Φωτογήρανση | Τι Είναι και Πώς Αντιμετωπίζεται

Φωτογήρανση | Τι Είναι και Πώς Αντιμετωπίζεται

Ήλιος, καλοκαίρι, θάλασσα. Όλα αυτά είναι συνδεδεμένα με τη χώρα μας. Παρόλο που ο ήλιος έχει πολλές ευεργητικές ιδιότητες για τη διάθεση και την ψυχολογία μας όμως, η επιδερμίδα μας έχει άλλη άποψη. Η Φωτογήρανση είναι ένας όρος που ακούμε συχνά και όχι άδικα, αφού όντως πρέπει να τη λαμβάνουμε πάντα υπόψη μας και να παίρνουμε τα ανάλογα μέτρα προστασίας. Αν δώσουμε προσοχή στα συνθετικά της λέξης, η ετυμολογία της δείχνει αμέσως τι σημαίνει. Φωτογήρανση, είναι η γήρανση που προκαλείται από τις ακτίνες φωτός του ηλίου. Μπορεί να είναι επιβλαβής αφενός για την εμφάνιση και αφετέρου για την υγεία μας. Κυρίως για το δεύτερο, αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο στην εύρεση τρόπων προστασίας απέναντί της.

Τι είναι η Φωτογήρανση;

Η Φωτογήρανση είναι η πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας, που οφείλεται στην παρατεταμένη και συχνή έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Κυρίως προέρχεται από τον ήλιο, αλλά μπορεί να ευθύνονται και τεχνητές πηγές. Υπάρχει με άλλα λόγια φυσική και τεχνητή μορφή της. Για παράδειγμα, ειδικά τα τελευταία χρόνια με την αύξηση της ζήτησης του solarium, πολλοί παρατηρούν πρόωρη γήρανση εξαιτίας αυτού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Φωτογήρανση αποτελεί Εξωγενή Γήρανση. Οφείλεται δηλαδή σε παράγοντες από το εξωτερικό περιβάλλον, σε αντίθεση με την Ενδογενή που πηγάζει από τον ίδιο τον οργανισμό.

Σε ποια σημεία μπορεί να εμφανιστεί;

Κυριολεκτικά παντού. Ωστόσο, πιο επιρρεπή στις επιπτώσεις της, είναι τα σημεία που εκτίθενται περισσότερο στην ακτινοβολία. Τα ορατά δηλαδή μέρη του σώματος είναι εκείνα που θα υποστούν τη φωτογήρανση. Ο λόγος για την επιδερμίδα του προσώπου, τον λαιμό και τα χέρια, το ντεκολτέ, τα πόδια ακόμη και τα χείλη.

Ποια είναι τα σημάδια της;

Προκειμένου να καταλάβετε ότι χρειάζεται να είστε πιο επιμελείς από εδώ και πέρα, αξίζει να δώσετε προσοχή στην ύπαρξη σημαδιών όπως τα παρακάτω:

 • Ρυτίδες
 • Χαλάρωση
 • Αγγειακές διαταραχές
 • Φακίδες
 • Χρωματικές ανομοιομορφίες
 • Απώλεια τόνου του δέρματος

Ποιοι κινδυνεύουν από αυτή;

Πρακτικά όλοι. Ωστόσο υπάρχουν μερικοί παράγοντες που επιτείνουν τον βαθμό του κινδύνου. Αυτοί είναι ο ανοιχτόχρωμος τόνος επιδερμίδας, ο τύπος της και η ποσότητα της παραγόμενης μελανίνης (skin prototype), η ηλικία και η αναγεννητική ικανότητα του δέρματος. Ακόμη, τον δικό τους ρόλο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες, αφού τροφοδοτούν τον οργανισμό με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τι προκαλεί η Φωτογήρανση;

Εκτός από το προφανές- γήρανση-, οι μηχανισμοί με τους οποίους επηρεάζουν την επιδερμίδα οι υπεριώδεις ακτίνες, προκαλούν συγκεκριμένες συνέπειες. Αυτές αφορούν και το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Μεταξύ άλλων, είναι:

 • Παραγωγή ελευθέρων ριζών
 • Σχηματισμός δερματικών κυττάρων των οποίων το DNA έχει υποστεί μεταλλάξεις
 • Πρόκληση φλεγμονώδους απόκρισης
 • Επιβράδυνση του κυτταρικού κύκλου
 • Σκληρή υφή της επιδερμίδας
 • Θαμπή όψη

Μπορώ να προστατευτώ από τη Φωτογήρανση;

Ευτυχώς είναι σε μεγάλο βαθμό στο χέρι μας να προστατευτούμε από τη Φωτογήρανση και από τις επιβλαβείς της συνέπειες. Ας δούμε με ποιους τρόπους μπορεί να επιτευχθεί αυτό:

 • Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο σε ώρες «αιχμής» της δράσης του (ειδικά μεταξύ 11:00-15:00)
 • Εφαρμογή σχολαστικής αντηλιακής προστασίας
 • Ενδυμασία με ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιδερμική επιφάνεια
 • Εξοπλισμός πάντα με αξεσουάρ όπως το καπέλο και τα γυαλιά
 • Χρήση Δερμοκαλλυντικών με SPF, επιπρόσθετα της αντηλιακής προστασίας
 • Αποφυγή τεχνικών όπως το solarium

Μπορώ να αντιμετωπίσω τις συνέπειες που έχει η Φωτογήρανση;

Ναι. Με σύμμαχο φυσικά την Ιατρική Επιστήμη και τις σύγχρονες δερματολογικές μεθόδους. Στις Κλινικές μας, εφαρμόζονται αρκετές θεραπείες ικανές να μειώσουν τον αντίκτυπο της φωτογήρανσης και των επιβλαβών συνεπειών της στην επιδερμίδα. Παρόλο που πάντα η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή, αξίζει να δίνουμε έμφαση στην αντιμετώπιση «από όλες τις πλευρές». Επομένως, ακόμη κι αν δεν έχετε προχωρημένα σημάδια φωτογήρανσης, οι θεραπείες αυτές σε κάθε περίπτωση θα επωφελήσουν την επιδερμίδα σας.

Η ποικιλία υπαρχόντων θεραπειών στην Derm & Plastic Surgery Clinic είναι μεγάλη. Δεν υπάρχει ωστόσο λόγος να αγχώνεστε ή να σας δημιουργείται σύγχυση ως προς το ποια από αυτές να επιλέξετε. Αυτό το δίλημμα θα φροντίσει να σας το λύσει ο εξειδικευμένος Δερματολόγος της ομάδας μας. Κατά τη διάρκεια του consultation ραντεβού που θα πραγματοποιηθεί πριν τη διενέργεια οποιασδήποτε θεραπείας, θα εξετάσει την επιδερμίδα σας. Κατόπιν, θα εκτιμήσει το ακριβές επίπεδο της φωτογήρανσης που έχει υποστεί και θα σας κατευθύνει ως προς την ανάλογη θεραπεία.

Σε γενικές γραμμές, οι πιο ευρέως γνωστές επιλογές μεταξύ των ασθενών μας είναι το Fractional Laser, τα χημικά peeling και το Πρωτόκολλο Aqua Bomb.

Fractional Laser

Στις Κλινικές μας, το Fractional Laser έχει βοηθήσει ουκ ολίγες φορές περιστατικά που είχαν υποστεί βλάβες από τη φωτογήρανση. Πρόκειται για μια από τις πρώτες θεραπείες που έρχονται στο μυαλό όσων έχουν ουσιαστική επίγνωση των σύγχρονων Δερματολογικών Τεχνικών. Διαφέρει από το απλό Laser και προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά την ανάπλαση της επιδερμίδας.

Θα νιώσετε το δέρμα σας κυριολεκτικά να αναζωογονείται και να ανανεώνεται εκ των έσω. Ο τρόπος δράσης του οφείλεται στη «σάρωση» της επιφάνειας του δέρματος και στην στόχευση των συγκεκριμένων προβληματικών περιοχών.

Χημικά Peelings

Υπάρχουν αρκετά είδη χημικών peelings. Στις περιπτώσεις που κάποιος αντιμετωπίζει πρόβλημα εκτεταμένων επιπτώσεων φωτογήρανσης, ο Δερματολόγος θα εφαρμόσει το ανάλογο Πρωτόκολλο. Στην ουσία είναι η εφαρμογή ειδικών διαλυμάτων στην επιδερμίδα, προκειμένου να επιτευχθεί απολέπιση και απομάκρυνση των παλιών, νεκρών κυττάρων. Εκείνων δηλαδή που έχουν υποστεί τις εκτενείς βλάβες της φωτογήρανσης. Μετά το peeling, ξεκινά η παραγωγή νέων υγιών κυττάρων.

Aqua Bomb

Πρόκειται για το απόλυτο Πρωτόκολλο ενυδάτωσης. Θα αναστρέψει αμέσως πολλές από τις συνέπειες της φωτογήρανσης και θα σας χαρίσει μια μοναδική εμπειρία ενυδάτωσης. Στην ουσία δεν είναι μια απλή, αλλά μια σύνθετη συνδυαστική θεραπεία για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος. Η θεραπεία περιλαμβάνει Δερμοαπόξεση με Διαμάντι (Dermabrasion), Peelings HydraFacial, Διάχυση Υαλουρονικού Οξέος, Οξυγονοθεραπεία και ολοκληρώνεται με την εφαρμογή μασκών υδρογέλης.

 

 

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

  ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΦΥΛΛΟ