Αν είχατε και εσείς Ακμή από την εφηβεία, πιθανότατα έχετε ακούσει όλες τις συμβουλές σχετικά με το τί προκαλεί την ακμή και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό. Οι γονείς κατηγορηματικοί:
“Τρώτε πάρα πολλά πατατάκια!”
“Δεν πλένετε το πρόσωπό σας αρκετά!”
“Κόψτε τη σοκολάτα !”
Και οι «σπιτικές» λύσεις αμέτρητες, από οινόπνευμα μέχρι και …οδοντόκρεμα.
Βέβαια όλες αυτές οι θεωρίες, μαζί με πολλά που ακόμα πιστεύετε για την ακμή είναι μύθοι. Και όχι μόνο είναι μύθοι, αλλά προκαλούν και επιπλέον βλάβη στο δέρμα που ούτε καν έχετε φανταστεί.
Έτσι πριν καταπιαστείτε με το επόμενο γιατροσόφι, το οποίο οι παππούδες ορκίζονταν ότι θα δώσει οριστική λύση στα επίμονα σπυράκια, ας δούμε μερικούς από τους διασημότερους μύθους για το τί προκαλεί & τι εξαφανίζει την ακμή!
Μύθοι για την Ακμή
Μύθος 1: «Η Σοκολάτα φταίει για όλα»
Όχι. Η σοκολάτα ίσως να φταίει για τα 2-3 κιλάκια παραπάνω που σας ταλαιπωρούν, όμως δεν ευθύνεται για την ακμή σας, ούτε την επιδεινώνει. Ο μύθος αυτός στηρίζεται πάνω σε μια ελλιπή μελέτη που διεξήχθη πριν 40 ολόκληρα χρόνια και έχει καταρριφθεί επανειλημμένα! Αυτό που προκαλεί αύξηση της παραγωγής σμήγματος στον οργανισμό, είναι μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, από όπου και προέρχεται αυτή. Αντίθετα η σοκολάτα καλής ποιότητας, περιέχει αντιοξειδωτικά ενώ έχει αποδειχθεί ότι ενυδατώνει και συσφίγγει το δέρμα.
Οπότε; Αθώα η κατηγορούμενη!
Μύθος 2: «Μην βάζεις αντηλιακό, θα χειροτερεύσεις!»
Περνάμε σε έναν από τους πιο επικίνδυνους μύθους. Σίγουρα κάποια συστατικά που εμπεριέχονται όχι μόνο στα αντηλιακά, αλλά και σε πολλά προϊόντα προσώπου το σαπούνι, το γαλάκτωμα κ.α. δεν είναι κατάλληλα για το δέρμα με ακμή.
Όσο λογικό είναι λοιπόν, να μην ξαναπλύνετε ποτέ το πρόσωπό σας, τόσο είναι και να εκτίθεστε στον ήλιο χωρίς προστασία.
Η έκθεση στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό είναι μια πολύ επικίνδυνη πρακτική για την συνολική υγεία σας και το δέρμα σας. Οι επιβλαβείς ακτίνες του Ηλίου μπορούν να προκαλέσουν σωρεία παθήσεων, μεταξύ αυτών και ο καρκίνος του δέρματος.
Γιατί να διακινδυνεύσετε να αντικαταστήσετε ένα πρόβλημα με κάποιο σοβαρότερο;
Φυσικά λοιπόν και πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακό. Ο δερμαατολόγος θα σας βοήθησει να επιλέξετε το κατάλληλο μη φαγεσωρογόνο αντηλιακό για το δέρμα σας. Το ίδιο ισχύει και για το make up: απλά διαλέξτε το κατάλληλο για την επιδερμίδα με ακμή και χρησιμοποιήστε το άφοβα!
Μύθος 3: «Μπορώ να σπάω τα σπυράκια αρκεί να το κάνω με ασφάλεια»
Κατηγορηματικά όχι. Το σπάσιμο της ακμής με το σκεπτικό ότι μετά θα επουλωθεί γρηγορότερα, δεν είναι απλά λάθος. Οδηγεί σε επιπλέον μόλυνση της περιοχής, ενώ το τραύμα που θα δημιουργηθεί θα οδηγήσει σε βαθιές ουλές και μόνιμα σημάδια. Και αυτές οι ατέλειες μένουν μόνιμα στο πρόσωπο και είναι πολύ δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν απο την απλή ακμή.
Σπάζοντας λοιπόν ένα σπυράκι, αντικαθιστάτε ένα προσωρινό πρόβλημα με ένα μόνιμο.
Και σίγουρα δεν το θέλετε αυτό.
