Ευαίσθητες Επιδερμίδες | Οι μύθοι που τελικά… δεν ισχύουν

Ευαισθητες Επιδερμιδες Περιποιηση

Τέρμα τα ψέματα. Εν έτει 2022 δεν επιτρέπεται κάποιος να μην γνωρίζει τι τύπο επιδερμίδας έχει και ποιες είναι οι ανάγκες του τύπου αυτού. Με τόση πρόσβαση σε ενημέρωση και καταρτισμένους ειδικούς, ο καθένας μπορεί να διαμορφώσει όπως πρέπει την περιποίηση της επιδερμίδας του και να δημιουργήσει αυτό που αποκαλούμε Skincare Routine. Ωστόσο, ανάμεσα σε τόση ποσότητα διαθέσιμης πληροφορίας, είναι εύκολο να πέσει κανείς σε λανθασμένες συμβουλές. Ειδικά όσον αφορά τις ευαίσθητες επιδερμίδες, αυτές είναι πολλές και μάλιστα παγιωμένες. Ήρθε, λοιπόν, επιτέλους η ώρα να καταρρίψουμε τους μύθους που επικρατούν εδώ και δεκαετίες.

Ευαίσθητες επιδερμίδες: Πάντα στο παρασκήνιο

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, σαν τύπος επιδερμίδας, οι ευαίσθητες είναι οι λιγότερο προβεβλημένες. Πολύς λόγος γίνεται για τις ξηρές, ακόμη περισσότερος για τις λιπαρές και ίσως λίγο λιγότερος για τις μεικτές. Για τις ευαίσθητες όμως; Η παραμέληση αυτή έχει αφήσει τους μύθους που σχετίζονται με τον εν λόγω τύπου δέρματος να «οργιάζουν» και να πάρουν μεγάλες διαστάσεις. Έτσι, πολλοί που φέρουν αυτόν τον τύπο επιδερμίδας, δεν γνωρίζουν πώς ακριβώς να του φερθούν.

Πρώτος μύθος: Πρόκειται για έναν ασυνήθιστο τύπο επιδερμίδας

Πιστεύεται λανθασμένα ότι όσοι έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα δεν είναι και τόσο πολλοί. Η πραγματικότητα, όμως, είναι αρκετά διαφορετική. Μπορεί και εσείς η ίδια να ανήκετε σε αυτόν τον τύπο επιδερμίδας και να μην το γνωρίζετε ακόμη. Μια επίσκεψη στις Κλινικές μας και μια αξιολόγηση από τους έμπειρους Δερματολόγους μας είναι απαραίτητη προκειμένου να λάβετε την απαραίτητη καθοδήγηση.

Δεύτερος μύθος: Είναι όλες ευαίσθητες απέναντι στον ίδιο παράγοντα

Αυτό κι αν δεν ισχύει. Ο επιθετικός προσδιορισμός αυτού του τύπου επιδερμίδας είναι μια γενική ομαδοποίηση για να μας διευκολύνει. Δεν σημαίνει αυτό, ωστόσο, ότι καθένας με ευαίσθητη επιδερμίδα είναι «ευάλωτος» απέναντι στην ίδια κατάσταση. Ο «εχθρός» δεν είναι κοινός, αλλά μπορεί να ποικίλλει. Έτσι, άλλοι πρέπει να καθίστανται προσεκτικοί με το peeling ενώ άλλοι πρέπει να αποφεύγουν συγκεκριμένα ενεργά συστατικά.

Τρίτος μύθος: Είναι μια μόνιμη κατάσταση

«Μία φορά ευαίσθητη επιδερμίδα, για πάντα ευαίσθητη επιδερμίδα» θα μπορούσε αβάσιμα να εικάσει κανείς. Αυτό, όμως, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν το πόσο ευαίσθητο είναι το δέρμα μας, είτε ενισχύοντας είτε καταπραΰνοντάς το. Ένας από τους ισχυρότερους είναι για παράδειγμα το άγχος, καθώς η ορμόνη του στρες που ονομάζεται Κορτιζόλη, εξασθενεί το ανοσολογικό σύστημα και κατ’ επέκτασιν την επιδερμίδα.

