Ευρυαγγείες – Κιρσοί

Απολαύστε ξανά ένα καθαρό δέρμα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΡΣΟΙ

 Είναι μικρά αιμοφόρα αγγεία, με ερυθρό ή ερυθροϊώδες χρώμα, κοντά στην επιφάνεια του δέρματος, διαμέτρου 0,5 – 1 χιλιοστού, τα οποία για διάφορους λόγους, έχουν διασταλεί και είναι ορατά. Συνήθως, εμφανίζονται στα πόδια και είναι αποτέλεσμα ασθενών ή κατεστραμμένων βαλβίδων, στις φλέβες των ποδιών, οι οποίες δεν επιτρέπουν στο αίμα να έχει κανονική ροή και αυτό παλινδρομεί, με αποτέλεσμα να διαστέλλονται τα επιφανειακά αγγεία του δέρματος.

 Είναι περισσότερο συχνές στις γυναίκες, αν και ταλαιπωρεί και τους άνδρες και εκτιμάται ότι εμφανίζεται στο 30 – 60% των ενηλίκων. Ευρυαγγείες μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα, συχνότερες όμως είναι οι ευρυαγγείες ποδιών, με κύρια εντόπιση στην έξω επιφάνεια των μηρών και στις κνήμες. Στο πρόσωπο, οι ευρυαγγείες εμφανίζονται κυρίως στη μύτη και στις παρειές.

Όχι, οι ευρυαγγείες είναι μικρότερης διαμέτρου αγγεία και πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος. Οι κιρσοί είναι μεγαλύτερης διαμέτρου αγγεία (φλέβες), που προέρχονται από κακή κυκλοφορία του αίματος και μέσω του φλεβικού δικτύου, συνδέονται με τις επιφανειακές ευρυαγγείες και τις τροφοδοτούν. Οι ευρυαγγείες δηλαδή, συνυπάρχουν αρκετές φορές με την παρουσία κιρσών.

Είναι χαρακτηριστική, η περίπτωση ανάπτυξης ιδιαίτερα έντονων ευρυαγγειών γύρω από τον αστράγαλο, η οποία οφείλεται στην παρουσία κιρσών και φλεβικής υπέρτασης, που εκτός από την αντιαισθητική όψη που δίνει στο πόδι, είναι ένδειξη διαταραχής στην κυκλοφορία του αίματος.

Απαλλαγή από Ευρυαγγείες και Κιρσούς - Αντιμετώπιση

Η απότομη εμφάνιση, πολλών ευρυαγγειών σε πρόσωπο και σώμα, θα πρέπει να σας υποψιάσει για την ύπαρξη παθολογικού αιτίου και να σας οδηγήσει στον δερματολόγο, προκειμένου να γίνουν ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις και να διερευνηθεί η αιτιολογία τους. Ειδικά η εμφάνιση πολλών ευρυαγγειών στον κορμό, στήθος, πλάτη και κοιλιά, μπορεί να σχετίζεται με ηπατική δυσλειτουργία.

Βέβαια, υπάρχουν και άλλοι λιγότερο επικίνδυνοι παράγοντες, που σχετίζονται με την εμφάνιση ευρυαγγειών και ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής:

 • Γήρανση
 • Κληρονομικότητα
 • Ιστορικό θρομβώσεων
 • Λήψη αντισυλληπτικών
 • Ορμονικές μεταβολές κατά την εφηβεία ή την εμμηνόπαυση
 • Εγκυμοσύνη
 • Ορθοστασία για πολλές ώρες
 • Χρήση στενών ενδυμάτων ή κορσέδων
 • Παχυσαρκία
 • Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ειδικά όταν η επιδερμίδα είναι ανοιχτόχρωμη
 • Τραυματισμοί
 • Αποτριχώσεις με κερί
 • Ροδόχρους ακμή

Στην Derm & Plastic Surgery Clinic μπορούμε να σας υποδείξουμε, τον καταλληλότερο τρόπο για να απαλλαγείτε από τις αντιαισθητικές ευρυαγγείες, είτε αυτές είναι στο πρόσωπο, είτε στα πόδια, αφού πρώτα αποκλείσουμε κάθε υποψία παθολογικού αιτίου.