Μύθος 4: «Τα μαύρα στίγματα όμως δεν είναι σπυράκια, ας τα σπάσω»
Λάθος. Τα μαύρα στίγματα είναι και αυτά σπυράκια, δηλαδή πόροι του δέρματος που γεμίζουν με νεκρά κύτταρα και πλεονάζουσα λιπαρότητα. Στα μαύρα στίγματα, μεγάλη ποσότητα των νεκρών κυττάρων έχει οξειδωθεί, δίνοντας τους μελανή απόχρωση.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν νομίζετε πως τα αφαιρείτε τσιμπώντας το δέρμα ή με charcoal μάσκες ή χρησιμοποιώντας αυτοκόλλητες ταινίες… απλά νομίζετε. Στην πραγματικότητα αφαιρείτε μόνο το επιφανειακό μέρος τους, ενώ αυτά συνεχίζουν και μαζεύουν σμήγμα. Οπότε είναι πολύ λογικό να επανεμφανίζονται.
Μύθος 5: «Είναι εφηβικό πρόβλημα. Με τα χρόνια θα φύγει»
Και πάλι Όχι. Αν και η ακμή είναι συνδεμένη με την εφηβεία στο μυαλό όλων μας, στην πραγματικότητα δεν κάνει διακρίσεις σε φύλο ή ηλικία. Έτσι αν η εφηβική ακμή που θα έπρεπε θεωρητικά να είχε κάνει τον κύκλο της και να υποχωρήσει, συνεχίζει να σας ταλαιπωρεί, να ξέρετε ότι δεν είστε οι μόνοι. H ακμή των ενηλίκων κρατάει πολλά χρόνια, με περιόδους εξάρσεις και υφέσεις . Και γιατρεύεται με ακριβώς τις ίδιες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την εφηβική ακμή- απλά όχι αυτές που φαντάζεστε!
Μύθος 6: «Με λίγη οδοντόκρεμα στο σπυράκι ξενοιάζεις!»
Συμβουλή από το σεντούκι της γιαγιάς με χιλιάδες fans που ορκίζονται ότι έχει αποτέλεσμα, άρα σωστή ε; Λάθος!
Η αλήθεια είναι ότι κάποια από τα συστατικά που έχουν οι οδοντόκρεμες του εμπορίου ίσως ξεράνουν το σπυράκι, όμως παράλληλα λόγω όξινου PH, ξηραίνουν και ερεθίζουν την ήδη πάσχουσα επιδερμίδα , ενώ η μενθόλη μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω φλεγμονή ή κνησμό και ερεθισμό όταν εφαρμόζεται στο δέρμα. Οπότε ναι, ίσως ξεραθεί το σπυράκι, όμως σε μερικές μέρες η ακμή σας θα είναι σε έξαρση.
Όχι και πολύ καλή ιδέα τελικά ε; Οι οδοντόκρεμες έχουν δημιουργηθεί για τα δόντια μας, ας τις κρατήσουμε λοιπόν για εκεί!
Μύθος 7: Ο ήλιος και το αλάτι το καλοκαίρι, ξεραίνουν την ακμή φυσικά»
Όχι ακριβώς. Ο ήλιος ισχύει ότι σκοτώνει τα βακτηρίδια και το αλάτι ξηραίνει τα σπυράκια, δίνοντας έτσι την γενική αίσθηση ότι η ακμή μειώνεται… στην παραλία. Ωστόσο, το αλάτι ξηραίνει όχι μόνο τα σπυράκια αλλά και συνολικά το δέρμα, σε συνδυασμό με τον ήλιο, ο οποίος αυξάνει την μελανίνη στα σημάδια της ακμής και δημιουργεί νέα σημάδια, στα σπυράκια που επουλώνονται κατά την έκθεση μας στον ήλιο. Τα σημάδια που δημιουργούνται είναι αυτά που στην πορεία θα είναι τα δυσκολότερα στην αντιμετώπιση και εξαφάνιση τους.
Οπότε όχι, ο ήλιος και το αλάτι ίσως βοηθήσουν παροδικά, αλλά μακροχρόνια δημιουργούν προβλήματα στο ακνεϊκό δέρμα, γι’ αυτό θα πρέπει να ξεπλένουμε το πρόσωπό μας με καθαρό νερό και να κάνουμε χρήση του μη φαγεσωρογόνου αντηλιακού που αναφέραμε πριν!
