Φακίδες και Κηλίδες | Πώς να τις Αντιμετωπίσετε

φακιδες κηλιδες αντιμετωπισηΌσο και αν αγαπάμε τον ήλιο και όλα αυτά που μας προσφέρει, δεν μπορούμε παρά να παραδεχθούμε πως είναι η αιτία πολλών δεινών για την επιδερμίδα μας. Ειδικά σε μία τόσο ηλιόλουστη χώρα όπως η Ελλάδα, η προσοχή που απαιτείται από μέρους μας είναι μεγαλύτερη. Ένα πρόβλημα που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού και σχετίζεται με τον ήλιο είναι η δημιουργία δυσχρωμιών στο πρόσωπο αλλά και το υπόλοιπο σώμα. Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι δυσχρωμίες εμφανίζονται κυρίως στα σημεία που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο. Οι φακίδες και οι κηλίδες είναι οι πιο συχνές μορφές των δυσχρωμιών αυτών.

Φακίδες και κηλίδες: Ποιες είναι οι αιτίες δημιουργίας τους;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Οι φακίδες, ο πιο συνηθισμένος τύπος δυσχρωμιών, μπορεί να οφείλονται σε γονιδιακούς παράγοντες και έχουν όντως ένα κληρονομικό υπόβαθρο. Γι’ αυτό και δεν τις εμφανίζουν όλοι, ενώ καθίστανται συχνότερες σε όσους έχουν πιο ανοιχτό τόνο επιδερμίδας. Πιο συγκεκριμένα, οι φακίδες σχετίζονται άμεσα με τη μελανίνη, τη χρωστική δηλαδή ουσία που προστατεύει το δέρμα μας από τις βλαβερές υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες.

Το μέγεθός τους είναι πολύ μικρό (συνήθως μικρότερο από μόλις 5 χιλιοστά), ενώ η ακριβή τους απόχρωση μπορεί να ποικίλλει αναλόγως του τόνου της επιδερμίδας. Έτσι:

 • Οι έχοντες σταρένια επιδερμίδα εμφανίζουν πιο σκούρες καφέ ή και μαύρες φακίδες
 • Οι έχοντες πιο ανοιχτή επιδερμίδα εμφανίζουν φακίδες ανοιχτής καφέ απόχρωσης

Συνήθως, οι δυσχρωμίες αυτές εκδηλώνονται κατά την παιδική ηλικία, αν και αυτό δεν ισχύει στο 100% των περιπτώσεων. Μάλιστα, με την πάροδο των ετών, πολλοί από όσους εμφάνισαν φακίδες κατά την παιδική τους ηλικία, βλέπουν την έντασή τους να υποχωρεί και ίσως να εξαφανίζονται και τελείως. Αυτή η εξασθένιση επιτυγχάνεται με την κυτταρική ανανέωση.

Από τι εξαρτάται αν θα εμφανίσω φακίδες;

Όλα εξαρτώνται από ένα γονίδιο που ονομάζεται MC1R. Η ύπαρξη μετάλλαξης στο γονίδιο αυτό, συνεπάγεται και την εμφάνιση φακίδων κατόπιν μακράς έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία. Αντίθετα, αν δεν υπάρχει μετάλλαξη στο MC1R στον οργανισμό κάποιου, δεν θα εμφανίσει ποτέ. Ακόμη κι αν περάσει πάρα πολλές ώρες στον ήλιο χωρίς καμία προστασία, δεν διατρέχει ανάλογου «κινδύνου».

Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές ανάμεσα στις φακίδες και τις κηλίδες;

Και τα δύο αυτά δερματικά φαινόμενα είναι καλοήθη και βρίσκονται υπό την σκέπη των δυσχρωμιών. Επίσης, και τα δύο καθίστανται μία επίπτωση της έντονης έκθεσης στον ήλιο και της ανεπαρκούς αντηλιακής προστασίας. Ένα ακόμη κοινό τους γνώρισμα είναι ότι αμφότερα εμφανίζονται πιο συχνά σε περισσότερο ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες. Ποιες είναι λοιπόν οι διαφορές τους;

Οι κηλίδες είναι:

 • Σκουρότερες από τις φακίδες
 • Μεγαλύτερες από τις φακίδες

Ακόμη, αντίθετα με τις φακίδες που συχνότερα εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία και μεγαλώνοντας υποχωρούν, οι κηλίδες είναι πιο σύνηθες να εκδηλωθούν σε μεσήλικες και ηλικιωμένους. Τέλος, ενώ κύριο «πεδίο δράσης» για τις φακίδες είναι το πρόσωπο, οι κηλίδες κινούνται σε μεγαλύτερο εύρος. Έτσι, συναντώνται και στα χέρια, την πλάτη και το επάνω μέρος των ποδιών.

Εκτός από την έντονη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, τι άλλο μπορεί να προκαλέσει δυσχρωμίες;

Αν και ο ήλιος είναι ο «συνήθης ύποπτος» φαινομένων όπως αυτά, δεν αποκλείεται η αιτία τους σε μερικούς ανθρώπους να βρίσκεται αλλού. Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσαν να ευθύνονται:

 • Φαρμακευτικά σκευάσματα και αγωγές
 • Ορμονικοί παράγοντες
 • Υφιστάμενες φλεγμονές

Φακίδες και κηλίδες: Είναι ακίνδυνες;

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, και τα δύο φαινόμενα είναι καλοήθη. Αυτό σημαίνει ότι η παρουσία τους δεν συνεπάγεται και κάποιου κινδύνου για τον ασθενή. Πρέπει, όμως, να παρακολουθούνται, γιατί δεν αποκλείεται να μοιάζουν με άλλα δερματικά προβλήματα που μπορούν όντως να είναι κακοήθη.