Η θεραπεία των ευρυαγγειών είναι δύο ειδών, η Σκληροθεραπεία και το Laser. Στις ευρυαγγείες των ποδιών μπορούν να εφαρμοστούν και οι δύο θεραπείες, ενώ στο πρόσωπο εφαρμόζεται αποκλειστικά η Laser θεραπεία.

Απαλλαγή από Ευρυαγγείες και Κιρσούς - Αντιμετώπιση

Η σκληροθεραπεία είναι η πιο συνηθισμένη και δημοφιλής θεραπεία για τις ευρυαγγείες. Η θεραπεία γίνεται με έγχυση ειδικού φάρμακου στις ευρυαγγείες, το οποίο προκαλεί ελεγχόμενη βλάβη στο φλεβικό τοίχωμα, με συνέπεια την καταστροφή και τελικά την απορρόφησή τους, από τα φαγοκύταρρα του οργανισμού.

Η σύγχρονη σκληροθεραπεία, είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και μπορεί να συνδυαστεί με εξαιρετικά αποτελέσματα με την θεραπεία με Laser. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα, είναι ανώδυνα στην χορήγηση και χωρίς επιπλοκές. Η χορήγησή τους γίνεται με ειδικές, πολύ λεπτές βελόνες, που δεν προκαλούν πόνο.

Μετά την σκληροθεραπεία, είναι απαραίτητη η χρήση ελαστικών καλτσών, διαβαθμισμένης συμπίεσης για 14 ημέρες. Ένα τυπικό χρονοδιάγραμμα, για τη θεραπεία ευρυαγγειών και στα δύο πόδια, απαιτεί 2 – 6 συνεδρίες, ανάλογα με την περίπτωση. Το μεσοδιάστημα μεταξύ των συνεδριών, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 30 ημέρες.

Η θεραπεία ευρυαγγειών με Laser, είναι μια εξαιρετική θεραπεία, που γίνεται με τελευταίας τεχνολογίας Nd-Yag Laser, του οποίου η δέσμη φωτός δρα επιλεκτικά, αναγνωρίζει την αιμοσφαιρίνη του αίματος και δεν βλάπτει την γύρω περιοχή. Αυτή η στοχευμένη θερμότητα, καταστρέφει σταδιακά το αγγείο, το οποίο στην συνέχεια απορροφάται από τον οργανισμό. Χάρη στον ψυκτικό μηχανισμό του μηχανήματος, η θεραπεία γίνεται αρκετά ανώδυνη και αμέσως μετά ο ασθενής, μπορεί να επιστρέψει στην καθημερινότητά του. Οι συνεδρίες έχουν διάρκεια περίπου 15 έως 20 λεπτά.

Η εφαρμογή των Laser για την θεραπεία των ευρυαγγειών, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί στα σωστά σημεία. Οι μεγαλύτερης διαμέτρου φλέβες, βρίσκονται κάτω από το δέρμα και τροφοδοτούν με αίμα τις επιφανειακές ευρυαγγείες. Η έναρξη της θεραπείας λοιπόν, θα πρέπει να γίνει από αυτές τις φλέβες, γιατί έτσι διακόπτεται η τροφοδοσία με αίμα, των πιο επιφανειακών ευρυαγγειών. Πρέπει να τονιστεί, ότι το να εφαρμοστεί θεραπεία κατ’ευθείαν στις ευρυαγγείες, χωρίς να έχει κανείς επέμβει, στις φλέβες που τις τροφοδοτούν, είναι λάθος και θα οδηγήσει σε φτωχά αποτελέσματα.

