκίνο του στήθους: σπάνια μορφή, η οποία συνήθως εμφανίζεται με διόγκωση, συνηθέστερα στον ένα μαστό

Πριν τη θεραπεία, γίνεται υπερηχογραφική απεικόνιση των δύο μαστών, για να υπάρξει ακριβής εικόνα της σύστασης τους, ενώ παράλληλα διενεργούνται ενδοκρινολογικές εξετάσεις, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα, κάποιας πιθανής ορμονικής διαταραχής.

Γυναικομαστία Λύση και Αντιμετώπιση

Η επέμβαση διενεργείται με ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη λιποαναρρόφηση και τοπική αναισθησία. Μετά από διήθηση της περιοχής με ειδικό αναισθητικό διάλυμα (tumescent anaesthesia), που βοηθάει στο να αναισθητοποιηθεί σωστά η περιοχή και να αναρροφηθεί πιο εύκολα το λίπος, εισάγονται μικρές, λεπτές, ατραυματικές κάνουλες μέσα από μικρές οπές (2mm).

Με την τοποθέτηση της κάνουλας, στη σωστή θέση και στο σωστό επίπεδο και με τις κατάλληλες κινήσεις του χειρουργού, αναρροφάται λίπος από τα σημεία που έχει συσσωρευτεί, όπως επίσης διασπάται και αναρροφάται και ο υπερτροφικός μαζικός αδένας. Μετά το τέλος της επέμβασης, δεν υπάρχουν τομές και δεν απαιτούνται καν ράμματα, καθώς οι μικροοπές που έγιναν για την είσοδο της κάνουλας, είναι τόσο μικρές που επουλώνουν μόνες τους, σε μερικές ημέρες. Με τη σύγχρονη τεχνική της αναίμακτης λιποαναρρόφησης, συνήθως δεν απαιτείται διανυκτέρευση του ασθενούς και έτσι αποφεύγονται τα έξοδα νοσηλείας.

Η διαδικασία είναι εφικτή, σε ειδικά εξοπλισμένο χειρουργικό χώρο και με τοπική αναισθησία, κάτι που κάνει την επέμβαση ασφαλέστερη, ευκολότερη, πιο γρήγορη και πιο ανώδυνη. Η συνολική διάρκεια της επέμβασης είναι 1-1.5 ώρα.

Πολλοί ασθενείς, δεν πιστεύουν πόσο άμεσα και μόνιμα είναι τα αποτελέσματα, με πραγματικά ελάχιστο χρόνο αποθεραπείας και μηδενικό πόνο. Μετά την θεραπεία, δεν υπάρχει παρά μόνο ελαφρά ευαισθησία στην περιοχή, ενώ ο ασθενής επανέρχεται στις καθημερινές του δραστηριότητες την επόμενη ημέρα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνει ο ασθενής, είναι να φορέσει ειδικό θωρακικό γιλέκο, κατά τον πρώτο μήνα. Οι περιορισμοί είναι επίσης ελάχιστοι και ήπια γυμναστική επιτρέπεται μετά από μια εβδομάδα, ενώ πιο εντατική γυμναστική μετά από 20 ημέρες.

Η περιοχή βελτιώνεται ακόμη περισσότερο, στους επόμενους μήνες και παρουσιάζει το τελικό αποτέλεσμα σε 4 με 6 μήνες, όταν έχουν υποχωρήσει τελείως τα οιδήματα.

Γυναικομαστία Λύση και Αντιμετώπιση

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποιές είναι οι διαφορές της αναίμακτης επέμβασης σε σχέση με την κλασσική επέμβαση;

 • Η αναίμακτη τεχνική αντιμετώπισης της γυναικομαστίας, δεν έχει τους κινδύνους της γενικής αναισθησίας (από την οποία παρατηρούνται και οι περισσότερες επιπλοκές).
 • Πραγματοποιείται, αποκλειστικά και μόνο με τοπική αναισθησία, γεγονός που κάνει την επέμβαση απόλυτα ασφαλή, ενώ η τοπική διήθηση της περιοχής, με το ειδικό αναισθητικό δίαλυμμα (tumescent Klein’s solution) διευκολύνει την αναρρόφηση του λίπους, και μηδενίζει την απώλεια αίματος (αναίμακτη τεχνική).
 • Η τοπική αναισθησία κάνει την επέμβαση απόλυτα ανώδυνη, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να αλλάζει θέσεις και να συνεργάζεται με τον χειρουργό, κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ώστε αυτός να διευκολύνεται και να αποδώσει το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα.
 • Έτσι μηδενίζεται ο χρόνος ανάρρωσης, δεν απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο, η επέμβαση πραγματοποιείται με απόλυτη ασφάλεια, σε ειδικά εξοπλισμένο χώρο και ο ασθενής επιστρέφει αμέσως σπίτι του και την επόμενη ημέρα στις δραστηριότητές του, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τι πρέπει να προσέξω μετεγχειρητικά;