Μύθος 8: «Πάρε ένα παγάκι…»
Και άφησε το αμέσως κάτω: Ο πάγος ίσως θα σε βοηθήσει σε ένα διάστρεμμα, αλλά σίγουρα όχι με την ακμή σου. Μπορεί να σας φάνηκε πως βάζοντας πάγο στο σπυράκι, αυτό ξεπρήστηκε ή ξεκοκκίνησε, όμως η παρατεταμένη χρήση πάγου πάνω σε ακνεική επιδερμίδα όχι μόνο δεν δίνει πραγματικά λύση, αλλά πιθανώς προκαλέσει μια πολύ πιο επιθετική και σοβαρή μορφή ακμής στο δέρμα η οποία ονομάζεται Ροδόχρους ακμή, η οποία δημιουργεί μόνιμη ερυθρότητα και κόκκινα εξανθήματα ή εξογκώματα (φλύκταινες) στο δέρμα.
Αλήθειες για την ακμή: Τι φταίει πραγματικά;
Ok λοιπόν, αφού όλα αυτά είναι λάθος, τώρα τί κάνουμε;
Αρχικά ας ρίξουμε μια ματιά στα πραγματικά αίτια που η ακμή προσβάλει την επιδερμίδα, ώστε αφού κατανοήσουμε το γιατί δημιουργείται, να βρούμε και τις πραγματικές λύσεις στο πρόβλημα.
Αιτία 1: Οι ορμόνες μας
Η εφηβεία είναι η περίοδος που ερχόμαστε αντιμέτωποι για πρώτη φορά με ορμονική διαταραχή αλλά και με την ακμή. Η ανισορροπία στις ορμόνες όπως τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και η ινσουλίνη, προκαλούν την έξαρση της ακμής στο δέρμα. Στην ενήλικη ζωή οι ορμονικές διαταραχές είναι συχνό φαινόμενο (πολυκυστικές ωοθήκες, κλιμακτήριος κ.α.) και αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην εμφάνιση της ακμής ενηλίκων.
Αν υποπτεύεσαι ή ταλαιπωρείσαι και εσυ από ορμονικές διαταραχές, ο θεράποντας δερματολόγος σου, είναι ο καλύτερος σου σύμμαχος για να καταπολεμήσεις την ακμή!
Αιτία 2: Ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης
Όπως προαναφέραμε η κάθε επιδερμίδα ανάλογα με τις ανάγκες της, χρειάζεται και τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης και ομορφιάς. Από την κρέμα ημέρας και το αντηλιακό έως και το foundation, θα πρέπει να προσέξουμε να είναι όχι μόνο ποιοτικά και κατάλληλα για το δέρμα μας, αλλά και μη. Αυτό σημαίνει ότι δεν φράζουν τους πόρους του δέρματος, αποτρέποντας έτσι την δημιουργία ακμής. Επένδυσε λοιπόν στα κατάλληλα προιόντα περιποίησης με την βοήθεια του δερματολόγου σου και θα δείς θεαματική μείωση στο πρόβλημα της ακμής!
Αιτία 3: Κακή διατροφή
Γιατί μπορεί η σοκολάτα να μην ευθύνεται για την ακμή, η κακή διατροφή -που βασίζεται σε λιπαρά και υδατάνθρακες- όμως ναι, αφού επηρεάζει τα επίπεδα γλυκαιμικού δείκτη στο αίμα, αυξάνοντας έτσι την ινσουλίνη. Η ινσουλίνη με την σειρά της προκαλεί αύξηση ανδρογόνων και φλεγμονές οι οποίες δημιουργούν και στην συνέχεια επιδεινώνουν το πρόβλημα της ακμής.
Όσο περίπλοκο ακούγεται, τόσο απλό είναι να διορθωθεί η εν λόγω αιτία, μειώνοντας τα υπερβολικά λιπαρά και τους υδατάνθρακες από το διαιτολόγιο μας και αυξάνοντας τις φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά από λαχανικά και φρούτα, αλλά και τα Ω-3 λιπαρά.
Καλύτερη διατροφή, λιγότερη ακμή, τόσο απλό!
Η ιατρική λύση της Ακμής
Θυμάστε εκείνο το κατεβατό κείμενο με τις παρενέργειες των χαπιών κατά της ακμής και τις τρομακτικές πιθανές αντιδράσεις που θα μπορούσατε να είχατε κατά την θεραπεία;
Μπορείτε πλέον να το ξεχάσετε αφού η Δερματολογία έχει κάνει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τις ιατρικές μεθόδους ριζικής αντιμετώπισης, όχι μόνο της ακμής αλλά και των σημαδιών και ουλών που έχει προκαλέσει στο δέρμα. Για να δούμε ποια είναι αυτά:
Laser Ακμής
Dermapen