Εύλογα γεννάται λοιπόν το ερώτημα: Εφόσον είναι ακίνδυνες, γιατί πολλοί θέλουν να τις «εξαφανίσουν»; Η απάντηση αυτή σχετίζεται με καθαρά αισθητικούς λόγους και παράγοντες που επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση και την ψυχολογία. Στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι ασθενείς προχωρούν σε αφαίρεσή τους για αισθητικούς λόγους. Θέλουν με τον τρόπο αυτό να ανακτήσουν το «καθαρό» δέρμα τους και τη νεανικότητα που αποπνέει μια λαμπερή επιδερμίδα.

Μπορούν οι φακίδες και οι κηλίδες να θεραπευτούν;

Ναι, τόσο οι φακίδες όσο και οι κηλίδες μπορούν να θεραπευτούν. Χάρη στην εξέλιξη της Επιστήμης και της Δερματολογίας, είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους χωρίς μάλιστα να αφήσουν πίσω τους και ορατά σημάδια.

Φακίδες και κηλίδες: Πoιες είναι οι επιλογές θεραπείας;

Στην Derm & Plastic Surgery Clinic μπορείτε να είστε σίγουροι για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας των δυσχρωμιών. Η σιγουριά μας αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα σύγχρονα μέσα και τον εξοπλισμό που απαιτείται. Ακόμη, η ομάδα Ιατρών των Κλινικών μας διέπεται από ανάλογη κατάρτιση και μακρά εμπειρία.

Οι επιλογές θεραπείας είναι:

 • Ειδικές λευκαντικές κρέμες. Είναι ειδικές ιατρικές κρέμες υδροκινόνης, βιταμίνης C και κοζικού οξέος για τις οποίες απαιτείται συνταγογράφηση. Χρειάζεται ο ασθενής να είναι τυπικός με τη συστηματική εφαρμογή τους προκειμένου να δει σταδιακά αποτέλεσμα.
 • Θεραπεία με OxyGeneo. Ο καθαρισμός προσώπου OxyGeneo είναι ευεργετικός για όλες τις επιδερμίδες. Ειδικά, όμως, όσοι θέλουν να απαλλαχθούν από τις δυσχρωμίες, θα τον λατρέψουν. Στις Κλινικές μας, διαθέτουμε το τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα OxyGeneo, το οποίο έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε όσους ασθενείς το δοκίμασαν. Μάλιστα, κάνει πολλά περισσότερα από το να απομακρύνει απλώς τις κηλίδες, αφού θα δείτε την επιδερμίδα σας πιο λαμπερή, ενυδατωμένη και αναζωογονημένη από ποτέ.
 • Fractional Laser. Πρόκειται για ένα επαναστατικό είδος Laser που κυριολεκτικά σαρώνει την επιδερμίδα. Με τη χρήση του από τους έμπειρους ειδικούς μας, μπορεί να σας εξασφαλίσει το αποτέλεσμα που θέλετε όσον αφορά τις κηλίδες. Το Fractional Laser δρα επιλεκτικά στις μελαχρωματικές προβληματικές περιοχές και παρέχει μοναδική ανάπλαση της επιδερμίδας. Σε τι διαφέρει όμως από το απλό Laser; Το μυστικό έγκειται στη μεγαλύτερη δυνατότητα βαθύτερης εισχώρησής του στην επιδερμίδα!
 • Laser Peel: Η ονομασία του λογικά σας θυμίζει το προαναφερθέν Fractional Laser και το Peeling. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του, αφού πρόκειται για έναν δυναμικό συνδυασμό αυτών των δύο. Η θεραπεία αρχίζει σε πρώτη φάση με την εφαρμογή του Fractional Laser και μετέπειτα ακολουθεί αυτή του Peeling. Δρώντας συνδυαστικά το ένα μετά το άλλο, μπορούν κυριολεκτικά να κάνουν θαύματα και να σας χαρίσουν την πιο όμορφη εκδοχή της επιδερμίδας σας. Το ένα προωθεί τη δράση του άλλου, μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητά του και η διαφορά είναι τεράστια από την πρώτη κιόλας συνεδρία.

Πώς να διαλέξω τη θεραπεία που είναι κατάλληλη για εμένα;

Κατόπιν ειδικής συνεδρίας με τον ειδικό, θα καταλήξετε στο πλάνο εκείνο αντιμετώπισης που είναι κατάλληλο για το δικό σας δερματικό πρόβλημα. Οπωσδήποτε, οι Δερματολόγοι μας πρώτα θα εξετάσουν ότι δεν πρόκειται για κάποια κακοήθεια. Αφού αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό, θα ακολουθήσετε είτε μόνο μία από τις προαναφερθείσες επιλογές, είτε έναν συνδυασμό θεραπειών. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να είστε σίγουρος ότι η πρόταση που θα σας γίνει, είναι η ιδανική για τις δικές σας ανάγκες.

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

  ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΦΥΛΛΟ