Ακμή στην Πλάτη | Τι την Προκαλεί και Πώς Αντιμετωπίζεται

Ακμή στην Πλάτη | Τι την Προκαλεί και Πώς Αντιμετωπίζεται

Η αλήθεια είναι πως με το που ακούσει κανείς τη λέξη «ακμή», το μυαλό του ασυνείδητα πάει απευθείας στο πρόσωπο. Ωστόσο, το εν λόγω δερματικό θέμα μπορεί να εκδηλωθεί και στο σώμα και μάλιστα με την ίδια συχνότητα και σοβαρότητα. Το πιο σύνηθες είναι να παρουσιάσει κανείς Ακμή στην Πλάτη. Μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβεί και μετά το πέρας της εφηβείας του.

Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την Ακμή στην Πλάτη είναι το γεγονός πως πρόκειται για ένα σημείο εξ ορισμού μη ορατό. Αν κάποιος νοσεί από αυτή, δεν θα το αντιληφθεί παρά μόνο όταν η κατάσταση έχει επεκταθεί αρκετά. Αυτό που εύλογα αναρωτιούνται πολλοί ασθενείς, είναι οι λόγοι για τους οποίους εμφανίζουν Ακμή στην Πλάτη. Ας δούμε λοιπόν τόσο τα αίτια όσο και τους τρόπους αποτελεσματικής αντιμετώπισής της.

Από τι προκαλείται;

Τα γενεσιουργά αίτια της πάθησης είναι πολλά. Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτό που άμεσα οδηγεί στην πρόκληση ακμής είναι η υπερπαραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Πρόκειται για μια λιπαρή ουσία που, αν και είναι ιδιαίτερα ευεργετική σε λογικές ποσότητες, όταν παράγεται περισσότερη από όση πρέπει, καταλήγει να φράζει τους πόρους του δέρματος. Ως εκ τούτου, οι τελευταίοι διογκώνονται, διασπώνται και εν συνεχεία είναι επιρρεπείς στην εισβολή των προπιονοβακτηριδίων της ακμής. Αυτά με τη σειρά τους προκαλούν την ακμή και στην πλάτη.

Εκτός της υπερέκκρισης σμήγματος όμως, άλλα αιτία μπορεί να είναι:

Κληρονομικοί Παράγοντες: Αν και άλλα μέλη της οικογένειάς σας νοσούν με αυτή, μην παραξενευτείτε αν σας «χτυπήσει την πόρτα».

Ορμονικοί Παράγοντες: Σε περιόδους όπως η εφηβεία ή η εγκυμοσύνη καθίσταται ακόμη πιο πιθανό να εμφανιστεί ακμή στην πλάτη, αλλά και οπουδήποτε αλλού στο σώμα ή το πρόσωπο. Δεν πρόκειται για σύμπτωση: Συνδέεται άμεσα με τις έντονες ορμονικές διακυμάνσεις των φάσεων αυτών.

Τριχοφυΐα: Ειδικά στους άντρες, η έντονη τριχοφυΐα στην πλάτη, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ακμής. Αυτό γιατί οι θύλακες των τριχών μπορούν να «εγκλωβίσουν» ιδρώτα και βακτήρια, που με τη σειρά τους προκαλούν φλεγμονή και, εν συνεχεία, σοβαρές ακνεϊκές βλάβες.

Έντονη εφίδρωση: Άλλοι μετά από έντονη άσκηση και άλλοι χωρίς να χρειαστεί να «προσπαθήσουν» και πολύ, μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με έντονη εφίδρωση. Πρόκειται για μια φυσιολογική λειτουργεία του οργανισμού. Ο ιδρώτας όμως ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάσταση της ακμής.

Φαρμακευτική αγωγή: Κι όμως, υπάρχουν φάρμακα τα οποία ως έμμεση παρενέργεια μπορεί να έχουν την πρόκληση της εν λόγω πάθησης σε σημεία όπως η πλάτη.

Ποια η διαφορά ανάμεσα στην Ακμή στην Πλάτη και στην Ακμή Προσώπου;

Το μόνο που αλλάζει, είναι το σημείο εμφάνισης του προβλήματος. Τόσο η Ακμή στην Πλάτη όσο και η Ακμή στο πρόσωπο έχουν τα ίδια κλινικά συμπτώματα. Σπυράκια, στίγματα (λευκά ή μαύρα), ερυθρότητα, βλατίδες, φλύκταινες, κύστεις ή ακόμη και ουλές ακμής. Αν και είναι ευρέως διαδεδομένη η αντίληψη πως πρόκειται για ένα πρόβλημα που αποκλειστικά συναντάται στην εφηβεία, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ακόμη και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν ακμή. Ειδικά όσον αφορά την Ακμή στην Πλάτη είναι όντως πιο συνήθης σε αγόρια εφηβικής ηλικίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να προσβληθεί και άτομο θηλυκού φύλου ή μεγαλύτερες ηλικίας.

