Το skincare περιλαμβάνει ένα τεράστιο κεφάλαιο με δραστικά συστατικά. Ήδη σας έχουμε μιλήσει για την πολύτιμη ρετινόλη, αλλά οι ανάγκες της επιδερμίδας δε σταματούν εδώ, αφού χρειάζεται πολλά περισσότερα για να διατηρήσει την υγεία και τη νεότητά της. Τα ΑΗΑ (Alpha Hydroxy Acids) ή α-υδροξυοξέα ανήκουν σε αυτά τα συστατικά που έχει ανάγκη η επιδερμίδα σας και ο παρακάτω οδηγός θα σας κατατοπίσει πλήρως σχετικά με το ποια είναι τα ΑΗΑ, πώς χρησιμοποιούνται και τι προσφέρουν στην επιδερμίδα σας.
Πόσες κατηγορίες ΑΗΑ υπάρχουν;
Τα ΑΗΑ (α-υδροξυοξέα) χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες
- Τα ΑΗΑ ή α-υδροξυοξέα
- Τα BHA ή β-υδροξυοξέα (ιδανικά για ακνεϊκά δέρματα)
- Τα PHA ή πολύ-υδροξυοξέα (ιδανικά για ευαίσθητες επιδερμίδες)
Πώς δρουν τα AHA (α-υδροξυοξέα) στην επιδερμίδα;
Τα α-υδροξυοξέα είναι διάσημα για τις απολεπιστικές τους ιδιότητες. Φανταστείτε πως τα νεκρά κύτταρα είναι ενωμένα μεταξύ τους με μία «κόλλα», την οποία τα AHA έχουν την ιδιότητα να διαλύουν, αποκαλύπτοντας από κάτω μία νέα και ανανεωμένη επιδερμίδα. Ταυτόχρονα, ενισχύουν την ενυδάτωση της επιδερμίδας, ενώ παράλληλα ευνοούν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, μειώνοντας τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Η δράση τους, όμως, δε σταματά εδώ, αφού τα AHA δρουν κατά των δυσχρωμιών και των καφέ κηλίδων και διατηρούν τους πόρους καθαρούς, αποτρέποντας τη δημιουργία ακμής και μαύρων στιγμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί πως συνδυάζοντας τα AHA με τη βιταμίνη Α (πάντα εναλλάξ και ποτέ μαζί), έχετε τον ιδανικό συνδυασμό αντιγήρανσης.
Ποια είναι τα δημοφιλέστερα AHA;
Τα α-υδροξυοξέα διαφοροποιούνται κυρίως ως προς το μοριακό βάρος τους. Όσο πιο χαμηλό είναι το μοριακό βάρος ενός ΑΗΑ τόσο βαθύτερα εισχωρεί στην επιδερμίδα και, άρα, είναι πιο δραστικό. Τα πιο γνωστά α-υδροξυοξέα είναι:
ΑΗΑ – Γλυκολικό οξύ
Προέρχεται από το ζαχαροκάλαμο και έχει το χαμηλότερο μοριακό βάρος, άρα μπορεί να φτάνει σε λίγο μεγαλύτερο βάθος σε σύγκριση με τα υπόλοιπα και να διεγείρει τους ινοβλάστες (υπεύθυνοι για την παραγωγή κολλαγόνου). Παράλληλα, χαρίζει ενυδάτωση.
ΑΗΑ – Γαλακτικό οξύ
Αν έχετε δει σε ταινία τη βασίλισσα Κλεοπάτρα να κάνει μπάνιο με γάλα θα διαπιστώσετε πως, τελικά, φρόντιζε την επιδερμίδα της με ΑΗΑ αρκετούς αιώνες πριν ασχοληθούν οι επιστήμονες με αυτού του είδους τα συστατικά. Συγκεκριμένα, το γαλακτικό οξύ προέρχεται από το ξινόγαλα και έχει μεγαλύτερο μοριακό βάρος από το γλυκολικό οξύ. Αυξάνει την παραγωγή κεραμιδίων (ceramides), οπότε και αυτό ενισχύει την ενυδάτωση της επιδερμίδας. Επιπλέον, διαθέτει λευκαντικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
ΑΗΑ – Κιτρικό οξύ
Προέρχεται από λεμόνια και είναι το πιο όξινο α-υδροξυοξέο με pH που κυμαίνεται περίπου στο 2. Αυτό σημαίνει πως ενδέχεται να είναι πολύ ερεθιστικό για την επιδερμίδα, γιατί θα διαταράξει το pH της – ένα υγιές pH επιδερμίδας πρέπει να είναι ελαφρώς όξινο, περίπου στο 5.
Άλλα ΑΗΑ είναι το μηλικό οξύ που προέρχεται από τα μήλα, το τρυγικό οξύ που προέρχεται από τα σταφύλια και το μανδελικό οξύ που προέρχεται από τα αμύγδαλα.
Αν και τα α-υδροξυοξέα κάνουν το λεγόμενο χημικό peeling στην επιδερμίδα, στην πραγματικότητα προέρχονται από φυσικά συστατικά. Οξύμωρο, έτσι;
Πώς χρησιμοποιούνται τα AHA στην επιδερμίδα;
Τα AHA (α-υδροξυοξέα), λοιπόν, ανήκουν και αυτά στα πολύτιμα συστατικά που δεν πρέπει να λείπουν από καμία ρουτίνα περιποίησης. Η φράση, όμως, «παν μέτρον άριστον» πρέπει να εφαρμόζεται και σε ό,τι αφορά στην επιδερμίδα, γι’ αυτό είναι σημαντικό μην υπερβάλλετε στη χρήση των AHA. Ο λόγος; Η επιδερμίδα ναι μεν έχει ανάγκη από απολέπιση, αλλά η υπερβολική απολέπιση μπορεί να βλάψει τον υδρολιπιδικό φραγμό της – απαραίτητος για την προστασία του δέρματος.
Τι προϊόντα με AHA να επιλέξετε;
Όπως αναφέραμε και παραπάνω, ένα βασικό στοιχείο που καθορίζει τη δραστικότητα των α-υδροξυοξέων είναι το μοριακό βάρος τους – όσο πιο χαμηλό, τόσο πιο δραστικό. Το δεύτερο βασικό στοιχείο είναι το pH του προϊόντος που αναγράφεται τις περισσότερες φορές πάνω στη συσκευασία και το τρίτο στοιχείο είναι η υφή.
Οι δημοφιλέστεροι τύποι προϊόντων με AHA είναι η λοσιόν, ο ορός και η κρέμα. Η λοσιόν είναι η πιο λεπτόρρευστη από τους άλλους τύπους, εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα και έχει άμεσο αποτέλεσμα. Ακολουθεί ο ορός που είναι πιο παχύρρευστος και, τέλος, η κρέμα που παραμένει στην επιφάνεια της επιδερμίδας και έχει βραδεία αποδέσμευση.
Αν έχετε λιπαρή επιδερμίδα προτιμήστε έναν ορό ή λοσιόν, ενώ αν έχετε ευαίσθητη επιδερμίδα προτιμήστε μία κρέμα. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση προϊόντων με AHA προκαλεί φωτοευαισθησία, γι’ αυτό και απαιτείται καθημερινή αντηλιακή προστασία τουλάχιστον με SPF 30, ενώ συστήνεται να εφαρμόζονται μόνο το βράδυ.
Θεραπεία με AHA (α–υδροξυοξέα)
Τα Χημικά Peeling που εφαρμόζονται στη Derm & Plastic Surgery Clinic είναι θεραπείες με AHA σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις και συνδυασμούς που μόνο ένας εξειδικευμένος δερματολόγος μπορεί αξιοποιήσει. Ομοίως με ένα προϊόν έτσι και μια θεραπεία με AHA έχει αποτέλεσμα ανάλογο του βαθμού δράσης της (επιφανειακό, μεσαίο ή βαθύ peeling). Στη Derm & Plastic Surgery Clinic γίνεται εξειδικευμένη διάγνωση και φτιάχνουμε tailor-made θεραπευτικά πρωτόκολλα βασισμένα στις ανάγκες σας. Έτσι, τα Χημικά Peeling μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες θεραπείες, ανάλογα με το πρόβλημα που θέλετε να αντιμετωπίσετε. Καλέστε μας στα 210 6444 299 / 6949011330, για να κλείσετε ραντεβού ή στείλτε μας μήνυμα εδώ