Αφαίρεση Ελιάς (Σπίλου) | Πώς Γίνεται και Τι Πρέπει να Προσέξετε;

Αφαίρεση Ελιάς - Πώς Γίνεται

Οι ελιές ή αλλιώς σπίλοι (όπως είναι η επίσημη ονομασία τους), βρίσκονται στα πρόσωπα και τα σώματα όλων μας. Δεν υπάρχει κάποιος που να μην έχει. Πολλοί ωστόσο αποφασίζουν να προχωρήσουν στην αφαίρεσή τους, για λόγους κυρίως αισθητικούς. Αν δηλαδή το σημείο στο οποίο εμφανίζεται ο σπίλος τους προκαλεί οπτικά ένα μη ευχάριστο θέαμα, δεν διστάζουν να απαλλαγούν από αυτόν. Η πρόοδος της Δερματολογίας και της Πλαστικής Χειρουργικής είναι αυτή που μπορεί να μας εξασφαλίσει την αφαίρεσή τους με απόλυτη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Αν σκέφτεστε και εσείς να προχωρήσετε άμεσα ή στο προσεχές μέλλον στην αφαίρεση ελιάς, αξίζει να ενημερωθείτε για τις υπάρχουσες επιλογές. Ακόμη, πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχουν τυχόν επιπλοκές που πρέπει να γνωρίζουν, πριν προβούν στην αφαίρεση ελιάς. Όλα τα ερωτήματα θα απαντηθούν στο παρόν άρθρο.

Τι ακριβώς είναι ένας σπίλος;

Οι κοινές ελιές της επιδερμίδας ονομάζονται επιστημονικά σπίλοι. Στην ουσία είναι ακίνδυνες (συνήθως) συγκεντρώσεις μελανοκυττάρων σκούρων καφέ ή ανοιχτών καφέ κηλίδων. Μην εκπλαγείτε όμως αν έχετε και κάποιο σπίλο μαύρης ή ροζ απόχρωσης.

Μπορεί ένας σπίλος να είναι επικίνδυνος;

Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ναι. Η αλήθεια είναι πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πράγματι ακίνδυνοι (καλοήθεις). Δεν πρέπει όμως να αποκλείουμε και το ενδεχόμενο να ενέχουν έναν βαθμό επικινδυνότητας. Αυτός σχετίζεται με το ενδεχόμενο να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος. Να είναι δηλαδή μελάνωμα (κακοήθης). Αυτό όμως θα σας το απαντήσει ο Δερματολόγος κατόπιν της διαδικασίας της χαρτογράφησης. Αν υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που αξίζει να σας «κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου», αυτοί είναι δύο. Η συνύπαρξη υψηλού αριθμού σπίλων και το οικογενειακό ιατρικό ιστορικό μελανώματος.

Να Κάνω Αφαίρεση Ελιάς;

Αν κάποιο σημάδι στο σώμα σας δεν σας είναι ευχάριστο, δεν υπάρχει λόγος να συμβιβαστείτε με την παρουσία του. Εφόσον υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσετε σε ασφαλή αφαίρεσή του, είστε μόλις ένα ραντεβού μακριά από το να απαλλαγείτε από τον ενοχλητικό σπίλο. Αν ωστόσο δεν σας ενοχλεί οπτικά, φυσικά δεν έχετε κάποιον λόγο να τον αφαιρέσετε αν δεν υπάρχει κάποιου βαθμού επικινδυνότητα. Δεν αποκλείεται ο Δερματολόγος να σας προτείνει και προληπτική του αφαίρεση, αν κρίνει πως χρειάζεται.

Αφαίρεση Ελιάς: Ποιοι τρόποι υπάρχουν;

Στις Κλινικές μας, ο τρόπος που θα ακολουθηθεί για την αφαίρεση ελιάς, καθορίζεται κατόπιν της εξέτασής της. Ο Δερματολόγος θα αξιολογήσει αν και κατά πόσο είναι επικίνδυνος ο σπίλος που θέλετε να αφαιρέσετε, και θα σας κατευθύνει αναλόγως. Σε γενικές γραμμές οι υπάρχουσες μέθοδοι, μεταξύ των οποίων καλείστε να επιλέξετε είναι η αφαίρεση με Laser και η χειρουργική αφαίρεση με εκτομή. Στην Derm & Plastic Surgery Clinic πραγματοποιούνται και τα δύο από το εξειδικευμένο ιατρικό μας προσωπικό. Ας πούμε μερικά λόγια για κάθε μία από τις μεθόδους αυτές.

Αφαίρεση Ελιάς με Laser 

Η μέθοδος αυτή προτιμάται αποκλειστικά εφόσον ο σπίλος είναι καλοήθης. Αν δηλαδή δεν εγκυμονεί κάποιος κίνδυνος να εξελιχθεί σε μελάνωμα. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να αφαιρέσετε μια ελιά μόνο για αισθητικούς λόγους, η αφαίρεση θα γίνει με laser. Πριν την αφαίρεση ελιάς με laser θα προηγηθεί η εφαπτομένη βιοψία ή αλλιώς Shave βιοψία.

Χειρουργική Αφαίρεση Ελιάς με εκτομή 

Αν ο σπίλος είναι κακοήθης ή ακόμη κι αν φαίνεται ύποπτος εξαιτίας άτυπων χαρακτηριστικών, αφαιρείται χειρουργικά. Πάλι κατόπιν βιοψίας, ο Πλαστικός Χειρουργός θα προχωρήσει στη χειρουργική αφαίρεση του σπίλου σας. Πρόκειται για μία μικροχειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία στον χώρο του ιατρείου. Ο σπίλος αφαιρείται ανώδυνα και χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος για εσάς. Ακόμη και τα ράμματα είναι πλαστικής χειρουργικής, επομένως μετά το πέρας του μετεγχειρητικού χρόνου δεν θα είναι και ορατά.

Εκτός από το αν ο σπίλος είναι καλοήθης ή κακοήθης, η διαδικασία που θα επιλεχθεί εξαρτάται από το σχήμα, το μέγεθος και τη μορφή του σπίλου.

Αφαίρεση Ελιάς: Μπορεί να αποβεί επικίνδυνη;

Σαν διαδικασία, τόσο η αφαίρεση με laser όσο και η χειρουργική, είναι ακίνδυνη. Για έναν έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό αποτελεί θα λέγαμε «παιχνιδάκι». Στις Κλινικές μας αντιμετωπίζουμε πολλά ανάλογα περιστατικά σε καθημερινή βάση και πράγματι, ο κίνδυνος επιπλοκών-παρενεργειών είναι μηδαμινός. Όπως όμως και σε άλλες περιπτώσεις που σχετίζονται με ιατρικές θεραπείες και διαδικασίες, έτσι και η Αφαίρεση Ελιάς πρέπει αποκλειστικά να διενεργείται από έναν εξειδικευμένο και έμπειρο Πλαστικό Χειρουργό. Μόνο αυτός μπορεί να σας εγγυηθεί για την πλήρη ασφάλεια της διαδικασίας.

 

Σας άρεσε αυτό που μόλις διαβάσατε;
Μοιραστείτε το με φίλους και αγαπημένα σας πρόσωπα!!
Newsletter Derm & Plastic Surgery Clinic

    ΗΜ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

    ΦΥΛΛΟ