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω την Ακμή στην Πλάτη;

Το ευχάριστο είναι πως με την πρόοδο της Δερματολογίας, η Ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ακόμη και σε ένα σημείο δύσκολο, όπως η πλάτη, υπάρχει θεραπεία και μάλιστα πολύ αποτελεσματική και απολύτως ασφαλής.

Στις Κλινικές μας, αντιμετωπίζουμε το κάθε περιστατικό μεμονωμένα, δημιουργώντας custom made μονοθεραπείες και συνδυασμούς θεραπειών. Προσαρμόζουμε τα καινοτόμα Πρωτόκολλά μας στις ανάγκες κάθε ασθενούς, προκειμένου να εξασφαλίσουμε το καλύτερο δυνατό πλάνο θεραπείας του.

Άλλες φορές σε συνδυασμό με ανάλογη φαρμακευτική αγωγή και άλλες όχι, οι επιλογές για να αντιμετωπιστεί η Ακμή στην Πλάτη είναι αρκετές. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές.

Make It Clear ΚΑΙ για την Ακμή στην Πλάτη

Το Πρωτόκολλο «Make It Clear» αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματικό σε πληθώρα ασθενών και περιπτώσεων ακμής. Τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα και την πλάτη, είναι μια ολιστική προσέγγιση που φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με το Πρωτόκολλο «Make It Clear» συνδυάζονται επί της ουσίας έξι διαφορετικές υπο-θεραπείες:

 • Dermapen
 • Fractional Laser
 • Dermalux
 • Peeling Ακμής
 • Φαρμακευτική Αγωγή με Χάπια
 • Φαρμακευτικές Κρέμες

Καθαρισμός

Όπως και στο Πρόσωπο, έτσι και στο σώμα, ένας βαθύς καθαρισμός μπορεί να οδηγήσει στην πολυπόθητη απομάκρυνση του σμήγματος από τους πόρους. Αν δεν πραγματοποιηθεί αυτή, οποιοδήποτε προϊόν εφαρμοστεί στην περιοχή δεν μπορεί να έχει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Αυτό γιατί, είναι αδύνατο να διεισδύσει και να δράσει στην επιδερμίδα.

Fractional Laser Σώματος

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές Πρωτόκολλο αντιμετώπισης της ακμής στο πρόσωπο. Με το Fractional Laser Σώματος, επιτυγχάνεται το ίδιο και με την Ακμή στην Πλάτη. Στις Κλινικές μας έχουμε εδώ και καιρό εντάξει το Fractional Laser στις υπηρεσίες μας και έχουμε ήδη δει πώς μπορεί να προσφέρει όντως αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Προσφέρει ανάπλαση της επιδερμίδας, ανανέωση του κολλαγόνου, ενίσχυση της παραγωγής της ελαστίνης και επιλεκτική «σάρωση» της επιφάνειας του δέρματος. Το δυνατό σημείο του Fractional Laser σώματος είναι η παροχή δυνατότητας στοχευμένης δράσης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ειδικούς Ιατρούς της ομάδας μας για να σας προσφέρουν λύση αποκλειστικά στην περιοχή του προβλήματος- εν προκειμένω στην Ακμή στην Πλάτη.

Χημικά Peelings

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο σημείο, έτσι και με την πλάτη, τα χημικά Peelings είναι μια από τις πιο ευρέως διαδεδομένες μεθόδους θεραπείας της ακμής. Στην Derm & Plastic Surgery Clinic έχουμε ποικιλία χημικών peelings, προκειμένου να εφαρμοστεί σε εσάς αυτό ακριβώς που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της επιδερμίδας σας. Με τη μέθοδο αυτή πραγματοποιείται βαθιά απολέπιση, απομακρύνεται από την επιδερμίδα το σμήγμα και προάγεται ακόμη και η επούλωση των ουλών ακμής.

Στις Κλινικές μας, έχουμε και το ειδικό Πρωτόκολλο Acne Peel που ανήκει στα ήπια peelings και είναι ειδικά σχεδιασμένο για λιπαρά και ακνεϊκά δέρματα. Περιέχοντας σαλικυλικό και αζελαϊκό οξύ, το Acne Peel μπορεί να εφαρμοστεί και στην περιοχή της πλάτης, όντας εξίσου αποτελεσματικό. Το Πρωτόκολλο αυτό δρα στοχεύοντας στους τρεις κύριους παράγοντες που προκαλούν την Ακμή στην Πλάτη:

 • Στο προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής
 • Στη φλεγμονή
 • Στους φραγμένους πόρους

Το Acne Peel επιτυγχάνει:

 • Καταπολέμηση των ακνεϊκών βλαβών
 • Μείωση εμφάνισης νέων εστιών
 • Καταπολέμηση της λιπαρότητας
 • Ορατό αποτέλεσμα από την πρώτη κιόλας θεραπεία
Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

  ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

  ΦΥΛΛΟ