Τέταρτος μύθος: Στις ευαίσθητες επιδερμίδες επιτρέπεται καθαρισμός μόνο με νερό

Μια ακόμη άκρως λανθασμένη (και με αρνητικές επιπτώσεις) γενικευμένη πεποίθηση, αφορά στον καθαρισμό. Συνήθως όσοι έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα φοβούνται να καθαρίσουν το πρόσωπό τους με οποιοδήποτε προϊόν εκτός του νερού. Αυτό έχει φυσικά ως αποτέλεσμα να μην καθαρίζεται ποτέ ουσιαστικά. Ενώ είναι αλήθεια ότι πρέπει όντως να αποφεύγονται τα πολύ σκληρά καθαριστικά, η λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Υπάρχουν πολλά ήπια cleansers ειδικά για τις ανάγκες των ευαίσθητων επιδερμίδων τόσο σε μορφή σαπουνιού όσο και σε μορφή gel, αφρού ή μικυλλιακού νερού.

Πέμπτος μύθος: Πρόκειται πάντα για κάποια αλλεργική αντίδραση

Ενώ σε αυτό ενυπάρχει μια δόση αλήθειας και δεν πρόκειται για μια 100% skincare παρανόηση, δεν είναι ο γενικός κανόνας. Η ευαίσθητη επιδερμίδα στις περισσότερες περιπτώσεις είναι μια αντίδραση του δέρματος σε εξωγενή ερεθίσματα. Αυτά μπορεί να είναι συγκεκριμένα συστατικά που βρίσκονται σε κρέμες και καλλυντικά ή ακόμη και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Έκτος μύθος: Στις ευαίσθητες επιδερμίδες δεν κάνει να εφαρμόζεται μακιγιάζ

Ποιος είπε ότι το μακιγιάζ είναι προτέρημα μόνο των λιπαρών/μεικτών/ξηρών επιδερμίδων; Και οι έχοντες ευαίσθητο τύπο επιδερμίδας μπορούν να αξιοποιήσουν τα μαγικά πινέλα του μακιγιάζ για να αναδείξουν τα χαρακτηριστικά τους. Καλό είναι φυσικά να προτιμώνται προϊόντα που μπορούν να απομακρυνθούν με νερό και δεν περιέχουν άρωμα.

Έβδομος μύθος: Η Ρετινόλη είναι απαγορευτική

Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Ρετινόλη μπορούν να χρησιμοποιήσουν όλοι προκειμένου να ωφεληθούν από τις απίστευτες αντιγηραντικές της ιδιότητες. Αυτό που ενδέχεται να χρειαστεί να προσέξουν όσοι έχουν ευαίσθητο τύπο επιδερμίδας, είναι ο τρόπος εφαρμογής. Θα μπορούσε για παράδειγμα να προηγηθεί μια ενυδατική κρέμα με συστατικά όπως η Nιασιναμίδη, ώστε να απορροφηθεί μικρότερος βαθμός Ρετινόλης.

Όγδοος μύθος: Δεν πρέπει να κάνουν απολέπιση

Ένας ακόμη ευρέως διαδεδομένος μύθος αφορά στην απολέπιση και μάλιστα όχι μόνο στη συχνότητά της. Δεν είναι λίγοι όσοι ισχυρίζονται ότι η απολέπιση είναι απαγορευτική για όσους έχουν ευαίσθητο τύπο δέρματος. Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση, εκτός αν υπάρχει θέμα αλλεργίας. Η απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων είναι απαραίτητη σε κάθε είδος επιδερμίδας, χωρίς εξαιρέσεις. Ειδικά για τους «ευαίσθητους» της παρέας ωστόσο, είναι πολύ καλή ιδέα να εμπιστευτούν την απολέπισή τους στους ειδικούς. Στην Derm & Plastic Surgery Clinic, οι Καθαρισμοί προσώπου γίνονται πάντα ανάλογα με τις ειδικές ανάγκες της κάθε επιδερμίδας. Έτσι, η απολέπιση χωρίς ανεπιθύμητα αποτελέσματα είναι εγγυημένη.

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

    ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    ΦΥΛΛΟ