 • Να φορά το ειδικό γιλέκο για 20 – 30 ημέρες.
 • Να λάβει προληπτικά αντιβίωση για 3 – 5 ημέρες, σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών.
 • Να μην βρέξει την περιοχή την πρώτη ημέρα, ενώ κατά τις επόμενες ημέρες, μπορεί να κάνει μπάνιο κανονικά.
 • Να αποφύγει έντονη σωματική δραστηριότητα για 20 ημέρες.
 • Γυμναστική πρέπει να αποφευχθεί τις πρώτες 5 – 7 ημέρες, ενώ μπορεί να ξεκινήσει ήπια, μετά την πρώτη εβδομάδα (διάδρομο – ποδήλατο).

Η διόγκωση του μαστού, μπορεί να κρύβει κάποιο πρόβλημα υγείας;
Στην πλειονότητα των ασθενών, δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για την υγεία και το πρόβλημα είναι αποκλειστικά αισθητικό. Αν όμως σε ένα άτομο, παρατηρηθεί ξαφνική διόγκωση σε έναν μαστό και δεν υπάρχει ιστορικό λήψης φαρμάκων π.χ. αναβολικά, που θα μπορούσαν να ευθύνονται για αυτό, τότε το άτομο πρέπει να επισκεφτεί το γιατρό, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κακοήθειας.

Ποιες είναι οι ορμονολογικές εξετάσεις που γίνονται πριν το χειρουργείο;
Πάντα σε συνεργασία με ένα ενδοκρινολόγο οι εξετάσεις που γίνονται είναι:

 • Θυρεοειδικές ορμόνες
 • LH
 • FSH
 • Προλακτίνη
 • Τεστοτερόνη και οιστρογόνα

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές;
Οι επιπλοκές της επέμβασης είναι ήπιες και αρκετά σπάνιες. Επιπλοκές μπορεί να αποτελούν, η μετεγχειρητική αιμορραγία ή το αιμάτωμα, η τοπική λοίμωξη, η κακή επούλωση, η υπαισθησία της περιοχής κ.α. Βέβαια όλες οι επιπλοκές που προαναφέρθηκαν, μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεγάλη αποτελεσματικότητα, από έναν έμπειρο χειρουργό.

ΚΟΣΤΟΣ – ΤΙΜΕΣ

 Το κόστος της αναίμακτης διόρθωσης γυναικομαστίας ξεκινά από 2000 ευρώ.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ

ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

Δόθηκε λύση στο πρόβλημα μου και δεν έμεινε και κανένα σημάδι!! Είναι αυτό που ακριβώς ήθελα. Θα πρότεινα ανεπιφύλακτα την ...

Διονύσης Γ.

Αντιμετώπιζα πρόβλημα γυναικομαστίας και αυτό με έκανε να νιώθω μειονεκτικά για τον εαυτό μου και άβολα ως προς το άλλο φύλλο. Όσο φαρδιά ρούχα...

Περισσότερα

ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

είναι άριστη στην δουλειά της και όσες φορές και αν πήρα τηλ για ερωτήσεις μετά το χειρουργείο, μου απάντησε αμέσως και με διάθεση να βοηθήσει. ...

Παπαδημητρίου Νίκος

Έκανα την επέμβαση για το πρόβλημα με το στήθος μου πριν 2 μήνες. Το αποτέλεσμα ήταν άμεσο, δεν ταλαιπωρήθηκα και δεν πόνεσα καθόλου...

Περισσότερα

ΓΥΝΑΙΚΟΜΑΣΤΙΑ

Δεν πόνεσα, δεν ταλαιπωρήθηκα καθόλου και πήγα στην δουλεία μου από την επόμενη κιόλας μέρα και στο γυμναστήριο μια βδομάδα μετά...

Γ. Κ

Σε συνεργασία με την κ. Ζωγράφου, αποφασίσαμε ποια είναι η καλύτερη μέθοδος για τη δική μου περίπτωση και έπειτα κάναμε την επέμβαση...

Περισσότερα

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Καλέστε μας
ή συμπληρώστε την φόρμα
Εγγραφείτε στο newsletter μας
και κερδίστε μια Οξυγονοθεραπεία Ενυδάτωσης!

ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
ΦΥΛΛΟ