Επειδή, οι μεγαλύτερες αυτές φλέβες βρίσκονται κάτω από το δέρμα, είναι δύσκολο για το Laser να φθάσει σε αυτές, επειδή η ενέργειά του απορροφάται στο δέρμα. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους, γιατί η μεμονωμένη χρήση Laser για τη θεραπεία των ευρυαγγειών, σε κάποιες περιπτώσεις, δεν αρκεί και πρέπει να συνδυάζεται με σκληροθεραπεία, για να έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Για την θεραπεία ευρυαγγειών στα πόδια, μπορεί να χρειαστούν από 2 έως 5 θεραπείες, ενώ στο πρόσωπο μπορεί να χρειαστούν 1 έως 3 θεραπείες.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

 • Φροντίστε να γυμνάζεστε συστηματικά, για να δυναμώνουν οι μύες των ποδιών και να τονώνεται η κυκλοφορία του αίματος. Το περπάτημα και το τρέξιμο είναι ιδανικά.
 • Προσέχετε το βάρος σας, ώστε να μην ασκείται μεγάλη πίεση στα πόδια.
 • Να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία, αλλά και την καθιστική στάση και το σταύρωμα των ποδιών στο γραφείο, για πολλές ώρες.
 • Όταν είστε ξαπλωμένοι, φροντίστε να έχετε ανασηκωμένα τα πόδια σας.
 • Να αποφεύγετε τα πολύ στενά ρούχα, που πιέζουν υπερβολικά την περιοχή της μέσης, της λεκάνης και των ποδιών. Προτιμήστε ελαστικά, υποστηρικτικά καλσόν.
 • Αποφεύγετε τα πολύ ψηλά τακούνια. Τα χαμηλότερα, συμβάλλουν στην τόνωση των μυών της γάμπας και στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
 • Μην χρησιμοποιείτε κρέμες για μασάζ, που προκαλούν υπεραιμία.
 • Προτιμήστε την αποτρίχωση με Laser και αποφύγετε την αποτρίχωση με κερί, που τραυματίζει τα αγγεία του δέρματος.

ΚΟΣΤΟΣ – ΤΙΜΕΣ

 Η τιμή της σκληροθεραπείας ξεκινάει από 150 ευρώ και διαμορφώνεται ανάλογα με την έκταση του προβλήματος. Η τιμή της θεραπείας με Laser ξεκινάει από 120 ευρώ.

 Καλέστε μας, για να ενημερωθείτε για την τιμή της θεραπείας, που σας ενδιαφέρει ή για τις ειδικές τιμές, που ισχύουν για τους συνδυασμούς θεραπειών.

ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ & ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

Υποβλήθηκα σε Laser θεραπεία από τους γιατρούς της κλινικής και έχω σχεδόν απαλλαγεί μετά από 6 συνεδρίες. Είναι σωστοί στην δουλειά τους και...

Βεντούρη Μαρία

Εδώ και 15 χρόνια δουλεύω σε μια επιχείρηση, όπου τις περισσότερες ώρες είμαι όρθια. Ως αποτέλεσμα ήταν η εμφάνιση ευρυαγγειών στα...

Περισσότερα

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

με την σωστή θεραπεία με laser, κατάφερα να επιστρέψω στην δουλειά μου χωρίς να καταλάβει κανείς το πρόβλημα, που είχε προκύψει στην εγκυμοσύνη μου...

Πολίτη Αθηνά

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης μου παρατήρησα την ύπαρξη ευρυαγγειών. Η εργασία μου δεν επιτρέπει την ύπαρξη τέτοιων σημαδιών στα πόδια μου, καθώς...

Περισσότερα

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ

για να έχουμε τα καλύτερα και συντομότερα αποτελέσματα. Ήταν η καλύτερη θεραπεία, από τους καλύτερους γιατρούς...

Μπασιάκου Βασιλική

Είχα πολλά χρόνια πρόβλημα με τις ευρυαγγείες, μέχρι που πήρα την απόφαση να απαλλαγώ από αυτές. Έκανα συνδυασμό laser και σκληροθεραπείας , όπως μου...

Περισσότερα

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Καλέστε μας
ή συμπληρώστε την φόρμα
Εγγραφείτε στο newsletter μας
και κερδίστε μια Οξυγονοθεραπεία Ενυδάτωσης!

ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
ΦΥΛΛΟ