Εγκυμοσύνη και Skincare | Ποια δραστικά συστατικά μπορείτε να χρησιμοποιείτε με ασφάλεια

Skincare ΕγκυμοσύνηBaby Boom! Από την στιγμή που το τεστ εγκυμοσύνης βγει θετικό, πολλά αλλάζουν στη ζωή μιας γυναίκας. Η ψυχολογία της είναι σίγουρα ένα από αυτά και εν συνεχεία φυσικά και το σώμα της. Κάτι ακόμη που χρειάζεται μερικές αλλαγές είναι η Skincare ρουτίνα που ακολουθεί. Αυτό ωστόσο δεν χρειάζεται να αγχώνει εσάς, αφού είμαστε εμείς εδώ για να απαντήσουμε σε κάθε σας απορία. Άλλωστε, το Skincare στην εγκυμοσύνη είναι ένα από τα θέματα που διαχρονικά απασχολούν κάθε μέλλουσα μαμά.

Skincare και εγκυμοσύνη: Η αναπροσαρμογή της ρουτίνας ομορφιάς

Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να αποχωριστείτε πολλά από τα αγαπημένα σας προϊόντα περιποίησης της επιδερμίδας. Αν λατρεύετε να περνάτε ώρες μπροστά από τον καθρέφτη εφαρμόζοντας το ένα βήμα της ρουτίνας σας μετά το άλλο με ευλάβεια, θα συνεχίσετε να το κάνετε. Η εγκυμοσύνη δεν είναι μια περίοδος για να σας στερήσει όσα αγαπούσατε. Είναι απλά μια περίοδος που απαιτεί αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Όπως λοιπόν και με τη διατροφή, έτσι και με την περιποίηση της επιδερμίδας, υπάρχουν ορισμένα απαγορευτικά ενεργά συστατικά. Από την στιγμή που θα μάθετε ποια είναι, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αποφεύγετε όσα προϊόντα τα περιέχουν. Αν αποτελούν ήδη μέρος της ρουτίνας σας, δεν πρέπει να πανικοβάλλεστε, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές.

Οι αλλαγές στην επιδερμίδα μιας μέλλουσας μαμάς

Το πάρτι το οποίο διοργανώνουν οι ορμόνες την περίοδο της εγκυμοσύνης, δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την επιδερμίδα. Στις περισσότερες γυναίκες, οι ανάγκες, η όψη και η υφή της επιδερμίδας παρουσιάζει αλλαγές. Σε άλλες περιπτώσεις θετικές (το γνωστό pregnancy glow) και σε άλλες όχι και τόσο.

Να αναφέρουμε ότι τα δερματικά αυτά θέματα δεν διαρκούν απαραίτητα και τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί απλά να εμφανίζονται περιοδικά. Τα πιο συνηθισμένα είναι:

  • Ξηροδερμία
  • Ακμή
  • Δυσχρωμίες
  • Δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα, ψωρίαση, ρωδόχρους ακμή

Skincare και εγκυμοσύνη: Τα συστατικά που πρέπει να αποφεύγετε

Παρόλο που δεν μπορούν προφανώς να γίνουν πειράματα και δοκιμές πάνω σε έγκυες γυναίκες, οι περισσότεροι ειδικοί έχουν συμφωνήσει σε μια λίστα ενεργών συστατικών που καλό θα ήταν να αποφεύγουν.

Ρετινοειδή

Τα ρετινοειδή είναι από τα πρώτα συστατικά που θα έπρεπε να απουσιάσουν για μερικούς μήνες από τη ρουτίνα σας. Περιέχονται σε αρκετά προιόντα ομορφιάς, κυρίως σε όσα στοχεύουν στην αντιγήρανση. Βοηθούν στην καταπολέμιση της ακμής, των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών, κυρίως ενισχύοντας την παραγωγή κολλαγόνου.

Έτσι, η επιδερμίδα αποκτά μια πιο λαμπερή και νεανική όψη. Αν και τα περισσότερα μαζικής κατανάλωσης προϊόντα και οι κρέμες περιέχουν μικρές ποσότητες ρετινοειδών, τα τελευταία έχουν συνδεθεί με κινδύνους για το έμβρυο. Παρόλο που η αλλαγή αυτή αφορά κυρίως τα από του στόματος χάπια ρετινοειδών που συνταγογραφούν οι γιατροί για τη θεραπεία της ακμής, κρίνονται όλα απαγορευτικά στην εγκυμοσύνη.

Σαλικυλικό οξύ

Το επόμενο συστατικό που θα έπρεπε οι εγκυμονούσες να αποφεύγουν είναι το σαλικυλικό οξύ. Περιέχεται σε διάφορα skincare προϊόντα όπως καθαριστικά και toners, ενώ χρησιμοποιείται και για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων, όπως η ακμή. Σε γενικές γραμμές, δρα όπως και η ασπιρίνη (άλλωστε ανήκει στη φαρμακευτική της “οικογένεια”), η οποία μπορεί να προκαλέσει μητρική και εμβρυϊκή αιμορραγία. Οπότε, αν και μερικοί δεν θεωρούν επιβλαβή την πολύ περιορισμένη χρήση του, καλό είναι στην εγκυμοσύνη να αποφεύγεται.

Χημικά Αντηλιακά

Στα περισσότερα χημικά αντηλιακά περιέχεται οξυβενζόνη και παράγωγά της. Αποτελούν το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο φίλτρο υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην προστασία του δέρματος. Ωστόσο, η οξυβενζόνη προκαλεί διαταραχές στο ενδοκρινικό σύστημα, κάτι που έχει δημιουργήσει ανησυχίες για τη χρήση της στην εγκυμοσύνη. Ακόμη, συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Hirschsprung, μιας πάθησης που συναντάται στα νεογνά.

Επειδή όμως η αντηλιακή προστασία είναι πολύ σημαντική και στην εγκυμοσύνη, συνιστάται η εύρεση αντηλιακών που δεν περιέχουν οξυβενζόνη, αλλά βασίζονται σε συστατικά, όπως οξείδιο του ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου.

Φθαλικές ενώσεις

Πολλά είναι τα προϊόντα ομορφιάς και τα καλλυντικά που περιέχουν φθαλικές ενώσεις. Πρόκειται για ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, με τον FDA και την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής να κάνουν λόγο για πιθανές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία της μέλλουσας μαμάς και του εμβρύου.

Ακόμη, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα έπρεπε να αποφεύγονται

Skincare και εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να εξακολουθήσει να υπάρχει στη ρουτίνα ομορφιάς μιας μέλλουσας μαμάς

Η λίστα με τα παραπάνω ενεργά συστατικά δεν θα έπρεπε να αποτρέψει καμία εγκυμονούσα από το να δημιουργήσει μια ενημερωμένη skincare ρουτίνα ομορφιάς. Υπάρχουν πολλά άλλα που μπορεί να αξιοποιήσει στη «μάχη» της εναντίον της αντιγήρανσης, της αφυδάτωσης και της χαλάρωσης. Αυτά μεταξύ άλλων είναι:

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

    ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    ΦΥΛΛΟ